Papa Benedict se retrage - E spre binele Bisericii

Luni, 11 Februarie 2013, ora 12:56
13938 citiri
Papa Benedict se retrage - E spre binele Bisericii

Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat, luni, retragerea. Anuntul a fost facut personal, in limba latina, in timpul unei ceremonii de canonizare din Otranto.

Papa a precizat ca nu mai are "forta" sa conduca Biserica Catolica din cauza varstei sale, relateaza AFP. Retragerea oficiala va avea loc pe 28 februarie, informeaza La Repubblica.

"Dupa ce mi-am examinat in mod repetat constinta in fata lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea ca puterile mele, din cauza varstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita in mod adecvat functia pontificala", le-a spus Papa cardinalilor, potrivit agentiei Ansa.

Suveranul a mai spus ca a meditat indelung pe marginea acestei decizii, pe care a luat-o "spre binele Bisericii".

Papa a subliniat ca "in lumea de azi, subiect al unor schimbari rapide si agitata de intrebari de mare importanta pentru viata credintei, pentru a conduce barca Sfantului Petru si a predica Evanghelia, vigoarea corpului si a spiritului este de asemenea necesara".

Aceasta vigoare s-a "imputinat in ultimele luni in mine de o asemenea maniera incat trebuie sa-mi recunosc incapacitatea de a administra bine ministeriatul care mi-a fost incredintat", a conchis Suveranul Pontif.

"Papa a anuntat ca va renunta la ministerul sau la orele 20:00 (19:00 GMT), la 28 februarie. Va incepe atunci o perioada de 'sede vacante' (loc vacant)", a precizat si purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, intr-un anunt practic fara precedent in istoria recenta a Bisericii Catolice. Ultima demisia a unui Papa a avut loc in 1415.

Presedintele Traian Basescu avea planificata o vizita oficiala la Vatican si o intalnire cu Papa Benedict. Deocamdata, nu se stie daca intrevederea va mai avea loc.

Papa poate demisiona

Codul Canoanelor Bisericii Catolice precizeaza ca "daca s-ar intapla ca Suveranul Potif sa demisioneze, este nevoie de validarea faptului ca el demisioneaza de bunavoie, dar aceasta nu trebuie acceptata de nimeni".

Cu toate acestea, atunci cand un Papa este ales drept succesorului Sfantului Petru, Biserica se asteapta ca acesta sa-si pastreze mandatul pana la moarte.

In istoria Bisericii Catolice s-au inregistrat, insa, astfel de demisii. Primul papa care s-a retras din functie a fost Papa Pontian, care a fost ales ca succesor al Sfantului Petru la 21 iulie 230.

Ultimul Papa care a demisionat a fost Grigore al XII-lea, in anul 1415.

Cine este Papa Benedict

Joseph Aloisius Ratzinger a devenit Papa, dupa moartea Papei Ioan Paul al II-lea, in aprilie 2005.

In acelasi timp, Suveraul Pontif are functia de episcop al Romei si suveran al statului Vatican. Este al 265-lea papa in istoria Bisericii Romano-Catolice si primul papa german dupa 482 de ani.

Inaintea alegerii sale ca Papa, in anul 2005, cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei si presedinte al Comisiei pontificale teologice internationale.

In 2005, cand avea 78 de ani, Papa Benedict a fost cel mai in varsta Papa ales de la Papa Clement al XII-lea in 1730 si primul pontif german dupa olandezul-german Adrian al VI-lea din perioada 1522-1523.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Sursa: Ziare.com