Papa numeste prima femeie intr-o functie diplomatica inalta la Vatican

Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 20:40
7801 citiri
Papa numeste prima femeie intr-o functie diplomatica inalta la Vatican
Foto: Arhiva Hepta.ro

Papa Francisc a numit, miercuri, prima femeie care detine un post de rang inalt in Secretariatul de Stat al Sfantului Scaun, centrul diplomatic si administrativ de la Vatican, dominat de barbati.

Francesca Di Giovanni, de origine italiana, laica, in varsta de 66 de ani, va ocupa un post nou creat intr-o diviziune cunoscuta sub numele de Sectia pentru Relatiile cu Statele, unde ocupa functia de subsecretar.

Biserica Romano-Catolica permite doar barbatilor sa fie hirotonisiti preoti, iar femeilor le-au fost incredintate in mod traditional posturi aflate in umbra, din administratie.

Grupurile de femei, inclusiv Uniunea Internationala a Superioarelor Generale (UISG), un organism-umbrela format din calugarite catolice, au solicitat de mult timp papei sa numeasca mai multe femei in posturi superioare in birocratia Vaticanului. Acestea au prezentat cifre potrivit carora mai mult de jumatate dintre cei 1,3 miliarde de catolici din lume sunt femei, iar apartenenta la ordinele religioase feminine este de aproximativ trei ori mai mare decat la ordinele masculine.

Intr-un comunicat emis de Vatican, care confirma numirea lui Di Giovanni, se mentioneaza ca ea va superviza relatiile multilaterale in cadrul Secretariatului unde lucreaza din 1993. Di Giovanni este specialista in drept international si drepturile omului.

Francesca Di Giovanni a declarat pe site-ul oficial al Vaticanului, Vatican News, ca numirea sa este "fara precedent", desi "responsabilitatea este asociata locului de munca, mai degraba decat faptului de a fi femeie".

"O femeie poate avea anumite aptitudini pentru a identifica puncte comune, vindecand relatii in spiritul unitatii. Sper ca faptul ca sunt femeie sa se reflecte in mod pozitiv in aceasta sarcina, chiar daca sunt insusiri pe care cu siguranta le gasesc si la colegii mei barbati", a adaugat ea.

Vaticanul, un stat suveran inconjurat de Roma, are relatii diplomatice cu peste 180 de tari, noteaza Reuters.

In ciuda promisiunilor papei de a numi mai multe femei in posturi de decizie de la Vatican, Di Giovanni se alatura unui numar de doar jumatate de duzina de femei aflate in astfel de functii. Doua cele mai proeminente sunt Barbara Jatta, director la Muzeele Vaticanului, si Cristiane Murray, director sef adjunct al biroului de presa.

Anul trecut, papa Francisc a numit de asemenea a numit primele femei - trei calugarite si o laica - in postul de consilier in cadrul secretariatului Sinodului, institutie ce organizeaza principalele intalniri ale episcopilor la nivel mondial, evenimente care au loc o data la cativa ani si care trateaza subiecte diferite.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#prima femeie functie Vatican , #Papa
  1. Rusia împarte cu inamicii Occidentului secretele armelor occidentale
  2. Cât le va cere Trump statelor NATO să aloce pentru apărare dacă se întoarce la Casa Albă
  3. Pe cine mizează ucrainenii pentru a-l convinge pe Donald Trump să-i sprijine în războiul contra lui Putin
  4. Un tren încărcat cu cărbune a deraiat în județul Vâlcea. Traficul pe linia ferată din zonă va fi reluat abia joi
  5. Detalii uluitoare despre atacul asupra lui Trump, dezvăluite de comisarul poliției statale din Pennsylvania
  6. Bărbat găsit înjunghiat în cel mai mare parc din Buzău. Polițiștii încearcă să afle ce s-a întâmplat
  7. Netanyahu, a patra oară în Congresul SUA: 7 octombrie ”este o ciocnire între barbarie și civilizație" / Protestatarii, ”idioții utili ai Iranului” / Mulțumiri lui Trump VIDEO
  8. Tânărul care a încercat să-l împuște pe Trump căutase informații despre asasinarea președintelui John F. Kennedy înainte de atac
  9. Moștenirea politică a lui Biden depinde de victoria Ucrainei asupra Rusiei, susține publicația Atlantic Council
  10. Cât de mare e pericolul de la granița României. Explozii la sute de metri de Tulcea: „Armata noastră poate răspunde adecvat"