CNN, portret elogios Papei: Noua revolutie franciscana

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 09:22
1274 citiri
CNN, portret elogios Papei: Noua revolutie franciscana

De cand a devenit Suveran Pontif, Papa Francisc a facut subiectul multor stiri, intruchipand principiile umilintei si al evlaviei. El a refuzat sa locuiasca in palatele Vaticanului, a renuntat la Papamobil si la pantofi rosii.

A spalat picioarele detinutilor, inclusiv ale unei femei musulmane, in Joia Mare, si a dat telefoane oamenilor obisnuiti. Toate acestea ii confera noului Papa un aer revolutionar.

In Roma, el a cerut "revolutionarilor" sa iasa din confortul locuintelor lor, iar in Rio de Janeiro a cerut tinerilor adunati la intalnirea cu el "sa faca dezordine" in dioceza, in timp ce acestia ajutau biserica sa scape de clericalism, noteaza CNN.

A cautat sa creeze o "cultura a intalnirii", in care ateii si catolicii ar putea sa fie impreuna. "Faceti bine", a spus Papa Francisc.

De asemenea, intrebat in legatura cu preotii homosexuali, Papa a replicat: "Cine sunt eu ca sa judec?".

Papa Francisc anunta un scenariu teribil: Biserica Catolica s-ar putea prabusi (Video)

Recent, Suveranul Pontif a declarat ca a fost mustrat de catre unii catolici, care au simtit ca nu a vorbit destul despre anumite probleme, precum casatoria homosexualilor sau avortul: "Nu este necesar sa vorbim despre aceste probleme tot timpul".

In cele din urma, Francisc a gasit un mesaj are rezoneza atat cu catolicii, cat si cu cei de alta religie. Insa, asa cum deseori au afirmat comentatorii si oficialii bisericesti, Papa nu a schimbat nimic. Nu a facut apel la noi doctrine, iar reorganizarea Vaticanului se desfasoara incet.

Problemele care chinuie biserica inca raman, iar traditionalistii si reformistii au cazut de acord cu totii asupra acestui unic lucru. In acest punct, impactul Papei Francisc se evidentieaza din comportamentul si din cuvintele sale, si nu din puterea sa executiva ca Papa.

Si, cu toate acestea, are puterea de a surprinde. De fiecare data cand isi arata umilinta sau empatia, cuvintele sale ii surprind placut atat pe catolici, cat si pe ceilalti, ca o persoana atat de onesta, de umila si de pioasa poate fi intr-adevar un Papa.

Cum ar fi ca restul ierarhiei sa mearga acolo unde ii conduce Francisc? Insa in timp ce ierarhia bisericeasca l-a ales pe Francisc pentru a reforma Vaticanul, nu este clar daca ei se asteapta ca evlavia sa personala sa puna asemenea presiune pe ei.

Raspunsul traditionalist dat Papei s-a concentrat pe carisma sa personala, subliniind ortodoxiei pozitiile sale doctrinare. Asemenea raspunsuri par sa indice o rezistenta la ideea ca ei ar putea avea nevoie sa schimbe ceva.

Citeste si:
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a explicat de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Alexandra Văcaru în seara precedentă grevei STB. Nicușor Dan susține că i-a văzut apelul,...
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...