Israelul boicoteaza conferinta de pace de la Paris: E inutila si masluita

Duminica, 15 Ianuarie 2017, ora 17:17
7575 citiri
Israelul boicoteaza conferinta de pace de la Paris: E inutila si masluita
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul israelian Benjamin Netanyahu boicoteaza intalnirea de duminica de la Paris, la care participa reprezentanti din peste 70 de state ale lumii, si acuza ca evenimentul ar fi "masluit" de palestinieni.

"Conferinta de azi e inutila", a declarat Netanyahu, in fata ministrilor sai, informeaza Bloomberg.

"E coordonata de francezi si de palestinieni, iar scopul sau e sa ne impuna fortat niste termeni care contravin cu nevoile natiunii", a punctat acesta.

Ba mai mult, Netanyahu a criticat faptul ca "dictatorii internationali" incearca sa-si impuna vointa in Orientul Mijlociu.

El considera ca doar negocierile directe intre cele doua parti pot da roade si ca nimeni altcineva nu ar trebui sa se implice.

Iar avand in vedere ca israelienii nu participa, nici palestinienii nu si-au trimis un reprezentant acolo.

Totusi, presedintele Mahmud Abbas se va intalni in perioada urmatoare cu omologul sau francez Francois Hollande pentru a discuta situatia, in timp ce Netanyahu a refuzat sa dea curs unei invitatii similare.

Care e miza?

Ministrul francez de Externe a deschis, duminica, lucrarile Conferintei de la Paris, la care participa reprezentanti din peste 70 de tari si organizatii internationale, pe tema conflictului israeliano-palestinian.

Iar cu toate ca ambele parti direct implicate lipsesc, miza este una mare.

Potrivit First Post, Israelul se teme ca masurile discutate la conferinta vor fi supuse la vot in Consiliul de Securitate al ONU inainte ca Donald Trump sa fie investit in functia de presedinte al SUA.

Spre deosebire de administratiile anterioare, acesta a anuntat ca va recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si ca va muta acolo ambasada Statelor Unite din Tel Aviv. Insa presedintele palestinian nici nu vrea sa auda de asa ceva si a avertizat ca o astfel de miscare nu poate duce la solutionarea problemelor.

Statutul acestui oras reprezinta unul dintre punctele cele mai spionoase ale conflictului.

In timp ce palestinienii vad estul Ierusalimului drept capitala viitorului lor stat, Israelul proclama tot orasul drept capitala sa.

Reamintim ca Palestina are statut de observator nemembru in cadrul ONU.

Franta ar putea recunoaste Palestina ca stat independent

Vineri, ministrul rancez de Externe Laurent Fabius, a transmis ca tara lui va recunoaste statul palestinian daca eforturile Parisului din urmatoarele saptamani de a debloca impasul dintre israelieni si palestinieni vor esua.

"Franta se va implica in urmatoarele saptamani in pregatirea unei conferinte internationale care sa aduca laolalta partile si partenerii lor principali, americani, europeni, arabi, in special pentru a mentine si a transpune in realitate solutia cu doua state", a afirmat Fabius.

Spre deosebire de Franta, Romania recunoaste Palestina ca stat independent.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Netanyahu conferinta Paris Palestina, #Netanyahu confernita Paris , #Palestina