Primarii Varsoviei si Budapestei denunta veto-ul "iresponsabil" al guvernelor lor suveraniste fata de bugetul si planul de relansare europene

Luni, 07 Decembrie 2020, ora 19:59
2816 citiri
Primarii Varsoviei si Budapestei denunta veto-ul "iresponsabil" al guvernelor lor suveraniste fata de bugetul si planul de relansare europene
Rafal Trzaskowski si Gergely Karacsony.

Primarii liberali ai Varsoviei si Buapestei au denuntat luni blocajul "iresponsabil" al planului relansarii economice post-covid al Uniunii Europene (UE) de catre guvernele polonez si ungar si au cerut, intr-o scrisoare adresata Bruxellesului, sa le trimita fonduri "in mod direct", relateaza AFP.

"Aceste guverne continua sa fie iresponsabile opunandu-se prin veto", a deplans primarul Varsoviei in fata jurnalistilor, intr-o viceoconferinta cu omologul sau ungar.

"Daca acest lucru continua, noi credem ca Uniunea Europeana ar trebui sa permita alesilor locali sa foloseasca o parte a banilor in mod direct", a subliniat Rafal Trzaskowski. Opozitia administreaza in prezent capitalele Poloniei si Ungariei, doua tari guvernate de catre suveranisti.

Incepand de la 16 noiembrie, Varsovia si Budapesta blocheaza un plan de relansare economic post-covid - in valoare de 750 de miliarde de euro -, refuzand ca platile in cadrul acestuia sa fie egate de respectarea statului de drept (independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei).

Europenii urmeaza sa incerce sa gaseasca o iesire din aceasta criza in cadrul unui summit european prevazut joi si vineri. "Noi am scris o scrisoare tuturor liderilor si institutiilor UE, in care ne prezentam in mod clar pozitia", a precizat primarul Varsoviei.

"Trebuie sa respectam toti statul de drept, acesta este cel mai important lucru, este indispensabil coeziunii noastre", a subliniat el, in numele principlalei formatiuni poloneze de opozitie.

Rafal Trzaskowski, un eurofil, a fost infrant in iulie in alegerile prezidentiale de catre conservatorul Andrzej Duda. El si-a consacrat teza reformelor sistemului luarii deciziilor in UE. In 2019, Budapesta, Varsovia si Bratislava au incheiat un "Pact al oraselor libere" prin care propun o alternativa la "populismul" guvernelor lor nationale si o strangere a legaturilor cu Europa.

Aceasta alianta liberala spera sa poata dialoga in mod direct cu instantele de la Bruxelles pentrua obtine fonduri europene pentru orase mari, ocolind administratiile centrale.

"Noi reprezentam milioane de cetateni si suntem atasati Europei si institutiilor europene", a subliniat, la randul sau, primarul Budapestei Gergely Karacsony. El a subliniat ca discuta cu omologul sau de la Varsovia in numele a 249 de autoritati locale aflate sub controlul opozitiei in Ungaria. In urma cu un an, Gergely Karacsony denunta imbogatirea "oligarhilor prieteni din Guvern" prin intermediul distribuirii banilor europeni.

Pe de alta parte, Ungaria si Polonia isi mentin vetoul fata de proiectul bugetului plurianual si planului relansarii post-covid a anuntat luni ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, in urma unei intalniri cu omologul sau polonez la Bruxelles, relateaza Reuters.

"Am spus ca ne sustinem reciproc", anunta Peter Szijjarto intr-o inregistrare video postata pe Facebook. "Nu vom lasa niciun loc nici celui mai mic efort vizand sa rupa aceasta colaborare", avertizeaza el.

Ungaria si Polonia refuza ca plata fondurilor europene de la buget si din planul relansarii - in suma de 1,8 miliarde de euro - sa fie conditionata de respectarea statului de drept, asa cum vor celalte state membre UE.

Cititi si:

Ungaria si Polonia nu se lasa si afirma ca isi mentin pozitia ca statul de drept trebuie separat de bugetul UE

Citește și:
Credite pentru studenți în valoare de 50.000 de lei. Reprezentant studenți: "Nu aduc un ajutor real"
Credite pentru studenți în valoare de 50.000 de lei. Reprezentant studenți: "Nu aduc un ajutor real"
În prima zi a noului an universitar, ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a programului Student Invest. Băncile se vor putea...
Cum a cumpărat Putin bunăvoința lui Viktor Orban, liderul european care se opune sancțiunilor asupra Rusiei
Cum a cumpărat Putin bunăvoința lui Viktor Orban, liderul european care se opune sancțiunilor asupra Rusiei
Rusia a permis Ungariei să nu plătească gazul pe timp de iarnă, ceea ce explică de ce premierul Viktor Orban se opune adoptării de sancțiuni europene Rusiei, scriu autorii canalului Finanz...