Vaticanul nu se grabeste cu alegerea unui nou Papa - Cinci cardinali inca sunt absenti

Marti, 05 Martie 2013, ora 23:58
3607 citiri
Vaticanul nu se grabeste cu alegerea unui nou Papa - Cinci cardinali inca sunt absenti
Foto: NBC

Cardinalii catolici s-au intalnit, marti, pentru a doua zi la Vatican, dar nu au stabilit inca un calendar pentru alegerea noului Papa.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat pentru CNN ca 110 din cei 115 cardinali-electori (numai cei sub 80 de ani pot vota pentru noul Papa) se afla acum la Roma. Ceilalti cinci se afla in legatura cu Colegiul Cardinalilor, iar Vaticanul nu stie cand vor sosi, a adaugat Lombardi, fara a oferi explicatii despre intarzierea lor.

Papa Benedict al XVI-lea, ultima postare pe Twitter: Multumesc pentru iubirea voastra

Lombardi a mai specificat ca nu s-a fixat nicio data pentru desemnarea succesorului lui Benedict al XVI-lea. Pe de alta parte nu trebuie ca toti cardinalii-electori sa fie prezenti pentru a fixa data conclavului de alegere, dar este nevoie sa fie acordat timp pentru a se reuni cu totii.

"Nu este nicio dorinta pentru a grabi lucrurile, putem folosi acest timp pentru reflectie", a specificat un alt purtator de cuvant al Vaticanului, Thomas Rosica. In mod nomral, Colegiul Cardinalilor nu poate alege un nou Papa mai devereme de 15-20 de zile de la vacantarea pozitiei, insa Benedict a schimbat aceasta politica veche de 500 de ani pentru ca Suveranul Pontif sa poata fi ales mai repede. Astfel, cardinalii ar putea lua o decizie mai devreme de 15 martie.

Intre timp, faimoasa Capela Sixtina, unde se reuneste conclavul pentru a-l alege pe Papa, a fost inchisa publicului marti dupa-amiaza pentru pregatiri si va ramane astfel un timp neprecizat.

Ultima zi cu Benedict. Cum este ales noul Papa?

Cardinalii deja prezenti la Roma s-au intalnit luni de doua ori. Potrivit presei italiene, discutiile s-au axat pe ancheta interna legata de scurgerile de informatii si abordarea pe care va trebui sa o aiba Biserica in privinta scandalurilor de abuzuri sexuale ale preotilor asupra copiilor. De asemenea, cardinalii au discutat si despre profilul pe care va trebui sa il aiba viitorul Papa.

"Relationem", dosarul secret care l-a facut pe Papa Benedict sa demisioneze

Peste 5.000 de jurnalisti din intreaga lume urmaresc procesul de selectie a noului Papa.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#alegere Papa Vatican, #cardinali Vatican, #Colegiu Cardinali alegere Papa , #Papa