Papa Francisc a terminat vizita in Lesbos - Cele mai emotionante momente UPDATE

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 14:25
6139 citiri
Papa Francisc a terminat vizita in Lesbos - Cele mai emotionante momente UPDATE
Foto: captura Realitatea TV

Papa Francisc a aterizat, sambata dimineata, pe insula Lesbos, fiind intampinat de premierul grec, Alexis Tsipras, dar si de Patriarhul Ortodox Bartolomeu si Arhiepiscopul Ortodox al Greciei. A vizitat ulterior o tabara de refugiati, cu cativa dintre ei luand si masa. Vizita s-a incheiat in putin dupa orele 15.00, asa cum era programat.

Papa Francisc a avut o intalnire privata cu premierul Alexis Tsipras, dupa care a vizitat, impreuna cu Patriarhul Bartolomeu si Arhiepiscopul Ieronimos II, o tabara de refugiati unde 3.000 de persoane asteapta sa le fie solutionate cererile de azil sau sa fie deportate in Turcia, informeaza BBC.

Momente pline de emotie

La intalnirea Papei Francisc cu refugiatii, multi dintre acestia au fost copii, care s-au imbulzit sa il atinga. Suveranul pontif a dat mana cu fiecare, pe unii dintre ei binecuvantandu-i. O fetita a ingenuchiat in fata papei si i-a sarutat picioarele, plangand. Impresionat, papa a ridicat-o, i-a sters lacrimile si a binecuvantat-o.

Foto: captura video Digi24

Papa Francisc urma sa ia cu el, la Vatican, 10 refugiati, 8 sirieni si 2 afgani, arata The Independent. Informatia a fost confirmata de un oficial grec pentru AFP. Imigrantii alesi au ajuns in tabara inainte ca acord UE-Turcia privind criza refugiatilor sa intre in vigoare.

Foto: captura video Digi24

Zeci de refugiati, care nu se aflau printre cei selectati sa il intalneasca pe Papa Francisc pe insula Lesbos, s-au adunat si au agitat pancarte improvizate, in speranta de a-l vedea pe suveranul pontif, relateaza AP.

Refugiatii care nu au fost selectati sa ia masa cu papa s-au adunat pasnic in tabara, sperand ca macar sa-l poata vedea. Ei au agitat pancarte pe care se puteau citi mesaje ca "Papa, tu esti speranta noastra", "Te rugam, salveaza-i pe yazidi", "Si noi suntem oameni" si "Bine ai venit, Papa Francisc".

Papa Francisc s-a adresat sambata imigrantilor, cu o parte dintre ei luand si masa.

Papa Francisc viziteaza insula greceasca Lesbos, poarta de intrare a imigrantilor in Europa

Nu va pierdeti speranta, nu sunteti singuri

"Nu va pierdeti speranta, nu sunteti singuri", a fost mesajul transmis de Suveranul pontif refugiatilor.

Papa a primit de la copiii din tabara mai multe desene, pe care le-a laudat cu entuziasm. Le-a inmanat celor care il acompaniau, transmitandu-le: "Nu le indoiti. Le vreau pe biroul meu".

Nu a fost singurul moment emotionant. Un copil a reusit sa-si bage capul printr-un gard, sarutand inelul papei, iar un barbat a ingenuncheat in fata sa si i-a spus: "Multumesc, multumesc! Te rog, parinte, binecuvanteaza-ma!".

Dupa vizita in tabara de refugiati, papa si liderii religiosi care l-au insotit au semnat o declaratie, cerand comunitatii internationale sa faca din vietile oamenilor o prioritate si sa extinda temporar azilul celor care au nevoie de asa ceva, informeaza AP.

Si liderul spiritual al crestinilor ortodocsi din lume le-a spus imigrantilor ca lumea va fi judecata dupa felul in care i-a tratat. "Am venit aici sa va spunem ca ne pasa. Am venit aici pentru ca lumea nu v-a uitat", a spus patriarhul Bartolomeu, adaugand "am plans privind cum Marea Mediterana devine mormant pentru cei pe care i-ati iubit".

