Papa Ioan Paul al II-lea, una dintre cele mai remarcabile personalitati

Duminica, 01 Mai 2011, ora 10:27
4764 citiri
Papa Ioan Paul al II-lea, una dintre cele mai remarcabile personalitati

Papa Ioan Paul al II-lea a fost una dintre cele mai remarcabile personalitati din epoca sa, datorita eforturilor pentru a mentine demnitatea umana in fata a ceea ce considera pericolele vietii moderne si pentru carisma sa.

Desemnarea lui Karol Wojtyla ca papa in 1978 a uimit lumea catolica. Niciun expert nu il considera pe episcopul in varsta de 58 de ani al Cracoviei unul dintre favoriti.

Prin opozitia fata de regimul comunist din Polonia, el isi castigase respectul lumii. Dar nu se numara printre membrii "cercului restrans" de la Vatican si, mai mult, toti papii din ultimii 450 de ani fusesera italieni.

De-a lungul pontificatului sau, a devenit una dintre cele mai familiare fete din lume. Odiseea sa ca papa a acoperit peste 120 de tari si i-a adus reputatia de luptator international pentru libertate.

Insa, pentru critici, Ioan Paul al II-lea a fost un conservator - un autocrat a carui pozitie fata de avort, contraceptie si drepturile femeilor a afectat milioane de vieti.

Cel mai tanar papa din secolul al XX-lea

Cel mai tanar papa din secolul al XX-lea, Karol Wojtyla s-a nascut in apropiere de Cracovia, in Polonia, in 1920. In tinerete, el a excelat la sport, inclusiv la fotbal si schiat. De asemenea, a iubit teatrul si, la un moment dat, a analizat serios posibilitatea de a deveni actor.

Cel de al Doilea Razboi Mondial si ocupatia nazista l-au prins pe Karol Wojtyla lucrand ca muncitor. El a studiat teologia incepand din 1942 si a fost nevoit sa se ascunda in 1944, in urma unei reprimari a religiei.

Tanarul si-a continuat studiile dupa razboi si a devenit preot in 1946. El a urcat rapid in ierarhia bisericeasca, iar in 1964 era arhiepiscop al Cracoviei. Trei ani mai tarziu a devenit cardinal.

In toata aceasta perioada si-a continuat studiile de teologie si a fost vazut adesea la Roma, dar nu mai mult decat zeci de alti cardinali din dioceze indepartate si obscure.

1978 a fost "anul celor trei papi"

1978 a fost "anul celor trei papi". Papa Paul al VI-lea a murit la varsta de 80 de ani. Succesorul sau, ales intr-o singura zi, si-a luat numele de Ioan Paul, in memoria celor doi predecesori ai sai, si a murit 33 de zile mai tarziu.

Colegiul Cardinalilor a desfasurat din nou ritualul vechi de secole al desemnarii unui nou papa, in Capela Sixtina. Dupa doua zile de deliberari, Karol Wojtyla a devenit noul succesor al Sfantului Petru.

Luandu-si numele de Ioan Paul al II-lea, noul pontif a semnalat o noua era in catolicism. El era dinamic si abordabil, un lider recunoscut imediat pentru cea mai mare comunitate crestina din lume.

In primul rand, el a calatorit mult. In timpul unei vizite in Irlanda, el le-a cerut "oamenilor violentei" sa se intoarca la pace.

Atentatul din 1981

Insa hotararea sa de a se apropia de oameni aproape ca a dus la moartea sa, in mai 1981. In timp ce se afla in vehiculul sau, in piata San Pietro din Roma, el a fost impuscat si ranit grav de un turc fanatic. Dupa o recuperare lunga, papa l-a vizitat si l-a iertat pe cel care a incercat sa il ucida, Mehmet Ali Agca.

In 1982, el a vizitat Marea Britanie - o calatorie cu o importanta istorica, in cursul careia a participat la numeroase slujbe ecumenice alaturi de reprezentanti ai Bisericii Anglicane, ceea ce era de neimaginat inainte.

Dupa caderea URSS, relatiile dintre Kremlin si Vatican au inceput sa se dezvolte. In 1989, Mihail Gorbaciov a vizitat Roma si a devenit primul lider sovietic care a intrat in Basilica San Pietro.

"Papa este autoritatea morala suprema in lume. Dar este, oricum, slav", i-a spus Gorbaciov sotiei sale Raisa. Faptul ca cei doi lideri s-au inteles bine a facilitat, fara indoiala, drumul catre democratie al blocului sovietic.

Prabusirea comunismului a coincis cu cererile Occidentului pentru un compromis privind invataturile religioase. Respingand in repetate randuri aceste apeluri, Ioan Paul al II-lea a inchis eficient dezbaterea chiar inainte de incepe.

O personalitate complexa

Papa Ioan Paul al II-lea a fost un om complex, potrivit BBC. El a cerut actiuni pentru combaterea saraciei din lume, insistand in acelasi timp ca metodele de contraceptie sunt inacceptabile din punct de vedere moral. A spus ca vrea sa imbunatateasca statutul femeilor, dar a scris ca aspiratia naturala a femeii trebuie sa fie sa devina mama.

Papa a criticat in repetate randuri liberalismul pe care l-a vazut in jurul sau. Homosexualii s-au confruntat atat cu mania, cat si cu mila sa, spre nemultumirea sustinatorilor drepturilor acestei minoritati sexuale.

Desi sanatatea sa s-a deteriorat in ultimii ani de viata, calatoriile au continuat - in Cuba, Nigeria, fostele republici iugoslave si in Tara Sfanta - fiecare destinatie cu problemele sale pastorale si politice specifice.

In 2002, papa a facut o ultima vizita emotionanta si nostalgica in tara sa natala, zburand peste locul nasterii sale, Wadowice, si vizitand mormintele parintilor si fratelui sau, de la Cracovia.

Mii de polonezi s-au strans pentru a-l vedea pe cel pe care il considerau un sfant in viata si care, din punctul lor de vedere, a jucat un rol cheie in eliberarea de comunism.

Pontificatul lui Ioan Paul al II-lea a fost marcat de schimbari radicale in intreaga lume - inclusiv dezvoltarea SIDA. Si a fost nevoit sa se confrunte cu un numar din ce in ce mai mare de scandaluri de abuzuri sexuale vizand preoti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#beatificare Papa Ioan Paul, #biografie Papa Ioan Paul, #ceremonie beatificare papa Ioan , #Papa