Parlamentul European a votat pentru recunoasterea statului palestinian

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 16:07
4129 citiri
Parlamentul European a votat pentru recunoasterea statului palestinian

Parlamentul European a votat coplesitor in favoarea sustinerii recunoasterii statului palestinian "in principiu", miercuri.

Votul din PE vine dupa ce o serie de state membre ale Uniunii au votat pentru recunoasterea Palestinei, spre furia Israelului, scrie AFP, citata de The Business Insider.

Europarlamentarii au aprobat motiunea cu 498 de voturi pentru, 88 impotriva si 111 abtineri. Este vorba despre o motiune modificata - cea initiala solicita statelor membre UE sa recunoasca statul palestinian fara conditii.

Parlamentul European "sprijina in principiu recunoasterea statului palestinian si solutia bazata pe doua state si considera ca acestea ar trebui insotite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui sa avanseze", se arata in rezolutia votata miercuri, potrivit unui comunicat PE remis redactiei Ziare.com.

Parlamentul "isi reafirma sprijinul ferm in favoarea unei solutii pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalim servind drept capitala pentru ambele state, respectiv un stat Israel sigur si un stat palestinian independent, democratic, contiguu si viabil, convietuind alaturi in pace si securitate pe baza dreptului la autodeterminare si a respectului deplin al dreptului international".

Europarlamentarii au condamnat, in cei mai puternici termeni, toate actele de terorism sau violenta, au subliniat importanta consolidarii autoritatii guvernului consensual palestinian si au cerut tuturor factiunilor palestiniene, inclusiv Hamas, sa puna capat divizarii interne.

Rezolutia "subliniaza faptul ca, in conformitate cu dreptul international, coloniile sunt ilegale", cere UE sa devina un facilitator real in procesul de pace din Orientul Mijlociu si cere Inaltului Reprezentant al UE pentru politica externa sa faciliteze o pozitie comuna a UE in acest scop.

Deputatii europeni au decis sa lanseze o initiativa "Parlamentari pentru Pace" care sa aduca impreuna deputati europeni, precum si deputati din parlamentele israelian si palestinian, pentru a ajuta la progresele pe agenda pentru pace si a fi complementara eforturilor diplomatice ale UE.

Franta recunoaste Palestina - Vot istoric in Parlamentul de la Paris

Recent, parlamentarii francezi au votat pentru recunoastea statului Palestina. Au fost 339 de voturi pentru o motiune simbolica privind recunoasterea Palestinei si 151 impotriva, in Parlamentul francez.

Israelul a avertizat imediat ca votul ar urma sa afecteze procesul de pace din regiune si ca este un mesaj gresit trimis de francezi.

Primul stat occidental din UE care recunoaste existenta Palestinei

Dupa Suedia, si Franta ar putea recunoaste Palestina

Rezolutii similare au fost aprobate de parlamentarii britanici pe 13 octombrie si de cei spanioli pe 18 noiembrie.

Premierul israelian: Recunoasterea unui stat palestinian de catre Franta ar fi o "grava eroare"

Guvernul suedez a recunoscut oficial, pe 30 octombrie, existenta statului Palestina. Nou-alesul premier Stefan Lofven a anuntat aceasta decizie inca din 3 octombrie, cu ocazia ceremoniei de investire in functie. Si atunci, Israelul a protestat public fata de aceasta decizie.

134 de alte state au recunoscut Palestina inaintea Suediei, inclusiv Romania, in 1988.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...