Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mahmoud Abbas, despre cum ar putea Romania sa impace Palestina si Israelul

Duminica, 03 Martie 2013, ora 10:14
3692 citiri
Mahmoud Abbas, despre cum ar putea Romania sa impace Palestina si Israelul
Foto: Daily Beast

Liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat ca Romania poate sa joace un rol important in procesul de pace din Orientul Mijlociu, date fiind relatiile bune pe care le are atat cu arabii, cat si cu Israelul.

Intr-un interviu acordat Digi24, liderul palestinian a mai afirmat ca, desi Romania s-a abtinut de la vot, la ONU, cand Palestina a primit statut de stat nemembru, relatiile de prietenie cu Bucurestiul nu se schimba.

"Ne dorim sa mentinem aceasta prietenie cu poporul dumneavoastra. Si fiti siguri, daca ati votat cu noi sau impotriva sau daca v-ati abtinut, acest lucru nu schimba istoria relatiilor de prietenie dintre noi", a subliniat Mahmoud Abbas.

Intrebat daca intentioneaza sa viziteze tara noastra in curand, liderul palestinian a raspuns: "De fapt, eu am vizitat Romania de mai multe ori si niciodata nu s-au intrerupt vizitele. Este posibil ca programul nostru sa contina o vizita chiar in acest an. Suntem interesati in consolidarea relatiilor de prietenie intre noi si Romania".

In opinia sa, Romania poate contribui la procesul de pace dintre Israel si Palestina.

"Cred ca Romania este pregatita pentru acest rol, deoarece Romania are relatii foarte bune cu Israelul. In mod firesc, are relatii stranse cu palestinienii si cu arabii. Pe langa asta, aveti o comunitate romaneasca foarte mare. Puternica si cu influenta. Cu aceste privilegii, Romania poate sa joace un rol important, iar noi vom aprecia acest lucru", a mai declarat Mahmoud Abbas.

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a decis in toamna anului trecut ca Palestina sa primeasca statut de tara nemembra, observator in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Rezultatul votului a fost de 138 pentru, 9 contra si 41 abtineri.

Palestinienii vor avea astfel dreptul sa adere la organizatii sau tratate internationale. Statul palestinian va avea de acum acces la Curtea Penala Internationala, unde ar putea da in judecata Israelul. Israelul si Statele Unite s-au opus initiativei palestinienilor, iar Marea Britanie si Germania s-au abtinut de la vot.

Pe 29 noiembrie, in urma 66 de ani, ONU decidea impartirea Palestinei in doua teritorii: unul arab si unul evreu.

Planul a fost respins de tarile arabe, care au declansat un razboi. Arabii au fost infranti si, prin urmare, in 1947 a fost infiintat statul Israel. Palestinienii au ramas de atunci in doua teritorii separate, Cisiordania si Fasia Gaza.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mahmoud Abbas vizita Romania, #Mahmoud Abbas Romania Israel , #Palestina