Alegeri sangeroase in Pakistan - atentate soldate cu cel putin 15 morti si zeci de raniti

Sambata, 11 Mai 2013, ora 14:03
1237 citiri
Alegeri sangeroase in Pakistan - atentate soldate cu cel putin 15 morti si zeci de raniti
Foto: nytimes.com

Mai multe atentate ale militantilor au avut loc, sambata, in timpul alegerilor istorice din Pakistan, unde sunt asteptati la vot aproximativ 86 de milioane de oameni.

Desi cel putin 15 persoane au murit in urma atacurilor, milioane de persoane au mers la vot, intr-o tara plina de probleme legate de democratie, relateaza Reuters.

Astfel, un atac cu bomba a avut loc la un centru de votare al Partidului National Awami (ANP), in Karachi, capitala comerciala a Pakistanului, in urma caruia au murit 11 persoane, iar 40 au fost ranite. Un alt atac s-a petrecut la un timp foarte scurt si a ranit cel putin doua persoane.

Pakistan: Pentru prima data in istoria tarii, un guvern isi incheie mandatul

Alti patru oameni au murit intr-un atac armat in provincia Baluchistan, in timp ce zeci de peroane au fost ranite intr-o explozie care a distrus un oficiu de votare al ANP. De asemenea, o alta explozie a avut loc in orasul Peshawar, insa aceasta a inregistrat numai pagube materiale.

Autoritatile au amenajat aproape 70.000 de sectii de votare in intreaga tara. Electoratul va alege un parlament national si patru adunari regionale.

In plus, mai multi atacatori inarmati l-au rapit pe fiul unuia din fostii premieri ai Pakistanului, joi, in ultima zi de campanie a alegerilor istorice.

Alegeri istorice in Pakistan: Unul dintre candidati, rapit de atacatori inarmati

Ali Haider Gilani a fost rapit din suburbiile orasului Multan, provincia Punjab. Incidentul s-a soldat cu un mort, secretarul lui Gilani, si cinci raniti, dintre care si una din garzile de corp ale politicianului local, a informat AFP, citand politia locala.

Pentru prima data in istorie, Guvernul va fi schimbat in Pakistan, tara condusa pana acum de fortele militare. In ciuda caniculei, un numar impresionat de persoane au iesit din case pentru a participa la alegeri, in contextul in care populatia este des atacata de talibani, are o economie esuata, coruptia este in floare, iar infrastructura este dezastruoasa.

Pervez Musharraf nu poate candida la alegerile parlamentare pakistaneze

Votul de sambata din Pakistan este un punct de cotitura in evolutia democratica a tarii. Campania electorala a fost insa marcata de amenintarile talibanilor, care au ucis cel putin 116 persoane de la mijlocul lui aprilie.

Talibanii au amenintat in special Partidul Popular din Pakistan (PPP) si partenerul sau principal de coalitie din guvernul in exercitiu, asa ca acestia au dus o campanie sedata, permitand fostului premier Nawaz Sharif sa iasa in evidenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#atentate Pakistan, #atentate alegeri Pakistan, #alegeri istorice Pakistan , #Pakistan