De teama Statului Islamic, Pentagonul inlocuieste unii soldati cu drone

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 08:03
2616 citiri
De teama Statului Islamic, Pentagonul inlocuieste unii soldati cu drone
Foto: Facebook/United States Air Force

Pentagonul a anuntat, marti, ca doreste sa reduca numarul soldatilor americani angajati in cadrul unei forte de mentinere a pacii in peninsula egipteana Sinai, pentru a-i inlocui cu drone, in special din cauza amenintarii gruparii Statul Islamic.

Aproximativ 700 de membri ai fortelor americane participa la o misiune de mentinere a pacii sub egida Natiunilor Unite, infiintata pe baza Tratatului de pace israeliano-egiptean semnat in 1979 dupa Acordurile de la Camp David.

Misiunea, compusa in total din vreo 1.700 de soldati, a ramas destul de discreta de la infiintare, dar o serie de atacuri ale jihadistilor comise in ultimele luni au plasat aceste trupe in stare de alerta, scrie AFP.

La ce-i trebuie armatei SUA enorme sume de bani: Statul Islamic, mini-drone si Romania (Video)

In septembrie, explozia unei bombe artizanale, amplasata pe un drum care duce spre baza lor, a ranit sase Casti Albastre, printre care patru americani.

Pentagonul ramane "pe deplin angajat" in misiunea Fortei multinationale de observatori (FMO), insa intentioneaza sa utilizeze drone si alte mijloace tehnologice pentru a efectua misiuni mai riscante, a afirmat purtatorul de cuvant Jeff Davis.

"Nu cred ca a vorbit cineva despre vreo retragere masiva. Vom analiza numarul persoanelor pe care le avem la fata locului si daca anumite functiuni pot fi automatizate", a explicat el.

Dronele americane cad ca mustele, Pentagonul tine secret

In aceasta privinta, a adaugat purtatorul de cuvant, secretarul Apararii, Ashton Carter, si alti oficiali americani au angajat "discutii oficiale" cu Israelul si Egiptul.

De asemenea, administratia de la Washington intentioneaza sa retraga o parte din aceste trupe, stationate in apropiere de Fasia Gaza, pentru a le transfera la o baza situata mai spre sudul peninsulei.

Unii dintre jihadistii care opereaza in Sinaiul egiptean au jurat fidelitate in noiembrie 2014 gruparii Statul Islamic, care isi exercita controlul asupra unor regiuni din Siria si Irak.

Egiptul face fata unei insurectii a gruparilor jihadiste inarmate in Peninsula Sinai de la destituirea in 2013 a presedintelui islamist Mohamed Morsi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Pentagon soldati inlocuiti drone, #SUA retrage soldati drone, #SUA soldati Egipt drone , #Pentagon