22 de sefi de stat asteptati la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea

Duminica, 01 Mai 2011, ora 10:41
1776 citiri
22 de sefi de stat asteptati la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea
Foto: Arhiva

87 de delegatii internationale au anuntat ca vor participa la ceremonia de duminica a beatificarii Papei Ioan Paul al II-lea, inclusiv inalti oficiali europeni, in frunte cu presedintele UE, Herman van Rompuy, presedintele CE, Jose Manuel Barroso si presedintele PE Jerzy Buzek.

Romania va fi reprezentata de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, care va participa duminica la ceremonia de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea, la basilica San Pietro de la Roma.

Seful diplomatiei romane l-a cunoscut personal pe fostul suveran pontif, in anii cand a condus ambasada Romaniei de la Vatican, avand o contributie importanta la realizarea vizitei istorice in tara noastra a papei Ioan Paul al II-lea (mai 1999).

Pe de alta parte, Vaticanul a confirmat ca presedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, va participa la ceremonie, desi este vizat de o interdictie de calatorie in UE. Mugabe, un romano-catolic care a participat si la inmormantarea lui Ioan Paul al II-lea, in 2005, este vizat de interdictia de calatorie pentru ca este acuzat de incalcarea drepturilor omului.

Vaticanul este un stat suveran ce nu face parte din UE, desi emite moneda euro cu efigia papei. Cu toate acestea, liderul din Zimbabwe, in varsta de 87 de ani, va trebui sa tranziteze Roma, capitala Italiei.

In total, 22 de sefi de stat din lume vor veni la Roma pentru a sarbatori beatificarea papei polonez.

Un purtator de cuvant al Vaticanului a declarat ca membri ai cinci familii regale europene, inclusiv ai cele britanice, vor fi prezenti.

Printre participanti se numara si evrei, inclusiv un ministru de cabinet israelian, in semn de apreciere pentru eforturile fostului lider religios de a atenua tensiunile interconfesionale.

"Avem un respect mare, unic, pentru Ioan Paul", a declara Yossi Peled, ministru fara portofoliu. "El nu este pur si simplu un alt papa pentru noi", a adaugat el.

Pregatiri intense pentru primirea credinciosilor din intreaga lume

Sute de mii de pelerini - dintre care 250.000 de polonezi - urmeaza sa vina in piata.

Desi Roma este obisnuita sa gazduiasca multimi de oameni veniti pentru diferite evenimente, celebrarea de duminica este speciala, a declarat primarul capitalei italiene, Gianni Alemanno. "Papa Wojtyla a fost un prieten, nu numai al credinciosilor, ci al intregii Rome", a spus oficialul. "Ne amintim de el in cartierele noastre si in bisericile noastre, amintiri de neuitat, pe care vrem sa le sarbatorim impreuna", a adaugat el.

120 de curse charter suplimentare vor aduce credinciosi din Polonia si Spania la Roma, pentru a asista la ceremonie. Pe langa acestea, Alitalia si alte companii aeriene au pregatit peste 30 de "zboruri speciale" pentru a transporta pelerini la Roma.

Pe monitoarele de pe aeroportul Fiumicino, din apropiere de capitala italiana, sunt difuzate documentare despre viata fostului papa.

Desi imaginea lui Ioan Paul al II-lea este prezenta aproape peste tot in Roma si intr-o zi normala - fotografii ale sale se afla pe rozarii, lumanari, tricouri si brelocuri - inainte de beatificarea de duminica autoritatile locale au lipit 30.000 de postere cu fostul papa in tot orasul, de la vitrine ale unor cafenele, pana la geamuri ale taxiurilor si pe autobuze. Stalpii de iluminat public au fost impodibiti cu drapele, iar toate ziarele si revistele importante din tara au publicat editii speciale pentru acest eveniment.

Documentare despre viata lui Ioan Paul al II-lea au dominat programele de televiziune din Peninsula in ultimele zile, iar ceremonia de beatificare va fi difuzata pe ecrane amplasate in piata San Pietro, din Roma, si in pietele din centrul tuturor oraselor, de la Brescia la Bari.

Atat Vaticanul, cat si guvernul italian emit timbre pentru a comemora ocazia.

Vaticanul a mutat vineri cosciugul papei Ioan Paul al II-lea in cripta de sub basilica San Pietro, inainte de beatificarea de duminica.

Cosciugul a fost amplasat in apropiere de mormantul Sfantului Petru si va fi expus in fata altarului din catedrala in timpul ceremoniei de duminica, dupa care va fi reinmormantat.

Autoritatile locale din Roma au organizat, sambata seara, un priveghi la Circus Maximus, luni seara va avea loc un concert in onoarea fostului papa, iar o statuie de bronz a sa va fi dezvelita la mijlocul lunii mai.

Administratia capitalei italiene va desfasura pe strazi 3.000 de ofiteri de politie si va introduce autobuze si garnituri de metrou suplimentare.

O zona de interdictie aeriana va fi impusa deasupra pietei San Pietro si vor fi instalate spitale mobile si puncte de prim ajutor.

Costul ceremoniei de beatificare se ridica la 3,5 milioane de euro numai pentru Primaria Romei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#beatificare Papa Ioan Paul, #ceremonie beatificare Papa, #beatificare Papa delegatii internationale , #Papa