Ce se intampla cu "Biserica saracilor"? Un cardinal se muta intr-un apartament enorm

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 13:40
4563 citiri
Ce se intampla cu "Biserica saracilor"? Un cardinal se muta intr-un apartament enorm

Un cardinal italian se muta intr-o resedinta de 600 de metri patrati din Vatican, intr-un aparent dispret fata de apelurile Papei Francisc catre reprezentantii clerului pentru o "Biserica a saracilor".

Tarcisio Bertone este fostul ministru de Externe al Vaticanului, si primele informatii arata ca mutarea sa intr-o resedinta de lux a provocat nemultumire in Biserica Catolica, intr-o perioada in care Papa Francisc indeamna clerul la umilinta, potrivit Yahoo News, care citeaza AFP.

Apartamentul are si o terasa de 100 de metri patrati si se afla chiar langa complexul Sfanta Marta, un hotel din Vatican unde locuieste Papa Francisc, care a parasit Palatul Apostolic unde traiau de obicei Inaltii Pontifi.

Resedinta combina un apartament de 400 de metri patrati in care a locuit pana acum fostul sef al jandarmeriei Vaticanului din perioada lui Ioan Paul al II-lea si un apartament de 200 de metri patrati folosit de un inalt prelat.

Apartamentul Cardinalului Bertone este, potrivit informatiilor din presa italiana, de 10 ori mai mare decat al Papei. Cardinalul urmeaza sa renoveze complet ansamblul si sa se mute inainte de venirea verii.

Ca inalt reprezentant al Bisericii catolice sub Papa Benedict, Bertone a fost destul de absent si multi prelati i-au cerut atunci Inaltului Pontif sa il concedieze. In octombrie 2013, Francisc l-a eliberat din functie, dar Bertone a plecat spunand ca a fost victima "tradatorilor si viperelor" de la Vatican.

El era acuzat de criticii sai de prea mult autoritarism si de faptul ca avea foarte multe legaturi cu politicienii italieni. In martie, Papa Francisc a acceptat demisia controversatului episcop de Limburg, care intrase in atentia opiniei publice pentru stilul sau de viata inclinat spre lux.

Franz-Peter Terbartz-van Elst era criticat de presa pentru ca isi construise o locuinta personala opulenta, in care avea un muzeu, sali de conferinte, o capela si apartamentele sale private. Proiectul fusese evaluat initial la 5,5 milioane de euro, dar a ajuns ulterior sa coste 31 de milioane de euro, fondurile provenind din impozitul pentru biserica platit de contribuabilii germani.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...