Masacru intr-o scoala din Pakistan - Peste 130 de elevi si profesori ucisi

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 17:33
21530 citiri
Masacru intr-o scoala din Pakistan - Peste 130 de elevi si profesori ucisi
Foto: Al Jazeera

Peste 130 de elevi si profesori au fost ucisi in Pakistan, marti, dupa ce talibani inarmati au luat ostatici sute de persoane intr-o scoala din orasul Peshawar, situat in nord-vestul tarii. Cei sase atacatori au fost ucisi de fortele de ordine dupa o lupta de peste cinci ore.

Atacul a fost revendicat de o factiune a talibanilor pakistanezi, principala grupare islamista rebela din tara, ca razbunare fata de ofensiva militara in curs impotriva sa, in bastioanele din zonele tribale din apropiere de Peshawar.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor din Pakistan:

17:00 - Presedintele american Barack Obama a condamnat atacul "oribil" din Peshawar si a amintit ca sustine eforturile Guvernului pakistanez de a "combate terorismul si extremismul". "Inimile si rugaciunile noastre se indreapta spre victime, familiile lor si cei dragi. Vizand elevii si profesorii in acest atac oribil, teroristii si-au aratat inca o data caracterul", a aratat liderul de la Casa Alba.

16:50 - In urma atacului, echipele de genisti curata cladirea scolii, care este impanzita de dispozitive explozive. Cadavrele celor sase atacatori au fost descoperite.

16:39 - Atacurile aeriene lansate impotriva talibanilor imediat dupa incheierea asediului din Peshawar dau rezultate. Armata a anuntat ca a ucis 22 de teroristi in valea Terrah.

16:05 - Bilantul mortilor continua sa creasca. Secretarul local al Sanatatii, Mustaq Jadoon, a precizat ca pana in acest moment se stie ca au murit 135 de persoane si 114 au fost ranite.

15:50 - Nici nu s-a incheiat bine asediul ca armata pakistaneza pleaca in cautarea celor responsabili. Un purtator de cuvant al armatei pakistaneze a anuntat pe Twitter ca vor fi lansate zece lovituri aeriene in regiunea in care se afla scoala atacata de talibani.

15:35 - Autoritatile pakistaneze anunta ca operatiunea s-a incheiat. Toti teroristii sunt morti. Bilantul provizoriu este de 131 de morti.

15:30 - Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat actul de terorism, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com: "Nimic nu poate justifica acest act terorist de o violenta extrema si de o brutalitate inimaginabila. Intreaga comunitate internationala trebuie sa condamne asemenea acte barbare, asemenea atacuri salbatice in care copiii cad victime nevinovate. Cei responsabili de tragedia din Pakistan trebuie sa fie trasi la raspundere neintarziat".

Bogdan Aurescu adreseaza condoleante familiilor celor ucisi si este alaturi de poporul pakistanez in aceste momente de grea incercare.

15:20 - Un purtator de cuvant al armatei pakistaneze a anuntat ca sase militanti au fost ucisi si operatiunea impotriva lor se apropie de final.

15:15 - Kashan, elev in clasa a noua, isi aminteste: "Stateam in clasa si un colonel tinea lectia cand am auzit impuscaturi venind din spate. Sunetul focurilor de arma s-a apropiat cand, la un moment dat, usa a fost data de perete si doua persoane au inceput sa traga orbeste". A urmat haosul si ultimul lucru pe care si-l aminteste este cum copiii si adultii cadeau secerati la pamant. Kashan a scapat din infern, dar este ranit la picioare.

15:00 - Unul dintre elevi a povestit ca teroristii aveau un puternic accent strain si vorbeau in araba. In acelasi timp, talibanii, care au revendicat atacul, au facut si o declaratie contradictorie: ar fi instruit atacatorii sa nu vizeze minorii, informeaza The Guardian.

14:42 - Al saselea atacator a fost ucis si fortele de interventie au eliberat cativa profesori. Exploziile si focurile de arma continua sa rasune la scoala. Tot mai multe forte de securitate sosesc pentru a participa la confruntare, anunta Express Tribune.

14:30 - Malala Yousafzai, laureata Nobelului pentru Pace, impuscata in cap de talibani pentru ca mergea la scoala, a condamnat atacul. "Eu, alaturi de milioane de altii in jurul lumii, ii jelesc pe acesti copii, fratii si surorile mele. Dar nu vom fi niciodata invinsi. Copiii nevinovati din scoli nu au niciun rol in astfel de orori. Condamn aceste acte ingrozitoare si lase", a transmis aceasta.

