De ce respinge Palestina planul de pace al lui Trump si care e rolul Romaniei intr-un conflict din ce in ce mai complicat Interviu video cu ambasadorul Palestinei

Vineri, 05 Iulie 2019, ora 08:21
10820 citiri
De ce respinge Palestina planul de pace al lui Trump si care e rolul Romaniei intr-un conflict din ce in ce mai complicat Interviu video cu ambasadorul Palestinei
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu anuntat de Donald Trump a fost respins de palestinieni, pentru ca e doar economic si nu vorbeste despre o solutie politica pentru conflictul israelo-palestinian. Dar cum pot fi redeschise negocierile si ce rol isi poate asuma Romania, de vreme ce nici macar in politica externa Bucurestii nu vorbesc pe o singura voce?

Chestiunea relocarii ambasadei Romaniei in Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, a fost anuntata de prim-ministrul Dancila, infirmata de presedintele Romaniei, in vreme ce ministrul de Externe al tarii a transmis ambasadorilor statelor arabe la Bucuresti ca nimic nu s-a schimbat, Romania respecta politica UE, de sustinere a solutiei celor doua state pentru conflictul israelo-palestinian.

In aceste conditii, mai are Romania credibilitate in regiune, de vreme ce, odinioara, era considerata un broker de pace?

Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei la Bucuresti, a acordat un interviu Ziare.com, in care spune ca Romania si-ar putea recapata un rol de mediator in regiune.

Totusi, mediatorul principal si cel fara de care negocierile nu pot avea loc raman Statele Unite ale Americii, chiar daca, recent, Autoritatea Palestiniana a respins planul de pace al administratiei Trump, despre care spune ca e doar economic, in vreme ce Palestina asteapta o solutie politica. Dar nu are Palestina nevoie de banii americani?

Statele Unite, administratia Trump, au facut cunoscute cateva detalii din asteptatul plan de pace pentru Orientul Mijlociu. E unul in esenta economic, din ce stim, astfel, SUA se angajeaza sa investeasca 50 de miliarde de dolari in proiecte masive de infrastructura si crearea unor locuri de munca pentru palestinieni. Un plan respins aproape instant de liderii palestinieni. De ce?

Acest plan se concentreaza pe partea economica, asa cum ati si spus. Or, Palestina este interesata de partea politica a solutiei, de vreme ce cauza noastra este una politica. Trebuie sa vedem care sunt solutiile politice ale acestui plan, dar pana acum nu am primit nimic, asa ca nu stim care este planul politic pentru pace.

Avem cateva indicii, de la administratia americana, si nu se vorbeste deloc acolo despre solutia celor doua state, SUA nu au mentionat-o niciodata.

Administratia Trump nu a mentionat niciodata nimic legat de ocupatie, de legile internationale, de legitimitatea internationala, s-a aratat in schimb gata sa recunoasca Ierusalimul drept capitala a Israelului.

SUA si-au mutat acolo ambasada, au oprit ajutoarele pentru UNARWA (Agentia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiatii Palestinieni), ceea ce inseamna ca dosarul refugiatilor nu mai este pe masa negocierilor, au inchis biroul nostru de reprezentare din Washington, nu au facut niciun gest pentru a condamna extinderea coloniilor si actiunile colonistilor din Cisiordania si Ierusalimul de Est.

Toate aceste indicii ne arata ca acest plan de pace este doar pentru a normaliza relatiile dintre Israel si statele arabe si pentru a face ceea ce ei numesc dezvoltare economica, insa sub ocupatie.

Bine, dar ar putea fi primul pas, cel economic. Aveti informatii ca urmeaza si o propunere politica?

Sigur ca va urma, dar vrem deja sa stim ce va fi, pentru ca nu putem accepta ceea ce nu cunoastem.

Sunt multi care spun ca palestinienii, de fapt, refuza negocierea. Nu negociaza, iata, cu americanii.

Noi negociem cu SUA din 1994 si obisnuiam sa avem o cooperare buna cu ei. Si avem multe acorduri cu ei, in special in domeniul securitatii si antiterorismului.

Presedintele nostru s-a intalnit cu domnul Trump de patru ori si ne-am intalnit cu echipa lui, de mai mult de 24 de ori, dar, din nefericire, dupa ce el a declarat ca Ierusalimul este capitala Israelului, ceea ce inseamna ca a inlaturat solutia celor doua state de pe masa negocierilor, a devenit clar faptul ca intre Casa Alba si aripa dreapta a politicii din Israel exista o coalitie.

Credeti asadar ca asta inseamna ca chestiunea Ierusalimului a fost scoasa de pe masa negocierilor?

