Drapelul palestinian la ONU, o premiera cu puternica incarcatura simbolica

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 12:25
2601 citiri
Drapelul palestinian la ONU, o premiera cu puternica incarcatura simbolica
Foto: Wikipedia

Drapelul palestinian va fi arborat, miercuri, pentru prima data, la sediul ONU din New York, un eveniment cu puternica incarcatura simbolica menit sa marcheze o noua etapa catre un stat independent, perspectiva care pare insa destul de indepartata.

Drapelul palestinian, avand culorile rosu, negru, alb si verde, va fi ridicat la ora locala 13:00 (17:00 GMT) pe frontonul institutiei internationale, alaturi de cele ale celor 193 de state membre ale ONU si de cel al Vaticanului, care, ca si Palestina, este stat nemembru cu statut de observator, dupa cum noteaza AFP.

"Va fi o zi de emotie si de mandrie. Vom ridica drapelul nostru intr-un gest pasnic care va aminti tuturor ca dreptatea si independenta sunt posibile la capatul drumului", a scris liderul palestinian Mahmud Abbas, intr-un articol publicat de Huffington Post in ajunul ceremoniei de miercuri.

Parlamentul European a votat pentru recunoasterea statului palestinian

Dar "Natiunile Unite trebuie sa ne dea mai multa speranta", a subliniat el, adaugand ca problema palestiniana este "cea mai veche" de la fondarea ONU acum 70 de ani. "A venit timpul ca statul Palestina sa-si primeasca independenta, sa fie rezolvat pasnic conflictul israeliano-palestinian, asa cum a fost promis cu mult timp in urma", a mai scris liderul palestinian.

Mahmud Abbas va fi prezent la ceremonia de arborare a drapelului palestinian, care va avea loc imediat dupa ce el isi va tine discursul in fata Adunarii Generale a ONU, in cadrul caruia va solicita o remobilizare a comunitatii internationale in problema palestiniana.

Aceasta ceremonie are loc insa in contextul in care situatia este cat se poate de sumbra - procesul de pace dintre Israel si palestinieni este intrerupt de la esecul din primavara anului 2014 al medierii americane, Fasia Gaza este un butoi cu pulbere, tensiunile se acumuleaza in Cisiordania ocupata, in timp ce, la Ierusalim, Esplanada Moscheilor, loc sfant deopotriva pentru musulmani si evrei, este de mai multe saptamani teren de confruntari intre palestinieni si politisti israelieni.

Netanyahu pune cruce statului palestinian: Nu va exista niciodata cat e premier

In acest context, solutia avansata de comunitatea internationala - doua state, unul israelian si unul palestinian, care sa convietuiasca in pace si securitate - pare o himera.

Pe de alta parte, in discutiile internationale rezolvarea conflictului israeliano-palestinian a cazut in plan secundar, prioritatea fiind acum lupta impotriva Statului Islamic, grupare jihadista considerata amenintarea mondiala numarul unu.

Cu toate acestea, arborarea drapelului palestinian va constitui un eveniment cu puternica incarcatura simbolica, la fel si dezbaterile si voturile din mai multe parlamente europene, din 2015, in favoarea recunoasterii statului palestinian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#steag Palestina ONU, #Palestina stat independent , #Palestina