Ziare.com

Pregatiri pentru vizita Papei Francisc la Blaj: Cine sunt cei sapte episcopi martiri

Duminica, 31 Martie 2019, ora 10:34

   

Pregatiri pentru vizita Papei Francisc la Blaj: Cine sunt cei sapte episcopi martiri
Celebrarea Sfintei Liturghii, rostirea rugaciunii "Regina Cerului", dar si o intalnire cu comunitatea roma fac parte din programul Papei Francisc di Blaj. Din program face parte si beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Campia Libertatii la Blaj.

Programul slujbei religioase pe care Papa Francisc o va sustine pe Campia Libertatii de la Blaj, in 2 iunie, a fost stabilit.

Ceremonia va incepe cu celebrarea Sfintei Liturgii si beatificarea celor sapte episcopi martiri, dupa care se va rosti rugaciunea "Regina Cerului" pe care Suveranul Pontif o spune de obicei in fiecare duminica, in perioada pascala, in balconul de la Vatican.

Parintele vicar general Cristian Barta, reprezentantul Mitropoliei Greco-Catolice Blaj, a oferit detalii despre programul slujbei religioase care va avea loc, in 2 iunie, pe Campia Libertatii de la Blaj, cu prilejul vizitei Papei Francisc in acest oras.

"Intregul ritual este bine fixat, este stabilit si cu totii ne vom bucura impreuna de aceasta celebrare, la care vom participa atat noi, organizatorii, dar si toti pelerinii si toti romanii care doresc sa fie prezenti la Blaj, cu inima deschisa. Programul Sfantului Parinte Papa Francisc la Blaj incepe cu celebrarea Sfintei Liturghii si cu celebrarea beatificarii episcopilor greco-catolici, pe Campia Libertatii. Sfanta Liturghie va fi pontificata de Sfantul Parinte Papa Francisc datorita faptului ca dansul este capul, conducatorul intregii Biserici Catolice. Se va celebra si beatificarea episcopilor greco-catolici, care se va petrece intre iesirea cu Evanghelia si cantarea << Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, indura-te spre noi >> . De asemenea, Sfantul Parinte Papa va rosti rugaciunea << Regina Cerului >>, un vechi imn scris in limba latina si inchinat Sfintei Fecioare Maria, pe care Suveranul Pontif o spune de obicei in fiecare duminica, in perioada pascala, in balconul de la Vatican si este transmisa in toata lumea. De aceasta data, rugaciunea va fi transmisa pretutindeni, de la Blaj", a explicat parintele Cristian Barta.

Dupa slujba de pe Campia Libertatii, programul Suveranului Pontif cuprinde pranzul cu suita papala si o intalnire cu comunitatea roma din Blaj.

Reprezentantul Mitropoliei Greco-Catolice Blaj a explicat si in ce consta procesul de beatificare, cu reguli foarte riguroase care, in acest caz a durat aproape 25 de ani, incepand de la documentare si pana la analiza care stabileste cu certitudine martiriul celor sapte episcopi.

"Vorbim despre incununarea unui proces care a durat aproape 25 de ani. Pregatirile beatificarii au inceput in anul 1994", a spus parintele vicar general Cristian Barta.

Vor fi beatificati episcopii Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si primul cardinal al Bisericii greco-catolice din Romania, episcopul Iuliu Hossu.

Vasile Aftenie (1899-1950), episcop vicar general pentru Bucuresti si Vechiul Regat, a murit la 10 mai 1950, in spitalul inchisorii Vacaresti, la varsta de 51 de ani. Fusese separat de ceilalti episcopi arestati si era anchetat de aproape un an de Securitate in beciurile Ministerului de Interne. Vasile Aftenie a fost inmormantat in ascuns de Securitate in cimitirul Bellu catolic, avand inscriptionate pe cruce doarinitialele "A.V." Intre cei sapte episcopi greco-catolici martiri, a fost primul care si-a pierdut viata in timpul persecutiei, la 10 mai 1950.

Valeriu Traian Frentiu (1875-1952), episcop de Oradea si decan de varsta al episcopilor greco-catolici, a murit la 11 iulie 1952, la inchisoarea din Sighet, la varsta de 77 de ani. Nu i se cunoaste mormantul. In 29 o ctombrie 1948, a fost ridicat de la Oradea dupa miezul noptii, dus la Bucuresti sub pretextul ca va fi primit in audienta de un ministru, internat pentru doua nopti in celulele arestului Ministerului de Interne si apoi infatisat ministrului Cultelor, care i -a propus sa treaca la ortodoxie.

Ioan Suciu (1907-1953), Administrator Apostolic al Mitropoliei Blajului, a murit de foame, in lipsa tratamentelor medicale, la 27 iunie 1953, la inchisoarea din Sighet, la varsta de 46 de ani. Mormantul sau din Cimitirul Saracilor a fost nivelat de oamenii Securitatii, pentru a nu i se mai gasi vreodata ramasitele.

Tit Liviu Chinezu (1904-1955), consacrat episcop in clandestinitate, in 1949, a murit la 15 ianuarie 1955 in inchisoarea din Sighet, fiind bolnav si lipsit de orice tratament medical, la varsta de 51 de ani. Locul unde se odihneste trupul sau a ramas necunoscut posteritatii.