Nu trebuie sa fie niciodata in afara negocierilor.

Solutia celor doua state e singura?

Cu siguranta. Si asta e ceea ce a fost agreat de comunitatea internationala si asta are legitimitate internationala. Asta este singura cale de a obtine pacea.

Solutia celor doua state, de altfel, inseamna Ierusalim, capitala pentru cele doua state.

Vorbim despre un teritoriu care a fost ocupat in 1967, asta spun legile internationale. Si daca nu aveam solutia celor doua state, care e alternativa? Solutia unui singur stat? Asta isi doreste Israelul? Ar accepta israelienii asa ceva?

Uniunea Europeana a reiterat de curand sustinerea pentru solutia celor doua state.

Nu doar Uniunea Europeana, ci toate statele din lume implicate sunt in favoarea acestei solutii. Si Rusia, si China, India, Africa.

Dar si Israelul, asta e pozitia sa oficiala.

Israelul se foloseste de asta pentru a castiga timp. Netanyahu nu crede in solutia celor doua state. El nu crede ca exista poporul palestinian.

Dar presedintele Trump?

Cum spuneam, nu a mentionat niciodata solutia celor doua state. El nu a vorbit niciodata despre ocupatie si nici echipa lui nu a facut asta. De aceea, am decis sa nu mergem la conferinta economica de la Manama, din Bahrein, deoarece nu se poate vorbi de normalizarea relatiilor cu Israelul, Israelul nu poate fi un stat normal daca nu rezolva problema palestiniana, care este in primul rand una politica.

Are Palestina dialog cu alte forte politice americane? In afara de administratia Trump.

Exista o America prietena cu noi, de la Partidul Democrat, de pilda. Suntem in legatura cu ei. De asemenea, avem o comunitate foarte mare acolo 600.000 de palestinieni care traiesc in SUA. Acestia sunt, unii dintre ei, in relatii cu politicieni americani.

Domnule ambasador, totusi, nu are Palestina nevoie de acesti bani, banii americani? Pentru poporul palestinian

Problema nu e legata de bani. Nu am avut un dezastru natural in Palestina, precum un cutremur sau altceva. Cauza noastra este una politica. Daca am avea control asupra pamantului nostru, nu am avea nevoie de asistenta financiara de la nimeni. Avem propriile resurse si nu avem nici o populatie atat de numeroasa.

Dar nu avem control asupra frontierelor noastre, nu avem control asupra resurselor noastre naturale. Daca am avea posibilitatea de a avea propriul nostru stat, Palestina s-ar putea intretine singura, fara niciun ajutor.

Asadar, problema nu este despre banii care sa ii ajute pe palestinieni, problema este despre nevoia Palestinei de a fi libera, de a se putea autodetermina, de a pune capat ocupatiei, care este ilegala. De asta avem nevoie, mai intai de toate.

Daca avem promisiunea ca asta va fi obiectivul final, cu siguranta ca vom participa la negocieri si vom fi deschisi sa vorbim cu americanii, dar si cu israelienii.

Dar, in acest moment, sunt palestinienii uniti, din punct de vedere politic? Pot vorbi pe o singura voce politica, la negocieri?

Avem problemele noastre interne, sa fiu sincer, dar suntem uniti cand este vorba de strategia noastra majora, de cauza palestiniana, de drepturile noastre. Aici suntem uniti.

S-a vazut de curand: toate fortele politice, Hamas din Gaza, Fatah din Cisiordania, toate celelalte factiuni politice, practic toti palestinienii au refuzat sa participe la discutiile din Manama.

Bun, dar solutiile sunt diferite, intre Hamas si Autoritatea Palestiniana. Este Hamas dispusa sa accepte negocierile?

Cred ca Hamas a acceptat aceasta idee si avem intelegeri scrise cu Hamas. Hamas a acceptat solutia celor doua state, in granitele din 1967. Hamas a acceptat ca noi sa negociem in numele tuturor palestinienilor.

Israelul a spus de nenumarate ori: nu va sta la masa unde sta si Hamas, pe care o considera organizatie terorista.

Asta e propaganda, Hamas nu sta la masa negocierilor cu Israelul. Cine negociaza sunt Mahmud Abbas si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Ei spun asta ca sa poata combate viziunea noastra si sa ne acuze ca nu suntem parteneri in procesul de pace. Dar, de fapt, Mahmud Abbas si OEP sunt singurii mandatati sa negocieze cu Israelul si asa e de mai bine de 20 de ani.

Asadar, Hamas nu va fi la masa.

Dar problema nu e daca Hamas e la masa sau nu, ci daca Israelul vrea sa puna capat ocupatiei. Comunitatea internationala are vointa de a pune presiune pe Israel, pentru a respecta legile internationale?

