Vaticanul critica votul irlandez pentru casatoriile gay: O infrangere a omenirii

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 16:54
4072 citiri
Vaticanul critica votul irlandez pentru casatoriile gay: O infrangere a omenirii

Votul din Irlanda, in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, este o "infrangere pentru omenire", a declarat un inalt oficial de la Vatican. Aceasta este prima reactie a Sfantului Scaun la referendumul de saptamana trecuta.

"Nu o infrangere pentru principiile crestine, ci o infrangere pentru omenire", a spus secretarul de Stat Pietro Parolin. "Am fost foarte intristat de acest rezultat", a spus cardinalul, potrivit Reuters.

Parolin, cel mai inalt dintre oficialii Papei Francisc, a adaugat ca referendumul a demonstrat ca Biserica trebuie sa-si imbunatateasca modul in care predica mesajele crestine.

"Biserica trebuie sa tina cont de aceasta realitate, dar in sensul in care isi intareste angajamentul fata de evanghelizare", a explicat acesta.

Comentariile cardinalului italian demonstreaza, potrivit sursei citate, socul cu care Vaticanul a primit victoria coplesitoare a referendumului pentru casatoriile homosexuale in tara traditional catolica.

Dupa vot, arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, a afirmat ca "Biserica trebuie sa se uite bine la realitate".

Papa Francisc a avut un ton mai apropiat homosexualilor decat multi catolici conservatori si chiar a comentat la un moment dat: "Daca o persoana e gay si il cauta pe Dumnezeu, cine sunt eu sa il judec?".

Cu toate acestea, Papa nu a dat semne ca ar dori sa relaxeze dezaprobarea ferma a casatoriilor homosexuale sau doctrina Bisericii privind faptul ca actele homosexuale sunt pacatoase, in vreme ce homosexualitatea in sine nu e.

Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum

Irlandezii au votat in marea majoritate in favoarea legalizarii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, procentul celor care au spus "da" fiind de 63,3%, fata de 37,7% care s-au declarat impotriva.

Anterior, arhiepiscopul Dublinului, Diarmuid Martin, declarase ca raspunsul dat de electoratul irlandez in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex este un exemplu de "revolutie sociala" care se petrece "de ceva vreme" in aceasta tara si a recunoscut ca Biserica Catolica trebuie sa reactioneze la aceste schimbari.

In timpul campaniei pentru referendum, Biserica Catolica - sprijinita de un numar redus de grupuri conservatoare, antiavort si de o minoritate de senatori si deputati - a sustinut ca mariajul intre persoane de acelasi sex atenteaza la valorile familiei traditionale si va modifica radical procesele de adoptie si maternitatea, afectand in acelasi timp drepturile minorilor.

Citeste si:
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este de părere că alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului într-o perioadă plină de provocări reflectă încrederea...
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Numit de contracandidatul său, Dan Barna, „omul sistemului”, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș lansează o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea...
Sursa: Ziare.com