Portugalia, un exemplu pentru Europa

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 08:29
5544 citiri

Alegerile legislative de duminica din Portugalia au reprezentat primul scrutin de cand tara a iesit din programul de sprijin financiar de trei ani convenit cu FMI dupa declansarea crizei datoriilor in anul 2009.

Partidele de centru-dreapta care au scos Portugalia din criza au recastigat alegerile, in ciuda unor masuri nepopulare luate in anii de criza. Cum a fost posibil si ce putem invata de aici?

In anul 2011, cand coalitia de centru-dreapta a preluat guvernarea, Portugalia pierduse complet increderea pietelor financiare internationale si accesul la finantare externa pe termen lung.

Guvernul socialist anterior, condus de prim-ministrul Jose Socrates - intre timp, arestat preventiv pentru fapte de coruptie - "reusise" sa creasca nivelul datoriei publice de la 68% la 108%, in cei 6 ani aflati la guvernare (2005 - 2011).

In anii 2009 si 2010, Portugalia a inregistrat niveluri record ale deficitului public (9,3% in 2009 si 7,3% in 2010).

In timpul guvernarii Socrates, economia portugheza si-a pierdut competitivitatea, printre altele, din cauza cresterii salariilor peste nivelul cresterii productivitatii, fapt ce a dus la scaderea exporturilor si la dezechilibre comerciale. Aceasta realitate economica a fost mostenirea pe care socialistii au lasat-o coalitiei de centru-dreapta din Portugalia in anul 2011.

In urma demisiei prim-ministrului socialist Jose Socrates, ca rezultat al respingerii programului sau de redresare economica de catre Parlamentul portughez, a venit la guvernare o coalitie de centru-dreapta, condusa de Pedro Passos Coelho. Printre primele masuri ale noului prim-ministru a fost solicitarea unui ajutor financiar extern de la FMI, UE si BCE in valoare de 78 de miliarde de euro pentru a face fata crizei interne.

Ulterior, agenda pe care a urmat-o noul Guvern a cuprins o reducere semnificativa a cheltuielilor publice, liberalizarea pietei muncii si sprijin mai mare pentru IMM-uri. Masurile de reducere a cheltuielilor publice au fost dure, incluzand taierea semnificativa a subventiilor catre companiile de stat, diminuarea numarului salariatilor permanenti din sectorul public, reducerea si eliminarea serviciilor ineficiente in alocarea banilor publici, dar si cresterea taxelor (ex. marirea cotei legale a TVA).

Asadar, de-a lungul ultimilor cinci ani, poporul portughez a trebuit sa faca sacrificii numeroase pentru ca economia Portugaliei sa-si recastige increderea pe pietele internationale.

Reformele economice au dat roade: in momentul de fata, deficitul a scazut la 3% din PIB, iar investitorii au din nou incredere in economia Portugaliei. Astfel, tara se poate finanta pe pietele internationale la dobanzi de 2% (fata de 7% in 2011), investitiile cresc si se creeaza locuri de munca, iar rata somajului a scazut de la 17%, la 12%.

In aceasta perioada, oamenii au inteles ca solutiile pentru un viitor mai bun nu sunt promisiunile utopice precum cresterile salariale si reducerea taxelor pentru o crestere economica bazata pe consum (Reamintesc ca si Romania, prin deciziile contestabile ale prim-ministrului Victor Ponta, a ales reducerea TVA-ului in vederea cresterii economice bazate pe consum, in ciuda avertizarilor pe plan extern si intern ca o economie sustenabila nu se reduce la cresterea consumului, ci trebuie insotita de masuri de crestere a competitivitatii).

Per total, votul de duminica este unul oferit unui anumit model de guvernare: eficienta, integra, proeuropeana, orientata mai mult spre binele comunitatii decat spre viitoarele alegeri.

Este un vot de incredere oferit unui guvern capabil sa promoveze o economie sigura, prin politica pasilor marunti, decat un viitor vulnerabil bazat pe iluzii. Totodata, este un vot de incredere acordat unui partid care, in vremuri de criza, a atras in Guvern specialisti remarcabili care au facut sacrificii personale pentru a contribui la recladirea tarii.

Datorita unei guvernari responsabile, poporul portughez si-a consolidat pozitia economica si a dobandit rezistenta, astfel nu va putea fi lovit de o criza economica asa cum a fost in trecut.

Lectia este ca politicile corecte functioneaza intotdeauna si trebuie implementate de oameni politici credibili, chiar daca sunt nepopulare.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.#alegeri Portugalia, #economie Portugalia, #deficit bugetar Portugalia, #criza Portugalia , #Portugalia
Comentarii
Poza obiectiv21
obiectiv21
rank 3