Daca asta se va intampla, Hamas nu va spune nu. Ei vor accepta si vor sprijini OEP, daca rezultatul va fi incetarea ocupatiei. Acesta este scopul nostru principal, al tuturor palestinienilor.

Stim ca Romania a nimerit si ea chiar in mijlocul acestei situatii complicate. Premierul roman a anuntat relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Da, si a spus asta de mai multe ori, dar a spus si ca decizia este a presedintelui. Asa spune Constitutia si, desigur, noi respectam acest lucru. Pana acum, nu e nicio schimbare in pozitia Romaniei.

Ati vorbit cu presedintele sau cu cineva de la Administratia Prezidentiala?

Da, am vorbit si ne-au asigurat ca Romania va urma standardele internationale si regulile europene, care sunt dedicate solutiei celor doua state. Iar problema Ierusalimului este una de principiu.

Ati vorbit si cu ministrul Melescanu, ministrul roman de Externe?

Da.

Si ce v-a spus?

Nu doar mie, a vorbit si cu ambasadorii arabi, iar pozitia Romaniei a fost clara: prim-ministrul a facut niste declaratii, dar doar atat. Eu vreau ca Romania sa ramana macar neutra. De altfel, de ce sa se grabeasca?

Romania a pierdut sansa unui loc de membru nepermanent in ONU si s-a comentat ca a fost si din cauza acestei povesti cu relocarea ambasadei.

Cred ca acesta a fost unul dintre cele mai importante motive. Statele arabe sunt in numar de 57 si nu cred ca Romania a obtinut voturi de la ele.

Aveti informatii in acest sens?

Nu, nu am, dar pot intui ca asta a fost problema. Sigur, noi regretam situatia, Romania merita locul si are experienta necesara, dar cred ca a fost si o lipsa de intelegere legata de situatia interna de aici, din Romania. Oamenii nu au stiut cine e responsabil cu politica externa.

Nu arata bine ca presedintele sa spuna una, si premierul alta, in politica externa.

In tara mea au crezut ca premierul va muta ambasada, nu toti stiau ca Guvernul nu poate lua decizia asta pe cont propriu, fara aprobarea presedintelui.

Asadar, Romania nu a parut un partener serios de dialog.

Ca sa fiu sincer, trebuie sa spun ca ministrul de Externe si presedintele au incercat pe toate caile sa ne comunice faptul ca pozitia Romaniei nu se schimba. Eu am raportat in mod corect in tara mea toate lucrurile acestea.

Acum ceva decenii, se spunea despre Romania ca e un fel de broker de pace in regiune. Mai este asa sau mai poate fi?

Cred ca ar putea fi din nou asa. Romania obisnuia sa aiba o relatie puternica cu lumea araba. Mii de studenti arabi au studiat in Romania, printre care mai mult de 15.000 de palestinieni. Guvernul roman a fost implicat, in trecut, in negocierile de pace dintre arabi si israelieni, deoarece Romania a avut relatii bune cu Egiptul, cu Siria, cu OEP, sunt multi romani in zona, lucreaza si traiesc acolo, au familii.

Relatia si conexiunea dintre Romania si lumea araba exista si asta ar putea fi un punct puternic pentru politica externa, pentru a fi parte a eforturilor de a ajunge la un acord de pace cu Israelul, deoarece Romania are o relatie buna si cu Israelul.

Romania ar putea fi moderator si ar putea avea un rol pozitiv in a aduce toate partile la un loc, si a facut asta in trecut. O poate face si in viitor.

Care sunt asteptarile de la UE? Pot fi SUA inlocuite in rolul de mediator? Trebuie sa admitem ca SUA sunt superputerea din regiune.

Nu cred ca pot fi inlocuite. Uniunea Europeana e mai apropiata de regiune, dar America este in inima acestor negocieri. Partile nu vor accepta pe altcineva, asadar avem nevoie de America.

Totusi, Uniunea Europeana poate si trebuie sa se implice mai mult.

Pozitia UE este una romantica: ei sunt fideli legislatiei internationale, dar nu fac nimic. Condamna, fac declaratii de presa, intalniri in care vorbesc despre Orientul Mijlociu, dar nu fac actiuni concrete. Vrem ca Europa sa se implice serios, pentru ca stie regiunea mai bine decat altii.

Ne dorim foarte mult ca UE sa joace un rol puternic.

Iata si Interviul video cu ambasadorul Israelului Va functiona solutia lui Trump pentru Orientul Mijlociu? Cateva detalii din povestea mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Palestina Israel Dancila ambasada Trump , #Palestina