14:20 - Un expert ofera o explicatie pentru brutalitatea atacului talibanilor. Ahmed Rashid a declarat, pentru BBC World Service, ca militantii au atacat un obiectiv extrem de important pentru armata: "Multi dintre soldatii si ofiterii care se lupta cu talibanii au copii la aceasta scoala, deci este o incercare de a demoraliza armata".

14:06 - Presa pakistaneza aminteste ca, din 2008 incoace, 5.152 de civili pakistanezi au fost ucisi si 1.030 de scoli distruse de catre insurgenti.

14:01 - Bilantul mortilor a ajuns la 130, potrivit autoritatilor locale.

Foto: Twitter/Suresh Kumar

13:51 - Un doctor de la spitalul Lady Reading din Peshawar a declarat, pentru BBC World News, ca unii elevi au fost impuscati in piept si cap, in vreme ce altii au murit intr-un atac sinucigas cu bomba.

13:40 - Un al cincilea atacator a fost ucis de fortele pakistaneze in interiorul scolii.

13:35 - Unul dintre copiii care au scapat teferi din scoala povesteste cosmarul prin care a trecut: "Cand ieseam din clasa, am vazut cadavrele prietenilor nostri...unii erau impuscati si de trei ori".

13:20 - Premierul Nawaz Sharif se adreseaza natiunii: "Aceasta este o tragedie nationala. Aceia erau copiii mei, e pierderea mea".

13:13 - O scurta recapitulare a crizei din Peshawar: Operatiunea fortelor de ordine se desfasoara de cinci ore, 126 de persoane au fost ucise, s-au auzit 15 explozii, patru atacatori au fost ucisi, au mai ramas patru cladiri ale scolii in care se duc lupte, 500 de elevi sunt inca ostatici.

13:04 - Premierul pakistanez Nawaz Sharif a instituit trei zile de doliu ca urmare a masacrului din Peshawar. Seful Executivului de la Islamabad s-a deplasat la Peshawar pentru a superviza operatiunea impotriva atacatorilor.

12:50 - Numarul ranitilor ar fi de 122, raporteaza Express Tribune.

12:40 - Martorii au raportat ca s-au auzit inca doua explozii in scoala. Ar mai fi sute de copii blocati inauntru.

Foto: AP

12:37 - Autoritatile din provincia Khyber-Pakhtunkhwa au anuntat ca bilantul mortilor a ajuns la 126 de copii si un profesor.

12:25 - Talibanii au revendicat atacul din Peshawar. Cum explica masacrarea a zeci de copii? "Am vizat scoala pentru ca armata ne vizeaza familiile. Vrem ca ei sa ne simta durerea".

12:20 - In scoala se mai duc inca lupte. Fortele de interventie au ucis trei atacatori, insa trei continua sa traga.

12:14 - Cu toate ca nu se cunoaste inca numarul ranitilor, spitalele din Peshawar sunt coplesite. Pe retelele de socializare se face apel pentru donarea de sange.

12:07 - Bilantul victimelor creste accelerat. Un oficial pakistanez a afirmat pentru Reuters ca cel putin 84 de copii au fost omorati. Talibanii au trecut din incapere in incapere si i-au impuscat pe rand, de la mica distanta.

Foto: Twitter/Ms Khan

11:44 - Un reprezentant al politiei locale sustine ca bilantul victimelor ar putea creste. Acesta a declarat ca a auzit o explozie puternica, putand indica faptul ca unul sau mai multi atacatori ar fi putut sa detoneze bombe artizanale pe care le purtau asupra lor.

Foto: ABC News

11:32 - India Today relateaza ca cel putin 104 persoane au fost omorate.

11:31: - AFP transmite ca cel putin 80 de studenti si profesori au fost ucisi de talibanii pakistanezi.

Foto: BBC

11:20 - Reuters scrie ca, dintre victimele ucise, cel putin 16 ar fi copii.

Un jurnalist aflat la fata locului transmite ca a auzit focuri de arma din interiorul scolii, in timp ce militari au inconjurat scoala.

11:18 - Oficiali militari sustin ca cel putin sase barbati inarmati au intrat in Scoala Publica Militara.

Nu este deocamadata clar cate persoane s-ar afla in interiorul cladirii, dar presa internationala relateaza ca ar fi vorba de cel putin 500 de copii si profesori.

Atacul a fost revendicat de o factiune a talibanilor pakistanezi, Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP).

Armata din Pakistan poarta de mai multe saptamani o ofensiva de amploare impotriva TTP, un aliat al retelei teroriste al Qaida si care a lansat un jihad contra Guvernului de la Islamabad in 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#luare ostatici Pakistan, #victime ostatici Pakistan , #Pakistan