ONU: Proiect de rezolutie impotriva recunoasterii americane a Ierusalimului

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 00:55
3436 citiri
ONU: Proiect de rezolutie impotriva recunoasterii americane a Ierusalimului

Un proiect de rezolutie impotriva recunoasterii americane a Ierusalimului drept capitala a Israelului este in curs de pregatire la ONU cu scopul de a arata izolarea Statelor Unite in Consiliul de Securitate, au facut cunoscut miercuri surse diplomatice palestiniene, occidentale si arabe, relateaza AFP.

Membru permanent al Consiliului de Securitate, Washingtonul, principalul sprijin al Israelului, are drept de veto asupra tuturor rezolutiilor supuse la vot, la care a recurs in mai multe randuri in trecut.

"Important este sa avem sprijinul a 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate" la acest viitor text, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica palestiniana sub acoperirea anonimatului.

Vineri, Statele Unite s-au vazut izolate complet in Consiliul de Securitate in cursul unei reuniuni de urgenta, convocata dupa anuntul recunoasterii unilaterale a Ierusalimului de catre presedintele american, Donald Trump. Toti ceilalti membri au criticat pe diverse tonuri aceasta decizie.

Multi dintre ei au denuntat o incalcare a precedentelor rezolutii ale ONU subliniind ca problema Ierusalimului trebuie sa faca parte dintr-un acord negociat intre israelieni si palestinieni in cadrul unei solutii cu doua state traind alaturi.

Ambasadorul palestinian la ONU - cu statut de observator-, Riyad Mansour, a afirmat ca textul rezolutiei intentioneaza sa ceara SUA sa isi "anuleze" decizia.

Potrivit mai multor surse diplomatice, "limbajul" folosit in final ar putea fi mai nuantat pentru a garanta sprijinul celor 14 tari care s-au opus vineri Washingtonului.

Scopul final nu este de a indeparta complet Statele Unite, ci mai degraba de a face presiuni pentru ca proiectul de pace pe care l-au promis de la instalarea la putere a republicanului Donald Trump, in urma cu aproape un an, sa tina cont intr-o masura mai mare de interesele palestinienilor, a subliniat o sursa diplomatica.

De la infiintarea Israelului in 1948, comunitatea internationala s-a ferit sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a statului evreu.

Israelul a anexat partea rasariteana a Ierusalimului, al carei control l-a preluat in 1967, apoi a votat o lege declarand "indivizibila" capitala sa. Anexarea nu a fost recunoscuta niciodata de comunitatea internationala, iar palestinienii considera Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...