Vaticanul, imperiul secret al banilor: Controverse si reusite

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 09:10
7201 citiri
Vaticanul, imperiul secret al banilor: Controverse si reusite
Foto: MSNBC

Odata cu renuntarea papei Benedict al XVI-lea la functia sa, Vaticanul a atras din nou privirea tuturor asupra secretelor pastrate atat de strasnic de acest mic stat.

La jumatatea lunii martie, 117 cardinali vor fi inchisi intre zidurile Vaticanului pentru a alege un nou papa, care sa ocupe pozitia de frunte a catolicismului, scrie NBC News.

Despre sumele uriase de bani pe care Vaticanul le administreaza nu se cunosc prea multe amanunte, de-a lungul timpului iesind la iveala detalii controversate legate de ceea ce se intampla acolo.

Pierderi de 11 milioane de dolari

Banca pe care acest stat minuscul o are se ocupa de cele 8 miliarde de dolari pe care Vaticanul le detine sub diferite forme in intreaga lume. In plus, aceasta banca administreaza nu mai putin de 33.000 de conturi ale clerului catolic de aici. In anul 2011, Vaticanul a raportat totusi pierderi de 11 milioane de dolari.

Veniturile pe care le are din diverse surse, printre care se numara si donatiile (SUA fiind cel mai mare donator individual), au depasit cheltuielile de 326,4 milioane de dolari, costuri implicate de misiunile si operatiunile desfasurate, printe care si un post de radio.

Desi detine numeroase cladiri cu o valoare foarte mare, Vaticanul nu dispune de sume uriase de bani gheata.

Documente secrete, dezvaluite

Unele documente secrete facute publice de un fost apropiat al papei arata ca finantarea Vaticanului se face uneori intr-un mod ciudat. Astfel, au existat si cazuri in care pentru o intalnire cu suveranul pontif o vedeta de televiziune a platit suma de 10.000 de euro.

O alta situatie bizara a fost cea in care arhiepiscopul Carlo Mario Vigano a incercat sa taie costurile uriase (700.000 de euro) ale construirii unei replici de dimensiune mare a scenei nasterii lui Iisus Hristos, costuri considerate umflate fata de valoarea reala a lucrarii.

Provocarea noului papa

Vaticanul detine in prezent si alte cladiri aflate in afara granitelor statului, dar care se bucura de aceeasi independenta asigurata celui mai mic stat din lume.

Interesant este faptul ca Vaticanul este mai bine administrat chiar decat tara in mijlocul careia se afla, Italia.

Viitorul papa va trebui sa fie si un bun manager, spun analistii de specialitate.

Din pacate, se pare ca Benedict al XVI-lea nu a fost chiar cel mai bun in aceasta privinta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#vatican bani fonduri, #finantare Vatican, #Vatican bani , #Papa