Acesta a laudat si "sensibilitatea si simpatia" de care au dat dovada locuitorii insulei Lesbos, care i-au primit cu bratele deschise pe refugiati, atragand insa atentia ca imigratia nu e o problema a "Orientului Mijlociu si Africii de Nord, Europei si Greciei, ci a intregii lumi".

"Falimentul umanitatii"

Cat despre Arhiepiscopul Ortodox al Greciei, acesta a denuntat "politicile care au adus acesti oameni in acest impas".

Acesta a criticat raspunsul Europei la criza refugiatilor, care a dus la acordul dintre Turcia si UE. "Doar cei care vad ochii acestor copii mici pe care i-am intalnit in taberele de refugiati vor putea sa inteleaga imediat, in toata amploarea sa, acest 'faliment' al umanitatii si solidaritatii pe care Europa l-a aratat in ultimii ani" fata de refugiati.

La orele 13.30 (10.30 GMT), papa, patriarhul si arhiepiscopul s-au deplasat la sediul Garzii de Coasta din portul Mytilene, pentru o intalnire cu locuitori din Lesbos, precum si cu o comunitate mica de catolici din insulele din jur.

Aceasta scurta intalnire s-a incheiat cu o rugaciune pentru victimele migratiei, in memoria carora cei trei au lansat, fiecare, o coroana de flori in Marea Mediterana.

In imediata vecinatate, circa 200 de persoane au protestat, strigand "Fara granite. Stop Deportarii", inainte de a fi indepartate de politie.

Foto: captura video Digi24

Dupa cateva scurte discutii pe aeroport, Papa a plecat inapoi spre Roma, la ora 15.15 (12.15 GMT).

Vaticanul insista ca vizita papei este un act umanitar si de natura religioasa si ca nu ar trebui vazuta ca o critica adusa deportarilor. Totusi, cardinalul Antonio Maria Veglio, oficial de la Vatican, sustine ca prin pactul dintre UE si Turcia imigrantii sunt tratati ca o "marfa" si nu li se recunoaste deminitatea, ca fiinte umane.

In 2013, papa Francisc a vizitat insula italiana Lampedusa, pentru a-si arata sprijinul fata de refugiati, dupa ce cateva zeci au murit incercand sa debarcheze aici.

Inainte de vizita papei in Lesbos, un refugiat de pe insula, originar din Siria, a incercat sa se sinucida in tabara, dupa ce i s-a spus ca va fi deportat in Turcia. Ulterior, imigrantii au organizat un protest in tabara, cerand sa fie mai bine tratati si sa ramana in Europa. Acestia se plang si ca tabara in care se afla este supraaglomerata si ca nu au indeajuns de multa hrana.

Anul trecut, peste jumatate de milion de imigranti au trecut prin Lesbos, iar in acest an in insula au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU.

Inainte de a ajunge in Lesbos, papa Francisc a scris pe Twitter: "Refugiatii nu sunt niste numere, sunt oameni care au chipuri, nume, povesti si care trebuie tratati ca atare".

Vizita Papei Francisc pe Insula Lesbos este un eveniment istoric si o oportunitate importanta in vederea atragerii atentiei asupra nevoii de a gasi o ruta legala catre Europa a celor care fug din calea razboaielor, a declarat sambata premierul grec Alexis Tsipras, relateaza AP.

Tsipras s-a declarat mandru de faptul ca poporul grec primeste refugiati si alti migranti, intr-o perioada in care grecii sunt afectati de masuri impuse Greciei de catre creditorii internationali ai tarii.

"Sunt mandru de acest lucru, mai ales intr-o perioada in care unii dintre partenerii nostri - inclusiv in numele Europei crestine - ridica ziduri si garduri pentru a impiedica oameni fara aparare sa caute o viata mai buna", i-a spus Tsipras lui Francisc, imediat dupa ce Suvernaul Pontif a coborat din avion, sambata, pe aeroportul din Mytilene.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#papa Francisc ajuns Lesbos, #papa Lesbos Grecia sambata, #vizita Grecia papa Francisc, #papa refugiati Lesbos , #Papa