Premiera istorica: Un papa in Congresul SUA - ura, lacomie, saracie si poluare (Video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 08:45
4646 citiri
Premiera istorica: Un papa in Congresul SUA - ura, lacomie, saracie si poluare (Video)
Foto: Congresul SUA

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,2 miliarde de catolici, a solicitat Congresului SUA si prin extensie natiunii americane sa iasa din paralizie si sa-si foloseasca puterea pentru a vindeca ranile deschise ale planetei macinata de ura, lacomie, saracie si poluare.

Intr-un amplu discurs tinut, joi, in Congres, de la un pupitru neocupat pana acum de vreun papa, Francisc i-a indemnat la actiune pe congresmenii care si-au petrecut ani de zile blocati pe chestiuni importante si chiar si acum se afla la cateva zile distanta de o blocare a guvernului federal, intr-o disputa cu privire la limitele morale ale cheltuielilor guvernamentale, scrie New York Times.

Papa, vizita istorica in SUA: Gest neobisnuit din partea lui Obama

"Eforturile noastre trebuie sa vizeze reinstaurarea sperantei, indreptarea raului, mentinerea angajamentelor si, asadar, promovarea bunastarii indivizilor si popoarelor", a inceput papa, in fata unei audiente numeroase. "Trebuie sa mergem impreuna inainte, ca unul, intr-un spirit reinnoit de fraternitate si solidaritate, cooperand generos pentru binele comun", a aratat suveranul pontif.

Discursul lui Francisc, livrat intr-o engleza lenta si cu accent pronuntat, a pierdut ceva din putere in timp ce congresmenii incercau sa il inteleaga. Insa Vaticanul a aratat ca papa a dorit sa vorbeasca limba principala a Americii in casa poporului si a petrecut mare parte a verii exersandu-si engleza.

Prin aceasta adresare, Francisc a devenit primul papa care vorbeste camerelor reunite ale Congresului SUA. Daca mare parte a discursului de la Casa Alba de miercuri a fost dedicata schimbarii climatice, cel din Congres, de joi, s-a axat pe imigratie. Papa a facut aluzie la familia sa, care s-a mutat din Italia in Argentina.

Americanii asteapta minuni de la Papa Francisc: Ii cer sa binecuvanteze metroul ca sa nu mai intarzie

"Noi, oamenii de pe acest continent, nu ne temem de straini, deoarece majoritatea dintre noi am fost odinioara straini. Va spun asta ca fiu de imigranti, stiind ca atat de multi dintre voi descind tot din imigranti", a afirmat el.

"Pe acest continent, mii de persoane calatoresc inspre nord in cautarea unei vieti mai bune pentru ei si pentru cei dragi lor, in cautarea de oportunitati. Nu e asta ceea ce dorim pentru copiii nostri? Nu trebuie sa fim uimiti de numarul lor, ci sa-i vedem ca pe persoane, sa le vedem chipurile si sa le ascultam povestile, sa incercam sa raspundem cat putem de bine la situatia lor", a continuat papa apelul sau legat de soarta refugiatilor.

Suveranul a mai avertizat cu privire la globalizare: "Va incurajez sa va ganditi ca toti acesti oameni din jurul nostru sunt prinsi intr-un ciclu al saraciei" si "este de la sine inteles ca parte a acestui mare efort este crearea si distributia bogatiei", intrucat, desi "mediul afacerilor este o vocatie nobila", trebuie "sa fie o parte esentiala a serviciului pentru binele comun".

Papa Francisc, canonizare controversata in SUA

Francisc a solicitat de asemenea incetarea comertului cu arme. "De ce se vand arme mortale celor care intentioneaza sa produca suferinte de neimaginat indivizilor si societatii? Din pacate, raspunsul, asa cum stim cu totii, este pentru bani - bani scaldati in sange, deseori sange nevinovat".

Desi nu a folosit cuvintele avort, homosexualitate sau casatorie intre persoanele de acelasi sex, papa a vorbit in sprijinul celor care impartasesc opinia Bisericii Catolice pe aceste subiecte.

"O natiune poate fi considerata mareata cand apara libertatea, asa cum a facut-o Lincoln, cand creeaza o cultura care permite oamenilor sa viseze la drepturi depline pentru fratii si surorile sale, asa cum a facut Martin Luther King, cand lupta pentru Justitie si cauza celor oprimati precum a facut Dorothy Day, intr-o activitate neistovita, fruct al credintei ce devine dialog si seamana pacea in stilul contemplativ al lui Thomas Merton", a incheiat papa.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Papa discurs Congres, #Papa vizita SUA , #Papa