Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

A murit cel mai in varsta combatant al Primului Razboi Mondial

Joi, 05 Mai 2011, ora 20:49
3032 citiri
A murit cel mai in varsta combatant al Primului Razboi Mondial
Foto: AP

Ultimul combatant cunoscut al Primului Razboi Mondial ramas in viata, britanicul Claude Choules, a decedat joi, in Australia, la varsta de 110 ani.

Chuckles, cum era numit de camarazi, isi aniversase in urma cu doua luni ziua de nastere, impreuna cu membrii familiei, la caminul de batrani in care fusese internat dupa moartea sotiei sale, in urma cu trei ani. Veteranul a murit in somn, informeaza BBC.

Claude Choules s-a nascut in Marea Britanie si s-a inrolat la varsta de 15 ani in Marina Regala. In 1920 s-a mutat in Australia, unde a ramas in randul fortelor armate pana in 1956.

Casatorit vreme de 76 de ani cu Ethel, