Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Turcia, foc si para pe Papa Francisc: E inacceptabil! - decizia radicala luata de Ankara

Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 21:38
12241 citiri
Turcia, foc si para pe Papa Francisc: E inacceptabil! - decizia radicala luata de Ankara
Foto: Papa Francesco/Facebook

Turcia a anuntat duminica rechemarea pentru consultari a ambasadorului sau la Vatican, un anunt ce intervine dupa ce Papa Francisc a denuntat masacrul comis impotriva armenilor in 1915 ca "primul genocid al secolului al XX-lea".

"Ambasadorul nostru la Vatican, Mehmet Pacaci, este rechemat in Turcia pentru consultari", a precizat Ministerul turc de Externe intr-un comunicat, citat de AFP.

Seful diplomatiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a declarat anterior ca folosirea de catre Papa Francisc a termenului de "genocid" pentru a califica masacrul impotriva armenilor de acum 100 de ani este "fara fundament" si "departe de realitatea istorica".

"Declaratia Papei nu poate fi acceptata", a scris ministrul turc pe contul sau de Twitter.

Papa a iscat un incident diplomatic: Reactia furioasa a Turciei

Papa Francisc a folosit duminica, in cadrul solemn de la Basilica Sf. Petru din Roma, termenul de "genocid" pentru masacrul impotriva armenilor ce a avut loc in urma cu o suta de ani.

"In secolul trecut, familia noastra umana a trecut prin trei tragedii masive si fara precedent. Prima, care este considerata in mod larg drept 'primul genocid al secolului al XX-lea', a lovit poporul vostru armean", a declarat Suveranul Pontif, citand un document semnat in 2000 de catre Papa Ioan Paul al II-lea si Patriarhul armean.

"Celelalte doua au fost comise de catre nazism si stalinism. Mai recent, au avut loc si alte exterminari in masa, precum cele din Cambodgia, Rwanda, Burundi, Bosnia", a adaugat Papa.

Sfantul parinte s-a exprimat in deschiderea unei liturghii in memoria armenilor masacrati intre 1915 si 1917. Mesa a fost oficiata impreuna cu Patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean si in prezenta presedintelui Armeniei, Serj Sarkisian.

Masacrul pe care papa Francisc l-a numit genocid

Chiar daca Papa Ioan Paul al II-lea a utilizat termenul in 2000 in documentul comun si pe care Jorge Bergoglio l-a folosit de mai multe ori inainte de a deveni Papa, in urma cu doi ani, si chiar de cel putin o data in cadru privat, aceasta este prima data cand el este rostit public de catre un Suveran Pontif.

Partea armeana estimeaza ca 1,5 milioane de armeni au fost ucisi intre 1915 si 1917, la sfarsitul Imperiului Otoman. Numerosi istorici si peste douazeci de tari, inclusiv Franta, Italia si Rusia, au recunoscut genocidul impotriva armenilor.

In schimb, Turcia afirma ca este vorba de un razboi civil in care si-au pierdut viata intre 300.000 si 500.000 de armeni si tot atatia turci.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Papa Francisc Turcia rechemare ambasador, #Papa Francisc genocid armeni turci , #Papa