Rusia blocheaza prin veto ancheta privind presupusul atac chimic din Siria

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 07:45
3985 citiri
Rusia blocheaza prin veto ancheta privind presupusul atac chimic din Siria
Foto: Hepta.ro

Rusia a blocat prin veto adoptarea unui proiect de rezolutie al Consiliului de Securitate ONU ce prevedea demararea unei anchete privind presupusul atac chimic din Siria, ambasadorul Moscovei acuzand SUA ca intentioneaza sa foloseasca rezolutia ca "pretext" pentru actiuni impotriva Damascului.

12 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat in favoarea proiectului de rezolutie, China s-a abtinut, iar Bolivia a votat impotriva.

A fost pentru a 12-a oara cand Rusia si-a exercitat dreptul de veto pentru a vota adoptarea de masuri vizand regimul sirian, care este sprijinit de Moscova si Teheran.

Inaintea votului, Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat ca "aceasta rezolutie este minimul absolut pe care Consiliul il poate face ca raspuns la atacul" de sambata.

Pe de alta parte, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia (foto), a acuzat Statele Unite ca au "plantat aceasta rezolutie" ca un "pretext" pentru a-si justifica actiunile pe care le planuieste in Siria.

"Folosim dreptul de veto pentru a proteja suprematia legilor, pacea si securitatea internationala, pentru a ne asigura ca nu tarati Consiliul de Securitate in aventurile voastre", a declarat oficialul rus.

Doua propuneri ale Rusiei, respinse

Pe de alta parte, Consiliul de Securitate al ONU a respins si doua proiecte de rezolutii intocmite de Rusia ce priveau anchetele referitoare la presupusul atac chimic din Siria, informeaza Associated Press.

Un prim proiect de rezolutie, propus de Rusia, prevedea ca investigatorii ar fi raportat in fata Consiliului de Securitate care apoi ar fi avut puterea sa decida cine este responsabil pentru presupusul atac chimic.

Sapte tari membre ale Consiliului au votat impotriva proiectului de rezolutie, iar alte doua s-au abtinut.

Ulterior, o noua rezolutie propusa de Rusia a fost respinsa, cu doar cinci tari votand pentru, in timp ce sase s-au abtinut.

Cea de-a doua propunere de rezolutie sustinea o ancheta a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), insa stipula ca obiectivul investigatiei nu este acela de a identifica cine este responsabil pentru atac.

Pentru adoptarea unui proiect de rezolutie sunt necesare cel putin noua voturi pentru si ca niciun membru permanent al Consiliului sa blocheze prin veto adoptarea rezolutiei.

O echipa a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice se va deplasa in Siria pentru a colecta probe in vederea unei investigatii internationale privind presupusul atac chimic de la periferia Damascului.

Presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat ca ar putea ordona un atac militar punctual ca reactie la presupusul bombardament chimic produs sambata in localitatea Duma, la periferia Damascului.

Administratia de la Damasc a negat orice implicare in atacul chimic produs intr-o zona insurgenta, propunand trimiterea unei echipe internationale pentru efectuarea anchetei.

Citeste si

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Rusia veto rezolutie ONU Siria, #atac chimic Siria Rusia , #ONU
Comentarii
Poza Harapalb
Harapalb
rank 3
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Rusia blocheaza prin veto ancheta privind presupusul atac chimic