Dupa o gafa monumentala, armata americana face un mare pas inapoi

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 08:21
5830 citiri
Dupa o gafa monumentala, armata americana face un mare pas inapoi
Foto: Departamentul Apararii/Alejandro Pena

Americanii au decis sa ia o "pauza" de la formarea si echiparea rebelilor sirieni moderati, timp necesar unei revizuiri a acestui program cu rezultate insignifiante si cu o gafa monumentala la activ.

"Am facut o pauza" in trimiterea recrutilor spre centrele de antrenament din Turcia si Iordania, a declarat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, citat de AFP.

Dar armata americana "continua sa recruteze" viitori candidati, in perspectiva unei apropiate reluari a instructiilor, a precizat el. De altfel, programul continua pentru cei care l-au inceput deja, a adaugat Cook.

Pentagonul confirma: 70 de rebeli antrenati de militari americani au ajuns in Siria

Acest program de pregatire si echipare a rebelilor sirieni, lansat la inceputul anului de SUA si bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma sa vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate in Siria grupul jihadist Statul Islamic.

Dar el nu a permis pentru moment instruirea decat a doua grupuri de 54 si 70 de combatanti, potrivit cifrelor Pentagonului.

Ups! Cum a livrat Pentagonul armament indirect al Qaida

In plus, armata americana a recunoscut, intre altele, ca unii dintre acesti combatanti si-au predat saptamana trecuta o parte din echipament si munitii Frontului al-Nosra, filiala siriana a Al-Qaida, trecand intr-o zona controlata de aceasta.

Programul a fost afectat in special prin filtrarea drastica a candidatilor de catre americani.

SUA negociaza momentul in care sa fie dat jos de la putere presedintele Siriei

Unii experti estimeaza, de altfel, ca vointa Washingtonului de a limita aria de actiune a rebelilor in lupta impotriva Statului Islamic a descurajat multi dintre potentialii recruti.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#armata americana antreneaza rebeli Siria , #Pentagon