Cum a ajuns Trump sa ia o decizie radicala care a pus pe jar Orientul Mijlociu si de ce nu se teme de o revolta araba

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 21:20
14974 citiri
Cum a ajuns Trump sa ia o decizie radicala care a pus pe jar Orientul Mijlociu si de ce nu se teme de o revolta araba
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Deliberand in liniste asupra recunoasterii Ierusalimului drept capitala Israelului si mutarea Ambasadei SUA din Tel Aviv in Ierusalim, presedintele Donald Trump si echipa sa specializata pe Orientul Mijlociu au ajuns la concluzia ca Autoritatea Palestiniana are prea mare nevoie de SUA ca sa reactioneze.

Americanii sunt convinsi ca planul lor de a "resuscita" negocierile de pace poate supravietui in fata unei "explozii temporare de furie" din partea arabilor.

Oficiali de la Casa Alba au declarat pentru publicatia Jerusalem Post ca decizia lui Trump a fost luata separat fata de efortul de a reporni discutii directe de pace intre israelieni si palestinieni, conduse de Jared Kushner, ginerele lui Trump, si Jason Greenblatt, reprezentant special pentru negocieri internationale.

Ambii au avut roluri consultative in dezbaterea despre Ierusalim, alaturi de Consiliul de Securitate Nationala al presedintelui si consilierii sai politici.

Decizie exclusiva a lui Trump

Decizia radicala de miercuri (de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului - n.red.) a fost luata exclusiv de Trump.

"Nu a fost ceva programat", a spus un oficial de la Casa Alba. "A fost o decizie separata de procesul de pace. Dar, dupa cum ati putut vedea din discursul presedintelui, ne angajam complet".

Oficiali din Administratia Trump au mai declarat pentru publicatia citata ca iau in serios ingrijorarile exprimate de palestinieni si arabi si inteleg reactiile aparute in urma discursului sustiunut de presedintele SUA.

Totusi, ei spera ca furia va trece si se asteapta ca Ramallah sa isi dea seama ca asta este singura sansa a palestinienilor de a obtine suveranitate - cu ajutorul Washington-ului.

Americanii cred ca marile state arabe nu mai pun mare pret pe problemele palestinienilor, asa ca decizia de acum nu va afecta relatiile bilaterale.

In plus, oficialii americani sunt de parere ca influenta pe care o au SUA asupra aliatilor arabi - care solicita ajutor pentru a face fata Iranului - va mentine procesul de pace pe linia de plutire.

De asemenea, oficialii cred ca prezenta Israelului in Ierusalim este dreapta si justa, indiferent de statutul care ii va fi stabilit in urma negocierilor.

"Stim ca va fi durere, dar pe termen scurt", a spus unul dintre oficiali. "Pe termen lung, aceasta masura va ajuta negocierile".

Discursul istoric sustinut de Trump a sfaramat cei 70 de ani de politica SUA asupra Ierusalimului - in conformitate cu standardele internationale - care pana acum au lasat soarta orasului antic in mainile israelienilor si palestinienilor.

Opozitie din toate colturile lumii

Aproape toate statele din lume s-au opus acestei decizii, avertizand ca ar putea destabiliza regiunea si ingreuna procesul de pace dintre israelieni si palestinieni.

Israelul insista ca orasul trebuie sa ramana capitala, iar palestinienii solicita o capitala proprie, situata in cartierele din est - dar sediul Guvernului ramane in Ierusalim oricum ar fi, a concluzionat Trump.

"El a reiterat angajamentul sau fata de pace. Nimic din discursul lui nu impiedica procesul de pace - si am arata destul de clar ca nu punem in pericol nicio negociere asupra statutului final", a declarat un oficial.

Si iata ca Trump nu s-a lovit de reticente numai din partea aliatilor sai - Marea Britanie, Franta si Germania (in Europa), si Iordania, Arabia Saudita, Turcia si Egipt (in Orientul Mijlociu) - ci si din partea membrilor propriului sau cabinet, care s-au indoit de cunostintele sale in ceea ce priveste acest conflict.

Odata ce Trump a luat decizia, membrii Cabinetului i-au solicitat sa amane cu o saptamana anuntul, pentru a intari masurile de siguranta de la institutiile diplomatice ale SUA din intreaga lume.

Daca nu ar fi avut loc aceasta amanare, decizia ar fi fost anuntata de Trump pe 29 noiembrie, data la care in 1947 a fost votat Planul de Partitie pentru Palestina.

In mod special, secretarul de Stat, Rex Tillerson, si secretarul Apararii, James Mattis, s-au opus acestei decizii.

"Aceasta recunoastere este doar o recunoastere a realitatii", le-a spus Tillerson reporterilor in Viena. "Toate birourile guvernamentale ale Israelului sunt deja in Ierusalim, deci America doar recunoaste aceasta realitate".

"Cred totusi ca este important, in contextul acestor remarci, sa mentionez ca presedintele a spus ca SUA vor sustine o solutie de divizare in doua state (Palestina si Israel - n.red.) daca asta este dorinta ambelor parti", a declarat secretarul.

"Presedintele a mai precizat ca asta nu defineste sub nicio forma statutul Ierusalimului - asta ramane la latitudinea celor doua parti".

Tillerson este responsabil de siguranta a mii de diplomati din ambasade si consulate, care sunt acum in vizorul protestatarilor furiosi: ambasadele si Consiliul Consultativ pentru Securitate in Strainatate (Overseas Security Advisory Council) au emis alerte de securitate privind violenta in peste 20 de state de pe 4 continente, dupa anuntul lui Trump.

In acelasi timp, Departamentul de Stat a lansat un avertisment de calatorie la nivel mondial pentru cetatenii americani.

Procesul de pace

Totusi, Kushner si Greenblatt conduc eforturile Administratiei de a resuscita discutiile de pace, nu Tillerson - desi prima faza a proiectului lor ramane incompleta, cei doi au adunat propuneri detalitate, in sute de pagini, care trateaza cele mai delicate subiecte din conflict.

Ei se asteapta sa isi duca la capat planul odata ce furia temporara trece.

"Ne vom tine in continuare capetele plecate si ne vom prezenta planul la momentul potrivit", a spus un oficial de la Casa Alba.

"Credem ca, intr-un final, lumea isi va da seama ca Stetele Unite joaca un rol esential in obtinerea pacii".

Un alt oficial a declarat ca echipa lui Trump a stiut in tot acest timp intentia presedintelui, chiar daca initial nu a fost de acord cu aceasta miscare.

"Anumite parti vor reactiona in modul in care trebuie sa reactioneze. Ne asteptam si la obstacole de-a lungul drumului", a spus oficialul.

Numai timpul va arata daca reactia palestinienilor fata de noua politica a lui Trump va fi un obstacol mic in drumul catre pace sau marginea unei prapastii de pe care se arunca o alta promisiune facuta de Trump in campania electorala: "Incheierea tuturor acordurilor necesare pentru a asigura pacea in Orientul Mijlociu".

Ca reactie la discursul lui Trump, trei "zile de furie" au inceput joi de-a lungul Cisiordaniei si Fasiei Gaza, unde protestele au atras sute de participanti, iar gruparea Hamas, care controleaza fasia de coasta, a facut apel la o noua "intifada" - o rascoala violenta - impotriva Israelului.

Echipa de pace a lui Trump a avut o abordare asupra conflictului care se bazeaza pe sprijinul aliatilor arabi - aliniati strategic cu Israelul pentru prima data in detrimentul Iranului - aplicand presiune asupra conducerii palestiniene pentru a se reintoarce la masa negocierilor.

Reactii dure din partea sefilor de stat

Toti sefii de state care au luat parte la acest efort au condamnat, miercuri, actiunile lui Trump, avertizand ca ar periclita orice proces de pace pe care il are in plan.

Probabil cea mai dura reactie a venit din partea autoritatii palestiniene, cand presedintele Mahmoud Abbas a declarat ca Statele Unite se retrag efectiv din rolul lor istoric de "arbitru corect" in conflict.

"Cu aceasta decizie, administratia SUA a ales sa mearga impotriva tuturor acordurilor internationale si bilaterale si sa ignore orice consens international", a spus Abbas.

"Statele Unite se retrag din rolul pe care l-au jucat in procesul de pace".

Un oficial din partidul Fatah a spus ca vicepresedintele Statelor Unite, Mike Pence, care are la sfarsitul acestei luni programata o vizita in regiune, "nu este bine venit in Palestina".

"In numele lui Fatah o spun! Nu vom primi pe omul lui Trump in teritoriile palestiniene", a spus Jibril Rajoub.

"A cerut sa il intalneasca pe Abbas, pe data de 19 a acestei luni, in Betleem - o astfel de intalnire nu va avea loc!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ierusalim capitala Israel, #Trump recunoaste Ierusalim capitala, #amabasada SUA in Israel mutare , #Palestina