Ioan Balan (1880-1959), episcop de Lugoj, a murit la 4 august 1959, la 79 de ani, la Manastirea ortodoxa Ciorogarla, unde fusese inchis cu domiciliu obligatoriu dupa separarea celor trei episcopi ce supravietuisera Sighetului. In ultimii trei ani de viata i s-au facut de mai multe ori propuneri de a se dezice de unirea cu Biserica Romei, conditionate si de oferirea de tratament medical, toate propunerile fiind refuzate. A fost inmormantat in cimitirul Bellu catolic din Bucuresti.

Alexandru Rusu (1884-1963), episcop de Maramures, a murit la varsta de 79 de ani, la 9 mai 1963, in inchisoarea din Gherla. Ispasea o condamnare pe viata primita in 1957 pentru "instigare si inalta tradare" dupa ce fusese eliberat de la Sighet in 1955 si inchis in Manastirile ortodoxe Curtea de Arges, Ciorogarla si Cocos. Locul exact al inhumarii nu a mai putut fi identificat.

Iuliu Hossu (1885-1970), episcopul de Cluj - Gherla, care a citit Rezolutia de la Alba Iulia din 1918, a supravietuit inchisorii din Sighet. A fost, pana la sfarsitul vietii, inchis cu domiciliu obligatoriu la Manastirea ortodoxa Caldarusani. A fost numit Cardinal in 1969, in secret - in pectore - si a murit la 28 mai 1970. La ordinul Securitatii, in mare graba, chiar a doua zi, a fost inmormantat in cimitirul Bellu catolic din Bucuresti.

Vizita Papei Francisc in Romania va avea loc in perioada 31 mai - 2 iunie 2019.

Citeste si

Papa Francisc va folosi un papamobil fabricat in Romania

Insscrieri online pentru vizita Papei Francisc la Bucuresti
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5719 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acu’ papa Francisc este in Maroc

Acu’ papa Francisc este in Maroc.
Tot periplu ăsta e un iarmaroc.

Păcatele noastre!!!... oare ce-a pățit?!
La Islam și Papa s-o fi convertit?...

Dracu’-i dă tarcoale și nu-l lasă-n pace…
Ar putea să zică: “Vade retro“ Drace!

La anu’ se duce in Madagascar;
Il așteaptă Radu… ca acționar.

 

BOR are mainile patate de singe fiind partas la crimele PCR!!!

de 30 ani se asteapta Legea Lustratiei care sa curete politica si viata publica de aceste unelte satanice ale securistilor si comunistilor ce au jefuit si vindut tara dupa 89 pt a-si umple conturile bancare si burdihanurile nesatule citeva sute de analfabeti vinduti diavolului rosu de la rasarit...

este interesant ca inaltii ierarhi ai bor-ului au criticat...

...cu vehementa adevarurile expuse in Raportul final al Comisiei prezidentiale pentru Analiza dictaturii comuniste din Romania din anul 2006 si insusite de Presedintele Romaniei Traian Basescu. inaltilor ierarhi bor-esti le-a iesit tandara in special asupra concluziilor Raportului final in privinta raporturilor dintre organele securitatii regimului comunist din Romania si organele bor-ului de la prima inalta preafericita vladica si ultimul popa opinca.
este evident faptul ca multe din manastirile bor-ului au devenit ocne si locuri de tortura fizica si morala a inaltilor prelati romani greco-catolici. manastirile crestin ortodoxe ciorogarla, curtea de arges, cocos si caldarusani au devenit ocnele unde au fost torturati si exterminati inaltii prelati ai Bisericii Greco-Catolice din Romania.
La vremea publicarii Raportului Final mentionat mai sus, marii ierarhi ai bor-ului au promis solemn cu juramant de pionier ca vor face public un raport bor care sa se preocupe de legaturile si relatiile dintre bor si securitatea regimului comunist - raport ce urma sa fie intocmit de istorici si cercetatorri NUMITI de bor.
suntem in anul de gratie 2019, iar juramantul solemn de pionier bor-esc si angajamentul pionieresc bor-esc NU au fost respectate deoarece din anul 2006 si prezent au trecut mai mult de 12 ani !!!!! nimic NU a fost dat publicitatii !!
cu un tupeu si obraznicie fara precedent, bor-ul sarbatoreste cu fast Ziua de 1 Decembrie - sarbatoarea nationala a Romaniei, acelas bor care a fost temnicerul cardinalui in pectore Iuliu Hossu cel care a citit la 1 Decembrie 1918 Rezolutia de la Alba Iulia de la a carei citire s-au implinit de curand 100 de an si a fost intemnitat in ocna bor cunoscuta sub numele de manastirea Caldarusani.
de ce a trebuit sa vina in Romania Papa Francisc sa beatifice pe cei SAPTE MARTIRI ai Bisericii Geco-catolice Romane pieriti in ocnele bor-ului in timp ce bor-ul in frunte cu inaltii ei ierarhi s-au spalat pe maini precum Pontus Pilat?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor