2015, anul razboiului si al violentelor - numar record de oameni fortati sa-si abandoneze casele

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 19:43
1985 citiri
2015, anul razboiului si al violentelor - numar record de oameni fortati sa-si abandoneze casele
Foto: Hepta.ro

Peste 60 de milioane de persoane au fost nevoite sa fuga anul acesta din calea razboiului, violentei si persecutiilor, un numar care depaseste nivelul-record atins in 2014, a anuntat vineri ONU.

Numarul refugiatilor, solicitantilor de azil si persoanelor nevoite sa se stramute in interiorul tarilor lor a crescut puternic in prima jumatate a acestui an, iar pana la sfarsitul anului urmeaza sa atinga un nivel "devastator", preconizeaza Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) intr-un raport, relateaza AFP.

Cele mai sigure tari in cazul unui Al Treilea Razboi Mondial

"In contextul in care, de la inceputul anului si pana pana in prezent, aproape un milion de oameni au traversat Mediterana ca refugiati si migranti, iar conflictele din Siria si din alte tari continua sa genereze o suferinta umana fara precedent, anul 2015 este susceptibil sa depaseasca toate nivelurile-record inregistrate anterior in privinta deplasarilor fortate la nivel mondial", preconizeaza UNHCR.

In total, 59,5 milioane de persoane - un nivel record - au fost nevoite sa isi abandoneze locuintele. Insa nivelul din acest an "a depasit mult 60 de milioane" de persoane, se arata in raport.

Acest lucru inseamna ca una din 122 de persoane de pe planeta este o persoana care a fost nevoita sa-si abandoneze locuinta, potrivit Agentiei ONU.

Razboiul din Siria: SUA si Rusia isi dau mana pentru o rezolutie la ONU (Video)

"Deplasarile fortate afecteaza profund perioada in care traim", a declarat Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati Antonio Guterres, citat intr-un comunicat.

"Niciodata nu a existat o nevoie mai mare de toleranta, compasiune si solidaritate fata de persoane care au pierdut totul", a subliniat el.

Cel putin cinci milioane de persoane au fost nevoite sa se stramute in prima jumatate a acestui an, dintre care 4,2 milioane de persoane au ramas in interiorul tarii in care traiesc, iar alti aproximativ 893.000 de oameni s-au refugiat in strainatate - adica in medie 4.600 de persoane au devenit refugiati zilnic, se arata in raport.

Pana la sfarsitul lui iunie, 20,2 milioane de oameni traiau ca refugiati in intreaga lume, reprezentand o crestere de 45% fata din nivelul din 2011.

Principalul factor este nemilosul razboi din Siria, care a detrminat, pana in iunie, 4,2 milioane de oameni sa se refugieze, potrivit UNHCR.

Fara acest factor, cresterea la nivel mondial a numarului de refugiati, incepand din 2011 si pana la jumatatea lui 2015, ar fi fost de doar 5%, apreciaza Agentia ONU.

UNHCR a subliniat totodata ca actuala criza a migratiei din Europa - cea mai grava cu care se confrunta batranul continent de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent - este doar partial reflectata in acest nou bilant, deoarece numarul nou-sositilor a crescut in mod dramatic in a doua jumatate a lui 2015, o perioada care nu este acoperita in raport.

A explodat numarul solicitarilor de azil

Numarul solicitarilor de azil a crescut cu 78%, la aproape un milion, in comparatie cu primul semestru din 2015, se arata in raport.

In Germania au fost depuse cele mai multe solicitari de azil in primul semestru - si anume 159.000, aproape tot atatea cate s-au depus in 2014.

Insa situatia s-a deteriorat puternic incepand din iunie, iar Germana asteapta sa primeasca un milion de azilanti pana la sfarsitul acestui an.

Germania este urmata de Rusia in privinta numarului de solicitari de azil. Rusia a primit 100.000 de solicitari de azil in prima jumatate a lui 2015, in principal de la oameni care au fugit din calea razboiului din Ucraina.

Per ansamblu, numarul persoanelor stramutate pe plan intern - care nu include persoanele ce s-au intors acasa - a crescut cu doua milioane in primele sase luni ale acestui an si atinge 34 de milioane, se arata in raport.

In Yemen, o tara devastata de razboi, 933.500 de persoane au fost stramutate pe plan intern in prima jumatate a acestui an, in timp ce razboiul din Ucraina a determinat 559.000 de oameni sa faca acest lucru, iar in Republica Democratica Congo 558.000 de persoane au fost nevoite sa plece din zonele in care traiau in alte zone din interiorul tarii in aceeasi perioada.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#refugiati 2015, #oameni razboi 2015, #oameni parasit locuinte razboi , #razboi