O intrebare pe care nu v-ati pus-o: Poate fi demis Papa?

Sambata, 23 Martie 2013, ora 17:35
3105 citiri
O intrebare pe care nu v-ati pus-o: Poate fi demis Papa?
Foto: Mental Floss

In ultimele saptamani am aflat foarte multe lucruri legate de Papa si de Vatican, odata cu alegerea si instalarea noului Papa, Francisc. Dar, o intrebare pe care nu ne-am pus-o este daca Papa poate fi demis? Raspunsul este categoric nu.

Codul de Drept Canonic, care cuprinde colectia de legi si instructiuni ale bisericii, nu prevede nicio cale sau nici macar o sugestie referitoare la posibilitatea de a demite un Papa de la putere, potrivit Mental Floss.

Functia sa a fost, dupa parerea tuturor, creata de Iisus ("Si Eu iti spun: tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile Locuintei mortilor nu o vor birui" - Biblia, Matei 16:18).

In plus, nu exista nicio separare a puterilor in biserica, iar Papa nu are un sef, cel putin, potrivit catolicilor, nu unul pamantesc.

Colegiul Cardinalilor alege noi Papi, dar acesta nu are puterea sa angajeze sau sa concedieze un Papa.

Catehismul bisericii catolice afirma ca "organismul episcopilor nu are nicio autoritate fara unitatea cu Pontiful roman, succesorul lui Petru" si ca "puterea acestuia nu poate fi exercitata fara acordul Pontificului roman". In concluzie, fara acordul Papei, cardinalii nu au nicio putere.

Cu toate acestea, de-a lungul istoriei au existat Pontifi care au fost demisi prin alte mijloace. Otto cel mare, unul dintre imparatii Imperiului roman, i-a destituit pe Ioan al XII-lea si pe Benedict al V-lea, dupa ce a folosit armata pentru a bloca Roma.

De asemenea, Papa Benedict al VI-lea, instalat de Otto, a fost detronat de catre Crescentius cel Batran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#poate fi demis Papa, #demitere Papa Codul Canonic, #Codul Drept Canonic biserica, #demitere Papa Vatican, #Papi demisi imparati romani , #Papa
Comentarii