Alegerea unui nou Papa: 10 lucruri despre conclav

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Martie 2013, ora 14:58
11003 citiri
Alegerea unui nou Papa: 10 lucruri despre conclav

Cardinalii Bisericii Catolice s-au reunit, marti, pentru a alege un nou Papa, dupa demisia lui Benedict al XVI-lea, la 28 februarie. Credinciosii din intreaga lume stau cu ochii atintiti pe cosul de fum al Capelei Sixtine, pentru a afla daca au un nou Suveran Pontif.

Ce se intampla insa in spatele usilor inchise ale conclavului? BBC enumera zece lucruri mai putin cunoscute.

1. Este un conclav cu usile incuiate. Conclav vine din latina: "cum-clave" inseamna "cu cheie", asadar cardinalii electori sunt inchisi in Capela Sixtina in fiecare zi, pana cand aleg un nou Papa. Traditia dateaza din 1268, cand, dupa trei ani de deliberari, cardinalii tot nu alesesera un Papa, asa ca cetatenii Romei i-au inchis si le-au taiat rezervele de mancare. A fost ales rapid Papa Grigore al X-lea, care a ordonat ca de-atunci incolo cardinalii sa fie inchisi in timpul conclavului.

2. In timpul conclavului cardinalii nu au voie sa aiba contact cu lumea exterioara - fara ziare, Tv, telefoane, Internet. Cel care incalca regula este amenintat cu excomunicarea. Inainte de inceperea conclavului, Capela Sixtina este verificata de microfoane si camere de luat vederi.

3. Se utilizeaza toalete portabile. Pana in 2005, cardinalii trebuiau sa utilizeze "celule" improvizate langa Capela Sixtina. Dormeau pe paturi tari si aveau olite. Papa Ioan Paul al II-lea a construit insa o casa de oaspeti cu 130 de camere langa Basilica Sf Petru - Domus Sanctae Marthae. In timpul votarii insa, cardinalii vor fi nevoiti sa utilizeze toalete portabile, instalate in Capela.

4. Se sfarseste perioada de "interregnum". Pontificatul era cunoscut drept "regnum", asa ca perioada dintre doi papi se numeste interregnum.

5. Voturile numarate sunt cusute. Cardinalii voteaza in prima zi o data si apoi de doua ori in fiecare dimineata si dupa-amiaza, pana cand un candidat obtine o majoritate de doua treimi. Fiecare isi scrie alegerea pe o bucata de hartie si o impatureste in jumatate. Cardinalii merg apoi pe rand la altar si pun voturile intr-o urna. Hartiile sunt amestecate, numarate, deschise si analizate de trei cardinali. Al treilea trece un ac cu ata prin voturile numarate. La sfarsitul fiecarei sesiuni de votare, dimineata si dupa-amiaza, voturile sunt arse.

6. Fumul este colorat cu substante chimice. Cele 115 buletine de vot produc un fum ce iese pe un cos special instalat pe acoperisul Capelei Sixtine. Substante chimice sunt amestecate cu hartia pentru a produce un fum negru daca nu a fost ales un Papa. Daca a fost ales, fumul este alb. Insa cand ziua este fara nori, pana si fumul alb poate parea inchis la culoare, asa ca fumul alb este insotit de bataie de clopote.

7. Vesmintele viitorului Papa sunt pregatite in trei masuri, S, M si L. Croitorii Papei, Gammarelli, pregatesc trei seturi de vesminte, in trei masuri. Papa se imbraca singur. Papii au purtat, in istorie, vesminte de culoare rosie, insa in 1566, Papa Pius al V-lea a decis sa continue sa-si poarte vesmintele albe, obicei ce s-a perpetuat. Doar scufia, pantofii si capa Papei au ramas rosii.

8. Se pun pariuri enorme. Expertii cred ca se vor paria peste 15 milioane de dolari pe identitatea viitorului Papa. Eset cel mai mare eveniment non-sportiv pe care se fac pariuri. Traditia este foarte veche - in 1503, pariurile pe noul papa erau deja descrise drept "veche practica".

9. Tehnic, Papa nou-ales poate refuza pozitia, insa practic nu se face. Insa putini isi doresc cu adevarat sa conduca Biserica Catolica, intr-un moment in care este zguduita de scaderea numarului credinciosilor, scandaluri de abuzuri sexuale si probleme interne.

10. Nu se face un test de gen. Se crede ca scaunele cu un decupaj in sezut au fost folosite la un moment dat pentru a verifica sexul Papei, dupa ce ar fi fost aleasa o femeie-cardinal. Istoricii spun ca nu a existat insa Papesa Ioana si nu s-au pus de acord asupra utilitatii scaunelor cu sezutul decupat ce pot fi vazute in cateva muzee.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Papa alegere Coclav, #conclav alegere succesor Papa , #Papa