Crestinii strang randurile in fata islamului radical dupa 1.000 de ani: Viitorul omenirii depinde de asta

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 18:00
20326 citiri
Crestinii strang randurile in fata islamului radical dupa 1.000 de ani: Viitorul omenirii depinde de asta
Foto: B1 TV

Intalnirea istorica dintre Papa Francisc si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, prima dintre liderii celor mai mari confesiuni crestine dupa aproape o mie de ani, ce a avut loc vineri la Havana, vine in contextul in care crestinii din Orientul Mijlociu si Africa sunt persecutati de islamistii radicali, iar Europa crestina se confrunta cu un val de refugiati musulmani care ii ameninta stabilitatea.

Privita prin prisma acestor evenimente, acest pas istoric spre concilierea celor doua biserici, dupa o ruptura de dureaza de un mileniu, poate fi vazut ca o un semnal pentru strangerea randurilor crestinatatii in fata terorismului islamic.

"Viitorul omenirii depinde intr-o mare masura de capacitatea noastra de a marturisi impreuna Duhul adevarului in aceste vremuri grele", avertizeaza Papa Francisc si Patriarhul Kirill, in punctul 28 al declaratiei lor comune de la Havana.

Mize religioase si politice ale intalnirii dintre papa Francisc si patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse

"Privirea noastra trebuie sa se intoarca in primul rand catre acele regiuni ale lumii in care crestinii sunt victimele persecutiei. In multe tari din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord, familii intregi, sate si orase ale fratilor si surorilor noastre intru Hristos sunt complet exterminate.

Bisericile lor sunt distruse si jefuite in mod barbar, obiectele lor sfinte sunt profanate, monumentele lor sunt distruse.

Amintim cu durere de situatia din Siria, din Irak si din alte tari din Orientul Mijlociu si de exodul crestinilor de pe pamantul unde credinta noastra a fost propagata mai intai si unde au trait din vremea apostolilor, impreuna cu alte comunitati religioase", se arata in declaratia comuna a celor doi lideri religiosi.

Papa Francisc si Patriarhul Kirill - mesajele dupa intalnirea istorica de la Havana (Video)

De asemenea, Papa Francisc si Patriarhul Kirill au lansat un apel catre comunitatea internationala, cerand actiuni urgente pentru a impiedica izgonirea crestinilor din Orientul Mijlociu.

Mii de oameni au cazut victime violentelor din Siria si Irak si multe alte milioane de persoane au ramas fara locuinte sau fara mijloace de intretinere se aminteste in declaratie.

"Cerem comunitatii internationale sa puna capat violentei si terorismului si, in acelasi timp, sa contribuie, prin intermediul dialogului, la restabilirea rapida a pacii civile", mai spun liderii celor doua biserici.

Iata ca proportiile crizei din Orientul Mijlociu si Africa imping cele doua biserici la unitate, dupa aproape 1.000 de ani, remarca si publicatia National Catholic Register, care il citeaza pe Mitropolitul Ilarion Alfeiev, seful Directia de Relatii Externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, spunand ca ca "extremistii comit un adevarat genocid asupra populatiei crestine".

"In aceasta situatie tragica este necesar sa lasam deoparte neintelegerile interne si sa ne unim eforturile pentru salvarea crestinismului in regiunile in care acesta este obiectul celei mai severe persecutari", a continuat Alfeiev.

Populatiile crestine si ortodoxe care traiesc in Orientul Mijlociu sunt aproximativ egale: 5,6 milioane de catolici si 5,5 milioane de ortodocsi, potrivit datelor din 2010 ale Pew Research Center. Aproximativ 1,7 de milioane de crestini din regiune sunt membri ai confesiunilor protestante. Majoritatea sunt persecutati de islamistii radicali care controleaza regiunea.

Liderii catolici si ortodocsi trebuie astfel sa fie uniti pentru a reusi sa combata "anarhia, razboiul, moartea si suferinta", potrivit patriarhului Louis Sako, seful Bisericii Caldeene Catolice din Bagdad, care militeaza pentru protejarea comunitatilor crestine, pentru ca acestea sa ramana in regiune.

Iata ca, dupa aproape 1.000 de ani, in fata acestei amenintari iminente, cele doua biserici fac primii pasi in directia impacarii. De mentionat ca invitatia a fost lansata in urma cu ceva vreme de catre Papa Francisc. In cele din urma, iata ca seful Bisericii Ortodoxe Ruse a acceptat-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Papa Francisc Patriarhul Kirill crestini terorism, #biserica crestini Orient Mijlociu , #Papa