Latura nestiuta a unui papa devenit sfant: Scrisorile lui Ioan Paul al II-lea catre o femeie maritata

Autor: Ana Ilie
Luni, 15 Februarie 2016, ora 13:18
11147 citiri
Latura nestiuta a unui papa devenit sfant: Scrisorile lui Ioan Paul al II-lea catre o femeie maritata

Papa Ioan Paul al II-lea a avut, timp de trei decenii, o relatie apropiata cu o femeie casatorita, filosoful polono-americana Anna-Teresa Tymieniecka.

Scrisorile papei, pastrate in secret la Biblioteca Nationala a Poloniei timp de multi ani, au fost vazute de reporterii BBC. Potrivit celor care le-au citit, depesele suveranului pontif, sanctificat in 2014, dezvaluie o latura mai putin cunoscuta a acestuia.

Nu exista nicio sugestie, in aceste texte, ca papa si-ar fi incalcat juramantul de celibat. Se distinge insa intensa prietenie dintre cei doi. Scrisorile femeii catre papa nu au fost pastrate.

Procesiune cu relicva papei Ioan Paul al II-lea, duminica, in Capitala

Prietenia dintre cei doi a inceput in 1973, cand Tymieniecka l-a contactat pe viitorul papa, pe atunci cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, pentru a discuta pe marginea unei carti de filosofie scrisa de acesta.

In varsta de 50 de ani, femeia a venit din SUA in Polonia pentru a discuta lucrarea. La scurt timp, a inceput corespondenta dintre cei doi.

La inceput era mai oficiala, insa pe masura ce prietenia dintre cei doi s-a adancit scrisorile au devenit mai intime. Cei doi au decis sa lucreze la o versiune extinsa a cartii cardinalului si s-au intalnit de mai multe ori. Viitorul papa si Tymieniecka chiar si-au facut cateva vacante la schi impreuna si s-au plimbat deseori.

Cand cardinalul Wojtyla a vizitat SUA, a fost invitat sa stea cu familia femeii, in New England.

Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti a primit relicva Papei Ioan Paul al II-lea

"Iata una dintre putinele figuri transcedentale din viata publica a secolului XX, liderul Bisericii Catolice, intr-o relatie intensa cu o femeie atractiva", s-a entuziasmat Eamon Duffy, profesor de istorie a crestinismului la Universitatea Cambridge.

Se crede ca femeia, cel putin la inceput, a fost indragostita de viitorul papa, intrucat acesta ii raspunde la un moment dat: "Draga mea Teresa, am primit toate cele trei scrisori. Scrii ca esti tulburata, insa nu am putut gasi un raspuns la aceste cuvinte".

Dupa ce a devenit papa, acesta a scris: "Scriu asta dupa eveniment, pentru ca corespondenta dintre noi sa continue. Promit ca imi voi aminti totul in aceasta noua etapa a calatoriei".

Cardinalul Wojtyla a avut mai multe prietene, inclusiv Wanda Poltawska, o psihiatra cu care a corespondat timp de decenii.

Papa Ioan Paul al II-lea a decedat in 2005, dupa 27 de ani de pontificat. In 2014 el a fost sanctificat.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com