Eveniment istoric la Vatican: Papa Francisc i-a declarat sfinti pe Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea (Video)

Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 13:55
2844 citiri
Eveniment istoric la Vatican: Papa Francisc i-a declarat sfinti pe Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea (Video)
Foto: http://www.nbcnews.com/

Papa Francisc i-a declarat sfinti duminica, in Piata Sf. Petru, pe Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, in fata unei multimi de sute de mii de credinciosi veniti din intreaga lume, relateaza AFP.

"Ii declaram si ii definim sfinti pe preafericitii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, ii trecem in randul sfintilor si stabilim ca, in toata Biserica, ei sa fie cinstiti cu evlavie printre sfinti", a declarat solemn papa argetininian, aclamat imediat de multime, in timp ce clopotele rasunau in tot orasul Roma.

Cardinalul Angelo Amato, Prefect pentru Cauza Sfintilor, a formulat cererea de trei ori, pentru a marca astfel solemnitatea demersului: "Sfinte Parinte, Sfanta Biserica, increzatoare in promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul Dreptatii, il roaga pe Sanctitatea Voastra sa binevoiasca sa ii treaca pe acesti fii alesi in randul sfintilor."

Eveniment istoric la Vatican: Doi papi canonizeaza alti doi - un milion de pelerini

Papa a raspuns prin formula traditionala, rostita in latina, limba Bisericii: "In cinstea Sfintei Treimi, prin proslavirea credintei catolice si preamarirea vietii crestine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, dupa ce am reflectat adanc, am invocat in repetate randuri ajutorul lui Dumnezeu si am ascultat opinia fratilor nostri intru episcopat, ii declaram si definim sfinti pe preafericitii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, ii trecem in randul sfintilor si stabilim ca, in toata Biserica, ei sa fie cinstiti cu evlavie printre sfinti".

Papa Francisc l-a imbratisat inainte pe Benedict al XVI-lea, aflat in primul rand printre cardinali. Papa emerit Benedict al XVI-lea a sosit duminica dimineata in Piata Sfantul Petru, la ceremonia de canonizare a papilor Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea.

Imaginile au putut fi urmarite in direct pe Youtube:

Cu o jumatate de ora inainte de inceperea ceremoniei, fostul suveran pontif german, sprijinindu-se in baston, imbracat in alb si purtand mitra, i-a salutat pe cardinalii si episcopii prezenti, ridicand mainile in semn de bucurie si comuniune. S-a asezat apoi in randurile de scaune din stanga altarului, urmand sa slujeasca si el, dar nu alaturi de Papa Francisc, pentru a nu exista confuzii. Benedict al XVI-lea nu mai este papa si nu mai are niciun rol oficial.

Prezenta sa la acest moment istoric pentru Biserica Catolica, in contextul in care traieste discret la Vatican de la retragerea de anul trecut, amplifica valoarea exceptionala a evenimentului la care au fost asteptate aproape un milion de persoane.

Cardinalul Joseph Ratzinger, in calitate de Prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, a fost unul din cei mai apropiati colaboratori ai Papei Ioan Paul al II-lea, fiind strans legat de majoritatea deciziilor Suveranului Pontif. In calitate de "peritus" (expert) al cardinalului de Koln Josef Frings, el a participat cu idei novatoare la Conciliul Vatican II (1962-1965), lansat de Ioan al XXIII-lea.

Cei doi papi coexista cordial de la alegerea lui Francisc in Pontificat, in martie 2013, dupa retragerea spectaculoasa a lui Benedict al XVI-lea, in luna februarie acelasi an. Ei locuiesc la cateva sute de metri unul de celalalt in cel mai mic stat din lume.

Papa emerit isi tine promisiunea de a nu se amesteca in afacerile succesorului sau, insa a acceptat sa-si exprime opinia cand i se cere.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#canonizare papi Benedict, #canonizare papi, #canonizare papa Ioan Paul , #Papa