Declaratia Mileniului. Partea intai, anul 2000

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 19:47
3112 citiri
Declaratia Mileniului. Partea intai, anul 2000

Obiectivele mileniului reprezinta un concept grandios a carui continuitate si activitate merita a fi urmarita. Este posibila chiar si implicarea directa in acest proiect. Prin implicare se intelege sponsorizare sau chiar activare directa in cadrul proiectelor, implicare fizica.

La 8 septembrie 2000, Adunarea Generala a ONU a semnat Declaratia Mileniului, un act in 8 articole. Cele opt articole urmaresc nivelarea, cizelarea si egalizarea societatii mileniului trei.

Astfel ca primul articol vorbeste despre valori si principii, articolul doi despre pace, securitate si dezarmare, articolul trei vorbeste despre dezvoltare si eradicarea saraciei. Eradicarea saraciei este un deziderat aproape imposibil de indeplinit, dar eforturile care sunt depuse in aceasta directie arata ca valorile si principiile din primul articol exista si sunt tangibile.

Articolul patru al Declaratiei Mileniului vorbeste despre mediul inconjurator si protejarea acestuia, articolul 5 despre drepturile omului, democratie si o guvernare corecta si indreptata inspre relatii interstatale si reciprocitate, articolul sase despre protejarea celor vulnerabili.

Vulnerabili sunt cei care au suferit in urma calamitatilor naturale, a genocidelor, a razboaielor civile. Prin acest articol se urmareste imbunatatirea cooperarii dintre tari, fundamentarea cat mai buna a drepturilor copilului si ajutarea populatiilor aflate in situatii de criza.

Articolul sapte mentioneaza nevoile Africii, un continent cu un grad al saraciei ridicat, care se confrunta cu lipsa educatiei, cu lipsa unui sistem sanitar, cu lipsa unor sisteme financiare stabile. Prin mentiunile articolului opt se doreste intarirea Natiunilor Unite in vederea indeplinirii articolelor de mai sus.

Declaratia Mileniului a fost adoptata in cadrul unui summit organizat in acest scop, summit care a fost completat prin punerea pe masa a patru initiative menite sa fie luate in considerare pentru indeplinirea Declaratiei Mileniului. Aceste initiative urmau sa fie pornite odata cu terminarea summit-ului.

Initiativele aratau astfel:

1. crearea unei structuri bazate pe voluntariat care sa pregateasca lumea in utilizarea noilor tehnologii si a Internetului;

2. o retea online in 10.000 de spitale care sa fie capabila sa ofere sprijin tarilor in curs de dezvoltare prin oferirea de informatii la zi despre evolutia acestui domeniu;

3. o initiativa de raspuns in caz de dezastru "First on the Ground", prin care urmau sa fie oferite servicii de telefonie si acces la sateliti pentru muncitorii din zonele in care s-au produs calamitati naturale;

4. o retea politica globala care sa incerce sa rezolve problema somajului in randul populatiei tinere.

Un sumar al summit-ului din 2000 a insemnat discutarea despre alte sapte puncte importante pe care se vor concentra fortele Natiunilor Unite in urmatorii ani. Aceste puncte par a fi mai mult niste linii de ghidare pentru ceea ce urmeaza sa realizeze in urmatorii cincisprezece ani.

"Un nou secol, noi provocari", este expresia pe care Natiunile Unite vor sa o utilizeze pentru a sta la baza schimbarii in bine, schimbare pe care o urmaresc. Urmatoarea idee prezentata a fost globalizarea si sistemul de guvernare. Globalizarea aduce dupa sine o crestere economica rapida, cresterea standardelor de viata si noi oportunitati pe care sa le luam in considerare.

Implicarea nivelurilor de conducere este necesara atunci cand vine vorba despre ajutorarea statelor subdezvoltate sau cele ale caror probleme interne sunt greu de stapanit.

"Libertatea de a vrea" este o alta expresie care arata intentia de a oferi lumii o alta perspectiva asupra celor care traiesc cu un dolar pe zi, a celor care sufera de inanitie, a celor care traiesc sub regimuri dictatoriale, a celor care nu isi gasesc loc de munca, a celor care traiesc in zone de conflict sau in zone expuse calamitatilor naturale.

"Libertatea de a alege sa nu iti fie frica" aduce cu sine apararea drepturilor omului, reducerea nivelului inarmarii, interventii acolo unde este cazul, prevenirea in primul rand a acestor situatii, consolidarea operatiunilor de mentinere a pacii.

Privirea spre viitor si dezvoltarea continua a Natiunilor Unite sunt ultimele doua puncte prezentate si discutate in cadrul summit-ului. Privirea inspre viitor aduce cu sine problemele legate de mediu, incalzirea globala, lipsa apei potabile, problemele aduse de despaduriri, de distrugerea biodiversitatii sau extinctia unor specii aflate pe cale de disparitie.

Toate aceste puncte au fost discutate, promovate si au fost luate masuri pentru a fi duse la indeplinire. Este o initiativa benefica pentru intreaga lume, o initiativa al carui scop este de a creste nivelul de trai sau de a invata lumea cum sa traiasca in secolul 21.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Declaratia Mileniului ONU , #ONU