Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vaticanul critica votul irlandez pentru casatoriile gay: O infrangere a omenirii

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 16:54
4246 citiri
Vaticanul critica votul irlandez pentru casatoriile gay: O infrangere a omenirii
Foto: Wikipedia /Diliff

Votul din Irlanda, in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, este o "infrangere pentru omenire", a declarat un inalt oficial de la Vatican. Aceasta este prima reactie a Sfantului Scaun la referendumul de saptamana trecuta.

"Nu o infrangere pentru principiile crestine, ci o infrangere pentru omenire", a spus secretarul de Stat Pietro Parolin. "Am fost foarte intristat de acest rezultat", a spus cardinalul, potrivit Reuters.

Parolin, cel mai inalt dintre oficialii Papei Francisc, a adaugat ca referendumul a demonstrat ca Biserica trebuie sa-si imbunatateasca modul in care predica mesajele crestine.

"Biserica trebuie sa tina cont de aceasta realitate, dar in sensul in care isi intareste angajamentul fata de evanghelizare", a explicat acesta.

Comentariile cardinalului italian demonstreaza, potrivit sursei citate, socul cu care Vaticanul a primit victoria coplesitoare a referendumului pentru casatoriile homosexuale in tara traditional catolica.

Dupa vot, arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, a afirmat ca "Biserica trebuie sa se uite bine la realitate".

Papa Francisc a avut un ton mai apropiat homosexualilor decat multi catolici conservatori si chiar a comentat la un moment dat: "Daca o persoana e gay si il cauta pe Dumnezeu, cine sunt eu sa il judec?".

Cu toate acestea, Papa nu a dat semne ca ar dori sa relaxeze dezaprobarea ferma a casatoriilor homosexuale sau doctrina Bisericii privind faptul ca actele homosexuale sunt pacatoase, in vreme ce homosexualitatea in sine nu e.

Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum

Irlandezii au votat in marea majoritate in favoarea legalizarii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, procentul celor care au spus "da" fiind de 63,3%, fata de 37,7% care s-au declarat impotriva.

Anterior, arhiepiscopul Dublinului, Diarmuid Martin, declarase ca raspunsul dat de electoratul irlandez in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex este un exemplu de "revolutie sociala" care se petrece "de ceva vreme" in aceasta tara si a recunoscut ca Biserica Catolica trebuie sa reactioneze la aceste schimbari.

In timpul campaniei pentru referendum, Biserica Catolica - sprijinita de un numar redus de grupuri conservatoare, antiavort si de o minoritate de senatori si deputati - a sustinut ca mariajul intre persoane de acelasi sex atenteaza la valorile familiei traditionale si va modifica radical procesele de adoptie si maternitatea, afectand in acelasi timp drepturile minorilor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Vatican casatorii homosexuali Irlanda, #Vatican vot Irlanda , #Papa