Declaratia Mileniului. Partea a treia, Realizarile Romaniei 2005 - 2010

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 10:48
1288 citiri
Declaratia Mileniului. Partea a treia, Realizarile Romaniei 2005 - 2010
Foto: Arhiva

Am ajuns si in prezent, o zona temporala de mare interes, mai ales avand in vedere evolutia pe care economia mondiala si dezvoltarea tehnologica o simte. Declaratia Mileniului este cu atat mai importanta cu cat efectele sale trebuie deja sa fie vizibile si tangibile.

Summit-ul din septembrie 2010 a insemnat pentru Articolele Declaratiei o revizuire a realizarilor din anii precedenti si stabilirea unor noi linii directoare in ceea ce priveste ultimii cinci ani.

Declaratia Mileniului. Partea intai, anul 2000

Declaratia Mileniului. Partea a doua, anul 2005

"Putem sa eliminam saracia!", este sloganul realizat pentru Summit-ul ONU desfasurat la New York. La Summit au participat atat tarile capabile sa ofere ajutor, componente ale G20 si nu numai, cat si tarile care solicita sprijinul sau beneficiaza de ajutorul celorlalte. In oricare dintre cazuri, scopurile si obiectivele Declaratiei Mileniului nu trebuie uitate.

Printre tarile prezente la Summit s-a numarat si Romania, care, prin imaginea d-nului Prim Ministru Emil Boc a prezentat situatia precara a economiei romanesti si stadiul de subdezvoltare in care ne aflam. A sunat mai mult a scuza, o declaratie seaca si aproape lipsita de sens, vorbind despre intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, despre crearea in Romania a unui mediu propice afacerilor, focusarea pe investitii in resurse umane, in energie regenerabila.

A mai mentionat o reforma fiscala, realizata prin taierea costurilor din sectorul public. Urmeaza exprimarea viziunii domniei sale despre democratie, o democratie care implica o balanta corecta a sexelor, respectarea drepturilor omului, oferirea de locuri de munca, si increderea populatiei in sistemul legislativ.

In finalul declaratiei, d-nul Prim Ministru a mentionat faptul ca in ciuda crizei care ne apasa pe umeri, vom fi mereu alaturi de Natiunile Unite in procesul de indeplinire a obiectivelor propuse prin Declaratia Mileniului.

Romania vrea sa faca parte din procesul de dezvoltare a Europei de Est, prin participarea activa si contributia financiara la proiectele aparute. Previzibila aceasta declaratie, as spune, mai ales prin prisma faptului ca Romania in acest moment nu este capabila sa se autofinanteze, iar noi vorbim despre ajutorarea altora!

Trecand peste aceasta imagine, a unei Romanii mai mult sau mai putin frumoasa, ajungem la ceea ce este cu adevarat interesant, baza Summit-ului, Raportul Secretarului General, care contine realizarile raportat la cele opt articole in ultimii cinci ani. Din pacate, situatia prezentata de catre Secretarul General nu este de loc roz, contine multe "scaderi" sau mentineri" si prea putine "cresteri".

In ceea ce priveste reducerea saraciei si a foametei, realizarile sunt aproape insignifiante. Se vorbeste despre cei care castiga 1 dolar pe zi. Se specifica faptul ca numarul populatiei cu un asemenea venit este in crestere cu 92 de milioane de persoane in zona desertului Sahara, Africa si 8 milioane in Asia de Vest. Anul 2009, a insemnat de asemenea cel mai mare nivel al foametei de pana acum, numarul ajungand la 1,02 miliarde persoane.

Nu a fost atinsa nici tinta de scadere a somajului, situatia economica din majoritatea tarilor, precum si contextul economic neoferindu-le posibilitatea de a scadea somajul. Astfel ca efectul de levier al cresterii somajului s-a resimtit in cresterea nivelului saraciei si in extinderea zonelor afectate de foamete. Peste 300 de milioane de locuri de munca sunt necesare pentru a se atinge nivelul somajului de dinainte de inceperea crizei. Aceste locuri de munca trebuie sa le si poata oferi angajatilor un venit decent si drepturile legale.

In educatie s-au vazut progrese, crestere in numarul de copii in invatamantul primar. in Africa, zona desertului Sahara, numarul de copii care frecventeaza invatamantul primar a crescut in 2007 la 74% de la 58% in 2000.

Scopul Declaratiei Mileniului, de atingere a 100% grad de frecventa a invatamantului primar este inca departe de a fi indeplinit. S-a observat la cresterea numarului de copiii in educatie ca aceasta duce la o evolutie mai slaba a profesorilor si la mentinerea gradului de renuntare la studii dupa primii ani.

Un alt tel departe de a fi atins este egalitatea sexelor. Aici apar implicatii sociale greu de trecut si de eliminat, implicatii ce stau in calea oferirii unui respect reciproc egal. Se prezinta aici situatia salariilor femeilor, a locurilor de munca pe care barbatii le ocupa in detrimentul femeilor, violenta domestica si violenta impotriva femeilor.

Toate acestea sunt dificil de combatut datorita lipsei unui organism coordonat si complex a carui scop sa fie egalitatea intre femei si barbati, sau chiar mai mult, protejarea femeilor fata de barbati.

Un obiectiv in care sunt declarate progrese semnificative este cel din sanatate. Rata mortalitatii infantile a scazut de la 12,5 milioane pe an in anul 1990 la 8,8 milioane pe an in 2008. A crescut ajutorul oferit impotriva HIV si au scazut considerabil cazurile de deces din cauza malariei, a tuberculozei sau a bolilor tropicale.

In refacerea si mentinerea mediului inconjurator nu sunt nici pe departe aproape de a fi atinse telurile de injumatatire a populatiei care nu are acces la apa potabila si de a scadea numarul de zone fara un sistem sanitar satisfacator.

Protocolul de la Montreal in ceea ce priveste Substantele care distrug Stratul de Ozon a avut ca efect mentinerea sub control a 98% din substantele care duc la distrugerea stratului de ozon. Cu toate acestea, emisiile de dioxid de carbon au fost in crestere, Protocolul de la Kyoto fiind singurul care se lupta cu acest fenomen.

Speram ca efectele sa se vada in viitorul apropiat. Despaduririle au scazut, dar in continuare peste 13 milioane de hectare de padure este defrisata in fiecare an.

Cele de mai sus reprezinta realizarile din ultimii patru ani la nivel de Obiective propuse prin Declaratia Mileniului. In niciun caz raportul prezentat de catre Secretarul General nu este unul placut, dar reflecta realitatea in care ne aflam, realitate pe care o acceptam cu sau fara vointa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Declaratia Mileniului summit , #ONU