Papa a iscat un incident diplomatic: Reactia furioasa a Turciei

Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 15:55
11427 citiri
Papa a iscat un incident diplomatic: Reactia furioasa a Turciei
Foto: Papa Francesco/Facebook

Turcia l-a convocat duminica pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicatii in legatura cu afirmatiile facute in aceeasi zi de Papa Francisc.

Amintim ca Suveranul Pontif a pronuntat pentru prima data termenul de "genocid", vorbind despre masacrul armenilor de acum 100 de ani, au anuntat posturile turce de televiziune, potrivit AFP.

Reprezentantul Vaticanului a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Ankara, au precizat canalele NTV si CNN-Turk.

Masacrul pe care papa Francisc l-a numit genocid

Papa Francisc a folosit duminica, in cadrul solemn de la Basilica Sf. Petru din Roma, termenul de "genocid" pentru masacrul impotriva armenilor ce a avut loc in urma cu o suta de ani.

"In secolul trecut, familia noastra umana a trecut prin trei tragedii masive si fara precedent. Prima, care este considerata in mod larg drept 'primul genocid al secolului al XX-lea', a lovit poporul vostru armean", a declarat Suveranul Pontif, citand un document semnat in 2000 de catre Papa Ioan Paul al II-lea si Patriarhul armean.

"Celelalte doua au fost comise de catre nazism si stalinism. Mai recent, au avut loc si alte exterminari in masa, precum cele din Cambodgia, Rwanda, Burundi, Bosnia", a adaugat Papa.

Sfantul parinte s-a exprimat in deschiderea unei liturghii in memoria armenilor masacrati intre 1915 si 1917. Mesa a fost oficiata impreuna cu Patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean si in prezenta presedintelui Armeniei, Serj Sarkisian.

Chiar daca Papa Ioan Paul al II-lea a utilizat termenul in 2000 in documentul comun si pe care Jorge Bergoglio l-a folosit de mai multe ori inainte de a deveni Papa, in urma cu doi ani, si chiar de cel putin o data in cadru privat, aceasta este prima data cand el este rostit public de catre un Suveran Pontif.

Partea armeana estimeaza ca 1,5 milioane de armeni au fost ucisi intre 1915 si 1917, la sfarsitul Imperiului Otoman. Numerosi istorici si peste douazeci de tari, inclusiv Franta, Italia si Rusia, au recunoscut genocidul impotriva armenilor.

In schimb, Turcia afirma ca este vorba de un razboi civil in care si-au pierdut viata intre 300.000 si 500.000 de armeni si tot atatia turci.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Papa Francisc genocid armeni, #Turcia ambasador Vatican Papa genocid , #Papa