Declaratia Mileniului. Partea a doua, anul 2005

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 23:58
2526 citiri
Declaratia Mileniului. Partea a doua, anul 2005
Foto: Arhiva

Ca urmare a Summit-ului Mondial din anul 2000, in care a fost adoptata Declaratia Mileniului, un act in 8 puncte, Natiunile Unite s-au reunit din nou in anul 2005, in cadrul unui nou summit, pentru a discuta implementarea punctelor prezentate in Declaratia Mileniului.

In rapoartele care sustin implementarea se discuta si despre 11 septembrie, un eveniment care a zguduit lumea si care a necesitat o adoptare diferita din partea Natiunilor Unite. Cel mai important document care a stat la baza Summit-ului din 2005 a fost Raportul prezentat in anul 2004 de catre Secretarul General despre gradul de implementare de catre Natiunile Unite a Declaratiei Mileniului.

Declaratia Mileniului. Partea intai, anul 2000

In acest raport sunt discutate realizarile in ceea ce priveste tintele pentru Pace si Securitate, pentru Dezvoltare, pentru Protectia celor slabi.

Despre Pace si Securitate, Secretarul General mentioneaza in raport teatrele de operatii deschise in vederea mentinerii stabilitatii zonale, nationale si internationale (Afganistan, Etiopia, Sierra Leone, Liberia, etc), 14 la numar la inceputul anului 2004, pentru ca apoi in decursul anului sa mai deschida inca trei teatre de operatii in Burundi, Haiti si Coasta de Fildes.

Un alt punct forte legat de Pace si Securitate este cel al nivelului criminalitatii. Dezvoltarea tehnologiilor online impinge retelele de crima organizata inspre dezvoltarea de noi metode prin care sa isi mareasca profiturile, intr-un timp relativ scurt, prin exploatarea nemiloasa a fiintelor umane.

Sunt mentionate si zonele de conflict care sunt predispuse la dezvoltarea acestor retele si organizatii criminale. In aceste zone interventia UN se face la nivelul imbunatatirii starii tehnice si informatice a fortelor de ordine, precum si pregatirea acestora pentru a face fata noilor amenintari.

A fost inceputa si lupta impotriva coruptiei, considerata doar o alta forma de organizatie criminala. In acest sens a fost semnat tratatul de la Merida, Mexic, tratat care are drept scop prevenirea si combaterea coruptiei.

Raportul mentioneaza ca utilizarea cadrelor legale prin care sa se lupte impotriva acestor elemente nocive trebuie consolidate, si mai mult decat atat trebuie sa fie imbunatatite constant pentru a face fata crimei organizate si coruptiei.

In ceea ce priveste Dezvoltarea, scopurile propuse prin Declaratia Mileniului au schimbat conceptul despre ceea ce inseamna colaborarea si interrelationarea inspre atingerea unor obiective comune.

Au fost realizate acte de caritate, au fost pornite actiuni coordonate atat direct dependente de Natiunile Unite, cat si in afara lor.

Eforturile tarilor implicate

Conform cu datele detinute la acel moment, Secretarul General prezinta o impartire in trei grupe a tarilor care se lupta pentru indeplinirea scopurilor Declaratiei.

Primul grup este reprezentat de tari din Asia si Africa de Nord, tari care par ca sunt capabile sa isi injumatateasca nivelul de saracie pana in 2015 si sa atinga majoritatea dintre scopurile cu impact social ale Declaratiei.

Al doilea grup de tari, tari din Asia de Vest, America Latina si Caraibe au facut demersuri apreciabile in anumite puncte alte Declaratiei, printre care cresterea gradului de formare educationala primara, dar in schimb nu au facut nici un progres in scaderea nivelului saraciei.

In al treilea grup intra majoritatea tarilor Africii si alte tari aflate la acelasi nivel, tari care nu au reusit sa duca la indeplinire vreun scop important.

Inainte de a trece la urmatorul punct, au fost trecute in revista toate cele opt articole, opt scopuri propuse spre a fi indeplinite din Declaratia Mileniului.

Factual au fost prezentate la fiecare scop stadiile in care, in special grupurile prezentate mai sus, se afla.

Protejarea celor neajutorati

Protejarea celor Vulnerabili este urmatorul mare punct prezentat in Raport.

Vulnerabilitatea semnifica foame, saracie, apartenenta involuntara la zone de conflict sau in zone predispuse dezastrelor naturale.

Este adoptata o pozitie de atentionare fata de schimbarile climatice, atentionare indreptata inspre politicile de mediu practicate de catre guvernele fiecarui stat.

Pentru indeplinirea scopurilor Declaratiei, in Iulie 2004, a fost creata Strategia Regionala Africana pentru Reducerea Riscurilor si a Dezastrelor avand ca si principal partener, Banca Mondiala.

Pentru zonele de conflict se urmaresc initiative de genul celei realizate cu Liberia, prin care implicarea Natiunilor Unite in crearea unei strategii de dezvoltare alaturi de guvernul libanez spera sa impinga acest stat pe un drum mai nivelat.

Exista si tari in care accesul este limitat datorita granitelor bine pazite, tari cum este Sudan, care nu permite Natiunilor Unite ajutorarea populatiei din Darfur. In alte zone, accesarea unor localitati pentru a le fi oferit ajutor inseamna asumarea de catre reprezentantii Natiunilor Unite a unor riscuri majore, datorita zonelor de conflict in care se afla.

Fondurile de care dispun Natiunile Unite au reprezentat 3 miliarde de dolari in 2004, un nivel asemanator cu cel din 2003, dar un nivel care nu este indestulator.

Exista tari care necesita de cinci ori mai mult decat nivelul de finantare umanitara pe care Natiunile Unite il poate bugeta pentru ele, sau pe care principalii donatori il aloca.

Pentru a aduce la un nivel echitabil aceste raporturi financiare intre state a fost creata initiativa "Bunii Donatori Umanitari" in 2003, initiativa care trebuie sa ofere finantarea necesara in functie de nevoile reale ale statelor.

Din Raport mai fac parte statistici privind gradul de indeplinire sau raporturile referitoare la fiecare scop in parte, numere care ajuta la observarea globala si fizica a indeplinirii articolelor Declaratiei.

Summit-ul din 2005 a reprezentat primul sfert din ceea ce Declaratia Mondiala si-a propus, adica realizarea obiectivelor pana in 2015.

Avand in vedere ca au fost anii in care au fost intreprinse demersurile necesare pentru a evolua ulterior fizic spre un punct final, putem sa le acordam un grad de incredere ca la Summit-ul din 2010 vom afla mult mai multe realizari si scopuri indeplinite.

Nu rata, sambata, cea de-a treia parte a miniserialului despre Declaratia Mileniului, doar pe Ziare.com

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Declaratia Mileniului ONU, #ONU ajutor omenire , #ONU