Papa Francisc: Curia papala este leprozeria papalitatii

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 20:33
4158 citiri
Papa Francisc: Curia papala este leprozeria papalitatii
Foto: Business24

Papa Francisc a inceput o serie de intalniri cu cardinali menite sa produca o reforma profunda a Vaticanului. Intr-un interviu el a descris administratia de la Vatican drept "leprozeria papalitatii".

Papa Francisc si 8 cardinali din toata lumea vor tine intalniri cu usile inchise timp de trei zile, timp in care vor discuta problemele administrarii Vaticanului si vor incerca sa schiteze posibile schimbari pentru o biserica care se intinde in toata lumea, scrie New York Times.

In acelasi timp cu discutiile, ziarul italian de stanga La Reppublica a publicat un lung interviu luat Suveranului Pontif de catre directorul sau cu convigeri ateiste, in care Papa vorbeste liber despre problemele cu care se confrunta administratia Vaticanului, cunoscuta sub numele de Curie Papala.

Papa Francisc spune ca prea multi dintre papii din lunga istorie a Bisericii au fost "narcisisti" care s-au lasat lingusiti de "curtenii" din Curia Papala, in loc sa fie concentrati pe misiunea mult mai larga a unei Biserici universale.

"Curia este leprozeria Papalitatii", a spus Papa Francisc, care vine cu un stil nou de deschidere, consultare si simplitate la Vatican. De exemplu, Papa Francisc a inchis imensul apartament papal si locuieste intr-un spatiu mult mai mic in casa de oaspeti.

"Sunt prea multi 'curteni' in personalul de azi al Curiei", a spus el, punctand ca "institutia a devenit prea preocupata de sine".

"Se preocupa de interesele Vaticanului, care sunt totusi, in mare parte, interese ale zilei de azi. Aceasta viziune Vatican-centrata neglijeaza tocmai lumea din jurul ei si voi face tot ce pot ca sa schimb asta", a spus Papa Francisc.

Capul Bisericii Catolice a mai impartasit in interviu ca cei 8 cardinali pe care i-a ales sa faca parte din consiliul cu care se sfatuieste nu sunt motivati de egoism.

"Nu sunt curteni ci oameni intelepti care sunt inspirati de aceleasi sentimente. Acesta este inceputul unei Biserici care va avea o organizare nu numai pe verticala, ci si pe orizontala", a incheiat Papa Francisc.

Curia Papala a fost sfasiata de multe scandaluri de-a lungul anilor si cateodata parea replica curtilor intesate de capcane si intrigi ale Renasterii. Episcopi din intreaga lume au descris-o drept tiranica, autocratica, condescendenta si extrem de birocratica.

La nici o luna dupa alegerea sa ca prim Papa neeuropean in 1300 de ani si primul din America Latina, Papa Francisc a anuntat organizarea acestui consiliu format din cardinali, gest revolutionar pentru o biserica intepenita in traditii ierarhice.

Decizia sa de a primi sfaturi de la cardinali din Italia, Chile, India, Germnaia, Congo, Statele Unite, Australia si Honduras e un semn clar ca intentioneaza sa ia in serios apelurile pentru descentralizare venite din interiorul Bisericii, intr-o institutie traditional bazata pe o conducere centrala puternica.

Fiecare cardinal si-a intrebat episcopii si oamenii de incredere despre ce trebuie discutat la aceste intalniri, la care nu au fost invitati nici macar oficialii de varf de la Secretariatul de Stat al Vaticanului, el insusi o tinta pentru reforma.

Cei 8 cardinali din consiliu sunt: Oscar Rodriguez Maradiaga din Tegucigalpa, Honduras; Giuseppe Bertello din Italia; Francisco Javier Errazuriz Ossa din Santiago, Chile; Oswald Gracias din Mumbai, India; Reinhard Marx din Munchen; Laurent Monsengwo Pasinya din Kinshasa; Sean Patrick O'Malley din Boston; si George Pell din Sydney.

In discutie se vor afla aproximativ 80 de documente. Principala sarcina a grupului este sa rescrie o constitutie ce dateaza din 1998 si care defineste atributiile diferitelor departamente ale administratiei Vaticanului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Papa consiliu cardinali reforma, #Papa Curie leprozeria papalitatii, #Papa curteni lingusitori Curie , #Papa
Comentarii