100.000 de oameni s-au inscris pana acum pentru vizita papei Francisc la Sumuleu Ciuc

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 14:32
5837 citiri
100.000 de oameni s-au inscris pana acum pentru vizita papei Francisc la Sumuleu Ciuc
Foto: Twitter/Pope Francis

100.000 de pelerini s-au inscris deja, de la 1 martie pana in prezent, pe platforma online lansata special pentru pregatirea vizitei papei Francisc la Sumuleu Ciuc, unde se afla un Sanctuar marian si unde, de peste 450 de ani, are loc un celebru pelerinaj de Rusalii.

Potrivit organizatorilor, papa Francisc va sosi cu elicopterul in 1 iunie la Sumuleu Ciuc de la Bacau si va petrece alaturi de pelerini cinci ore.

Toate detalii se afla in programul oficial, a declarat joi, la Cluj, din partea Bisericii Romano-Catolice, Veres Stelian, membru al comitetului de organizare, care a participat la o conferinta de presa dedicata prezentarii ultimelor detalii legate de vizita de la Sumuleu Ciuc.

La randul sau, Olah Zoltan, membru in comitetul de organizare al vizitei, a anuntat ca s-au inscris deja online, pe platforma pontifex.ro, creata special pentru aceasta vizita istorica, 100.000 de pelerini.

"S-au inregistrat foarte multe persoane la data de 1 iunie, la intalnirea cu Sfantul Parinte, este peste asteptarile noastre. (...) Am vorbi de mai multe ori acest aspect, dar credem ca este important sa clarificam anumite erori, anumite lucruri care nu au fost intelese prea bine de-a lungul timpului. Pentru a putea pregati din timp si in mod corespunzator vizita, este nevoie sa stim un numar exact al pelerinilor. De foarte multe ori organizatorii au fost intrebati de acest aspect. Fara inregistrarea pelerinilor nu putem decat sa presupunem si sa nu stim exact numarul. Stiind un numar exact, putem sa informam institutiile statului responsabile cu siguranta", a spus Olah Zoltan.

El a precizat ca, la inregistrarea online, li s-a cerut pelerinilor sa precizeze si directia din care vor veni si care este optiunea lor de deplasare. Astfel, aproximativ 25.000 vor veni cu trenul, alti 25.000 cu autocarul, iar 33.000 pe jos din satele si localitatile apropiate. De asemenea, 140 de persoane si-au declarat optiunea de a veni cu bicicleta, iar 400 cu motocicleta.

De asemenea, stiind un numar cat mai exact, organizatorii pot lua masurile potrivite pentru instalarea toaletelor ecologice si a numarului necesar de echipaje medicale.

Potrivit lui Olah Zoltan, pana in acest moment, 90% dintre cei care s-au inregistrat provin din Transilvania. De asemenea, 356 de preoti si-au aratat interesul de a participa la vizita Suveranului Potif din 1 iunie la Sumuleu Ciuc, precum si 150 de calugari si calugarite.

Un interes crescut a fost aratat si pentru Sfanta Liturghie care va fi oficiata de papa in acea dimineata, iar multe dintre parohii inca nu au inchis listele, cerand un termen suplimentar. Astfel, noua data pana la care se pot face inscrieri pentru acest eveniment este 22 aprilie.

Organizatorii au mai anuntat ca biletele gratuite cu codul de bare, necesare pelerinilor inregistrati pentru accesul la eveniment, vor fi trimise pe mail incepand cu 1 mai.

Intre 31 mai si 2 iunie, papa Francisc va vizita orasele Bucuresti, Iasi si Blaj si Sanctuarul marian de la Sumuleu Ciuc.

Presedintele Klaus Iohannis il va intampina pe papa Francisc, pe 31 mai, la ora 11,30, la Aeroportul International "Henri Coanda", iar ceremonia oficiala de primire la Palatul Cotroceni este prevazuta pentru ora 12,00. Cei doi vor avea convorbiri, urmate de o intalnire cu autoritati, societatea civila si corpul diplomatic. Tot pe 31 mai, papa va avea o intalnire privata cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, la Palatul Patriarhiei. In continuare, inaltul ierarh se va intalni cu Sinodul Permanent al BOR.

Pe 1 iunie, papa Francisc va merge la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc, va vizita Catedrala "Sfanta Maria Regina" din Iasi si va participa la o intalnire cu tineri si familii la Palatul Culturii din Iasi, unde va sustine un discurs.

Pe 2 iunie, Suveranul Pontif va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a sapte episcopi martiri greco-catolici la Campia Libertatii din Blaj si va avea o intalnire cu comunitatea roma din localitate.

Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Sumuleu Ciuc, inchinat Fecioarei Maria, este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est si a ajuns, anul trecut, la cea de-a 450-a editie. Locul de pelerinaj se afla pe dealul Sumuleu, pe care, de obicei, pelerinii il urca inca de la primele ore ale diminetii, dupa ce petrec noaptea in rugaciune, in Catedrala franciscana din Sumuleu Ciuc.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#vizita Papa Francisc Romania, #Papa Francisc Romania , #Papa