Arma uluitoare a Pentagonului, care poate schimba vremea

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 19:38
4350 citiri
Arma uluitoare a Pentagonului, care poate schimba vremea
Foto: Russia Today

Cativa cercetatori implicati intr-un studiu finantat de Pentagon au conceput planurile unui laser cu totul special. El are capacitatea de a provoca ploaia si de a produce chiar si fulgere.

Un impuls puternic provenit de la laser poate da nastere plasmei. La randul ei, aceasta interactioneaza cu particulele incarcate din nori si schimba inclusiv conditiile meteorologice, scrie Russia Today.

Provocarea pe care trebuie sa o depaseasca tehnologia e legata de modul in care fasciculul poate ajunge pana la nori, el fiind expus pericolului de a-si pierde din putere sau de a se disipa imediat.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Florida, SUA, alaturi de colegii lor de la o alta institutie de invatamant superior (University of Central Florida), au gasit o metoda prin care sa depaseasca un asemenea obstacol. Ei au reusit sa acopere fasciculul principal cu un altul, de intensitate mica, ce poate actiona ca sursa de energie pentru primul.

Numeroasele aplicatii ale noului laser

In acest fel se poate extinde raza pe care el actioneaza. In conditii de laborator, s-a ajuns de la cativa centimetri pana la cativa metri.

Noul laser are numeroase aplicatii, putand fi folosit si pentru efectuarea de analize ale compusilor chimici, de la distante mari.

Departamentul Apararii din SUA a aprobat o finantare de 7,5 milioane de dolari pentru noul proiect.

Folosirea laserului cu scopul de a controla conditiile meteorologice este studiata de mult timp, iar acum se pare ca solutia a fost gasita. Mai mult, prin crearea plasmei cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii de stiinta vor avea la indemana si posibilitatea de a provoca fulgere, spune coautorul studiului, Matthew Mills.

Articolul pe aceasta tema a aparut in revista "Nature Photonics".

Criticile aduse proiectului

Adversarii unor asemenea cercetari sustin ca Pentagonul ar capata astfel prea multa putere asupra naturii.

Proiectul HAARP, aflat in Alaska, prin care se studiaza ionosfera, e suspectat de incursiuni in controlul conditiilor meteorologice la nivel global.

Adversarii SUA mai spun ca vremea din unele regiuni indepartate poate fi astfel schimbata la simpla comanda a unor generali americani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#arma laser Pentagon, #Pentagon SUA arma, #SUA razboi arma , #Pentagon
Comentarii
Poza Litza Chitzalau
Litza Chitzalau
rank 2
ziare.com nu duce lipsa de stiri "uluitoare" si "uimitoare"
Poza crisstiana
crisstiana
rank 1