Ziare.com

Ahmed Jaber: Primavara araba a fost, de fapt, Primavara occidentala

de Silviu Reut
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 07:26

   

Ahmed Jaber: Primavara araba a fost, de fapt, Primavara occidentala
Jurnalistul si totodata expert in lumea araba Ahmed Jaber considera ca fenomenul cunoscut sub titulatura de "Primavara araba" este, de fapt, o primavara occidentala, care are scopul final de a justifica existenta unui stat religios, evreu, Israelul.

Acesta considera ca, printre altele, revolutiile din Tunisia, Egipt sau Siria au avut cauze occidentale, scopul fiind justificarea existentei Israelului sub forma de stat evreu, desi legile internationale nu accepta organizarea unui stat sub forma religioasa.

"Primavara araba nu este o primavara araba, este o primavara straina, occidentala. Ea cauta la final crearea, divizarea Orientului Mijlociu intre state etnice si religioase pentru a justifica existenta unui stat evreu. Un stat evreu nu poate fi acceptat de Palestina sau de arabi, nici e legea internationala, care nu accepta existenta unui stat religios", a spus Ahmed Jaber, pentru Ziare.com.

Expertul explica faptul ca in Palestina, nu poate fi vorba de o asa-zisa "Primavara Araba", pentru ca protestele din Cisiordania nu sunt indreptate impotriva Guvernului palestinian, ci impotriva ocupatiei israeliene si a nerespectarii legaturilor economice.

In viziunea lui Ahmed Jaber, principala tinta a poporului palestinian este nu Israelul, ci ocupatia israeliana din Palestina.

"Diferenta este intre Primavara araba care este in tarila arabe unde sunt dictaturi, lideri care nu sunt alesi de popoarele arabe si Palestina, care este sub ocupatie de 64 de ani. Tinta palestinienilor este debarcarea ocupatiei in primul rand. Ce se intampla acum in Palestina este legat de nerespectarea ocupatiei israeliene, acordul semnat intre Autoritatea Palestiniana si Israel pentru a respecta legaturile economice intre Autoritatea Autonoma Palestiniana si Guvernul israelian", este de parere Ahmed Jaber.

Jurnalistul mai arata ca palestinienii vor un trai mai bun si protesteaza, de asemenea, si impotriva coruptiei, prezenta in tara lor, insa doresc mai mult decat orice finalul ocupatiei, in ideea libertatii sociale, economice si politice.

Ahmed Jaber a oferit, in acest sens, si exemplul unei calatorii in Palestina, trebuind pentru acest lucru aterizarea pe aeroportul din Tel-Aviv sau trecerea printr-un filtru israelian.

"Oamenii cer imbunatatirea situatiei economice si situatia de trai in general. Exista coruptie in Palestina, de 64 de ani palestinienii lupta. Palestinienii au tinta de a scapa de sub ocupatia israeliana pentru a avea libertate sociala, economica si politica.

Cine vrea sa mearga in Palestina nu poate merge direct, ci aterizeaza pe aeroportul din Tel-Aviv, sau trece printr-un filtru israelian. Ce pot cere palestinienii este rezolvarea coruptiei, este dreptul lor, dar tinta lor este ocupatia israeliana", a mai spus Ahmed Jaber.

Vorbind despre dorinta presedintelui Mahmoud Abbas, de a face o noua cerere la ONU pentru recunoasterea statului palestinian, expertul a aratat ca liderii palestinieni sunt pedepsiti pentru acest fapt.

Pericolul, in opinia jurnalistului, este ca odata ce Palestina este recunoscuta ca si stat, atunci se poate cere condamnarea crimelor israeliene, printre care ocuparea unui stat palestinian, si nu a unei autoritati palestiniene.

"Liderii palestinieni sunt pedepsiti acum pentru ca sunt hotarati sa faca demers la ONU pentru recunoasterea statului palestinian, atunci palestinienii ar avea dreptul de a cere condamnarea crimelor israeliene, ca ei au ocupat un stat palestinian, nu o organizatie palestiniana", a incheiat Ahmed Jaber.

O serie de proteste au izbucnit in Cisiordania, sute de persoane iesind in strada si reclamand nivelul scazut de trai si scumpirile din ultima vreme.

Presedintele Mahmoud Abbas a adresat un mesaj palestinienilor, spunand ca intelege nemultumirile acestora, insa a adaugat ca guvernul nu poate plati salariile integral in aceasta luna, arata Al Jazeera.

"Nu vom putea plati salariile integral luna aceasta din cauza ca nu avem fonduri suficiente, pentru ca sunt anumite guverne care nu vor sa plateasca, pentru ca unii oameni vor sa ne vada in genunchi, dar nu o vom face", a spus Abbas.

Acesta a afirmat ca va face o noua cerere la ONU, pentru recunoasterea statului palestinian, dupa ce o solicitare similara a fost respinsa in 2011.

"Cand vom merge la Natiunile Unite vom face o propunere in privinta careia se va organiza un vot asupra acceptarii Palestinei ca stat non-membru al Natiunilor Unite", a incheiat Mahmoud Abbas.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7301 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai bine mai tirziu decit niciodata .

Toti sustineau ideia 'luptei de eliberare' a popoarelor arabe . Sa se roage la 'mos Gerila' ca nici Allah nu-i mai poate ajuta.

 

Dar de dictatura jidaneasca..........

...... cand o sa scape lumea?
Astia conduc financiar lumea si sunt jandarmul Orientului Apropiat.
O mana de oameni conduc o mare parte din lumea araba!
Pana cand?

Romanii si arabii

au ceva comun: si unii, si ceilalti dau vina pe factori externi pentru toate porcariile din tarile lor. Adica daca n-ar fi israelul (si sua), totul ar merge uns la ei, n-ar fi coruptie, dictatura, tortura etc., ce mai, ar fi raiul pe pamant!

 

aproape orice afirmație a fostului luptator

oep (rănit pe campul de lupta?) poate fi demontata - poate mai putin măsurile de securitate impuse de situația din zona.
ce forma religioasa are statul israel cand peste 70% dintre locuitori sunt nereligioși parte din ei fiind musulmani sau creștini?
dar ce sa zic de asta? "Nu vom putea plati salariile integral luna aceasta din cauza ca nu avem fonduri suficiente, pentru ca sunt anumite guverne care nu vor sa plateasca, pentru ca unii oameni vor sa ne vada in genunchi, dar nu o vom face" omul recunoscand ca trăiesc pe spinarea altora plătind salarii la care romanii doar visează.
poate ar fi bine sa știm si cand anume sau dacă vreodată in istorie a existat un stat arab numit palestina si a avut capitala la ierusalim ca sa poată vorbi de ocupație.

 

Afirmatiile jurnalistului Jaber,

sunt cit se poate de corecte.Toate aceste"revolutii"antidictatura,au fost programate,organizate si puse in practica cu influenta decisiva occidentala,dar nu pentru a satisface dorinta de libertate a popoarelor respective ci,pentru spolierea lor,in conditiile schimbarii conducatorilor cu altii mai slabi,sau chiar obedienti ooccidentului.Situatia Irkului este exemplul concludent de ipocrizie ooccidentala(in special,americana).Pentru a cauta un alt exemplu nu trebuie sa mergem prea departe.In Romania a fost inlaturat Ceausescu cu substantiala influenta occidentala,pentru ca,acesta nu ar fi permis spolierea economiei romanesti si a fost instalat CU FORTA,un dictator chiar mai odios decit Ceausescu.Pentru a satisface dorinta de libertate si democratie a poporului roman? Nu! Pentru a instala un tradator dispus sa instraineze toata economia romaneasca,in folosul celor care l-au impus si al lui personal.Cred ca,odiosul din fruntea statului,nu ar trebui sa uite ca,si Saddam Hussein a fost sprijinit de americani sfirsind la capatul unei fringhii,cind nu le-a mai fost de folos.Si nu a fost singurul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor