72 de sefi de stat si guvern la Paris pentru celebrarea Centenarului sfarsitului Primul Razboi Mondial

Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 07:18
4912 citiri
72 de sefi de stat si guvern la Paris pentru celebrarea Centenarului sfarsitului Primul Razboi Mondial
Foto: Hepta.ro

Mai mult de 70 de lideri politici din intreaga lume, intre care presedintele SUA, Donald Trump, cel rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel, dar si al nostru sef de stat Klaus Iohannis participa la Paris, la celebrarea Centenarului sfarsitului Primul Razboi Mondial.

Duminica dimineata, la ora 11:00, in a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului - pentru a marca exact momentul la care focul a fost oprit pe toate fronturile europene -, cei 72 de presedinti si sefi de guverne straini se vor alatura presedintelui Emmanuel Macron la Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra Centenarul sfarsitului Primului Razboi Mondial.

Pentru asigurarea securitatii, Ministerul francez de Interne a mobilizat 10.000 de membri ai fortelor de ordine.

Duminica dupa-amiaza, liderii politici vor participa la Forumul de la Paris pentru Pace. Nu insa si presedintele SUA, Donald Trump, care va parasi Franta mai devreme.

Presedintele Klaus Iohannis participa si el la evenimentele dedicate Centenarului Armistitiului care a pus capat ostilitatilor din cadrul Primului Razboi Mondial.

Participarea are loc la invitatia presedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Presedintele Klaus Iohannis va participa, totodata, la deschiderea Forumului de Pace de la Paris, o initiativa a presedintelui Emmanuel Macron, care isi propune sa genereze proiecte concrete in spiritul multilateralismului si al cooperarii contemporane, in sprijinul pacii.

De asemenea, cu ocazia vizitei la Paris, presedintele Romaniei se va intalni cu studenti, masteranzi si doctoranzi romani din regiunea pariziana, implicati in cercetarea stiintifica. Intalnirea, organizata la Ambasada Romaniei la Paris, este dedicata contributiei romanesti la dezvoltarea stiintei si tehnicii in Anul Centenarului Marii Uniri.

Momente simbolice

Sambata seara, toti liderii veniti la Paris au participat la un dineu oferit de cuplul prezidential francez Brigitte si Emmanuel Macron, in incinta muzeului d'Orsay.

Tot sambata, Donald Trump si Emmanuel Macron s-au intalnit la Palatul Elysee. Cei doi au convenit ca Europa trebuie sa contribuie mai mult pentru aparare, relateaza Reuters si Le Figaro.

Presa franceza a remarcat faptul ca la intalnirea de la Palatul Elysee, Macron si-a pus mana pe genunchiul liderului american si l-a numit pe Trump prietenul sau. La randul sau, Trump a spus ca si el il considera pe Macron un prieten foarte bun, cu care are multe in comun.

"Vrem o Europa puternica. Este foarte important pentru noi. Vrem sa ajutam Europa, dar in mod corect. In acest moment impartirea poverii a fost in mare parte asupra SUA", a mai afirmat Trump. Macron a spus ca impartaseste sentimentele lui Donald Trump, precizand ca ar vrea ca Europa sa suporte o mai mare parte a apararii in cadrul NATO.

Trump, revoltat dupa ce Macron a propus o armata europeana: Foarte jignitor. Europa sa plateasca ce ii revine in cadrul NATO

De asemenea, presedintele Frantei si cancelarul Germaniei au dezvelit sambata o placa comemorativa cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne, in Poiana Rethondes, unde in urma cu 100 de ani a fost semnat armistitiul ce a pus capat Primului Razboi Mondial.

Ceremonie emotionanta, incarcata de simboluri: Macron si Merkel, impreuna la locul unde s-a incheiat Primul Razboi Mondial (Video)

"De Centenarul Armistitiului din 11 noiembrie 1918, Emmanuel Macron, presedintele Republicii Franceze, si Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germane, au reafirmat valoarea reconcilierii franco-germane in serviciul Europei si al pacii", este mesajul inscriptionat pe aceasta placa, transmite AFP.

Ceremonia a avut o puternica incarcatura simbolica, fiind prima data dupa razboi cand presedintele Frantei si seful Guvernului german se intalnesc in acest loc.

Ziua Armistitiului este comemorata in fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnata intre Antanta si Puterile Centrale la Compiegne, Franta, eveniment ce a marcat incetarea ostilitatilor pe Frontul de Vest al Primului Razboi Mondial si a intrat in vigoare incepand cu ora 11.00 - cea de-a unsprezecea ora a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea luna a anului 1918.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis Trump Macron Putin Paris , #razboi