Scandal de coruptie la Vatican: Sume astronomice pentru un apropiat al papei Francisc care milita pentru saracie

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 22:30
7207 citiri
Scandal de coruptie la Vatican: Sume astronomice pentru un apropiat al papei Francisc care milita pentru saracie
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Cardinalul Oscar Maradiaga, originar din Honduras, apropiat al papei Francisc, a primit timp de multi ani o suma de aproximativ 35.000 de euro pe luna de la o universitate catolica din tara lui.

"Influentul cardinal Oscar Maradiaga, partizan inflacarat al unei biserici sarace (...), a primit timp de multi ani aproximativ 35.000 de euro pe luna", a anuntat saptamanalul italian intr-un articol publicat pe site-ul sau, inainte de aparitia pe piata a editiei tiparite, duminica, relateaza AFP.

Cardinalul Maradiaga este un personaj important al Sfantului Scaun, intrucat face parte din C9, consiliul cardinalilor, care il ajuta pe papa sa reformeze Vaticanul.

Potrivit lui Emiliano Fiffipaldi, un jurnalist al publicatiei L'Espresso, specializat in anchete, cardinalul ar fi primit doar pentru anul 2015 aproximativ 500.000 de euro. Potrivit surselor aceluiasi saptamanal italian, inaltul prelat ar fi primit aceeasi suma in ultimii 10 ani in calitate de "Mare cancelar" al Universitatii Catolice din Tegucigalpa.

O parte din aceasta suma ar fi fost investita in fonduri financiare de la Londra si, apoi, ar fi disparut, potrivit aceleiasi surse, care a ridicat semne de intrebare si in ceea ce priveste activitatea lui Juan Jose Pineda, episcop auxiliar de Tegucigalpa si mana dreapta a lui Oscar Maradiaga, in urma unor cheltuieli misterioase, care ar fi putut sa fi fost facute cu banii bisericii locale.

Un membru al arhidiocezei Tegucigalpa, preotul Carlos Rubio, a raspuns unora dintre aceste acuzatii intr-un interviu acordat agentiei catolice ACI, precizand ca universitatea catolica locala ii sprijina financiar "pe toti episcopii, nu doar pe cardinal, pentru a ajuta diocezele" dintr-o tara afectata de "saracie".

"Primirea acestor bani nu reprezinta un act de coruptie, pentru ca nu este vorba despre bani de la stat, ci despre banii unei institutii care depinde de Biserica", a adaugat Carlos Rubio, fara sa ofere alte precizari despre sumele in cauza.

Dezvaluirile saptamanalului italian au fost facute la scurt timp dupa ce papa Francisc i-a criticat joi, fara sa ii numeasca, pe "tradatorii increderii", care franeaza reforma institutiilor. "Ei se lasa corupti de ambitie si de o glorie desarta", a deplans papa Francisc in timpul urarilor sale de Craciun adresate Curiei Romane.

Potrivit L'Espresso, dosarul cardinalului Maradiaga a ajuns in mainile papei. "Papa este foarte trist, dar totodata hotarat sa descopere adevarul", ar fi declarat surse din anturajul papei Francisc, citati de aceeasi publicatie italiana.

L'Espresso reaminteste ca Oscar Maradiaga va implini 75 de ani pe 29 decembrie, varsta la care toti inaltii prelati de la Vatican isi depun demisiile in fata papei, care decide daca le accepta sau le respinge.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Oscar Maradiaga scandal coruptie Vatican , #Papa