Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Canada s-ar putea retrage din UNESCO, dupa primirea Palestinei

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 13:20
1990 citiri
Canada s-ar putea retrage din UNESCO, dupa primirea Palestinei
Foto: EPA

Canada s-ar putea retrage din organizatia UNESCO, dupa ce Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a hotarat sa accepte Palestina ca membru, au anuntat, marti, autoritatile de la Ottawa.

Ministrul canadian de Externe, John Baird, a subliniat ca apartenenta Canadei la UNESCO este pusa sub semnul intrebarii dupa ce Palestina a fost primita in organizatie de catre ONU.

"Evaluam viitoarea participare. Nu suntem bucurosi de decizia UNESCO", a declarat Baird, marti, pentru publicatia Jerusalem Post. Oficialul canadian a sublinat ca nu a fost luata nicio hotarare, inca, dar ca decizia va fi facuta oficiala in cel mai scurt timp.

UNESCO le-a acordat palestinienilor, luni, statut de stat membru in organizatia culturala si stiintifica, in urma unui vot la Paris. UNESCO a acceptat Palestina ca membrul cu numarul 195. Candidatura a primit 107 voturi pentru, 14 impotriva si 52 abtineri.

SUA, Canada si Germania au votat impotriva, iar Brazilia, Rusia, China, India, Africa de Sud si Franta au votat pentru. Marea Britanie s-a abtinut, la fel ca si Romania.

Dupa decizia Adunarii generale a organizatiei de a accepta Palestina ca stat membru, Statele Unite au anuntat ca isi suspenda finantarea UNESCO.

"Votul de astazi (luni - n.red.) al statelor membre UNESCO de a primi Palestina ca membru este regretabil, prematur si submineaza obiectivul nostru comun privind o pace care sa includa toate partile, corecta si de durata in Orientul Mijlociu", a declarat un oficial al Departamentului american de Stat, Victoria Nuland.

Washingtonul urma sa ofere 60 de milioane de dolari, in luna noiembrie, organizatiei internationale, dar plata a fost sistata, potrivit oficialului.

Nuland a precizat ca legi adoptate in anii '90 interzic Statelor Unite sa finanteze orice agentie a ONU care include Palestina ca membru.

Statutul de membru UNESCO este, pentru liderii palestinieni, o modalitate de a impinge mai departe recunoasterea internationala ca stat si sa puna presiune pe Israel.

"Acest vot va sterge o mica parte din nedreptatea facuta poporului palestinian", a declarat ministrul de Externe Riyad al-Malki.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Canada retrage UNESCO Palestina, #UNESCO primit Palestina , #Palestina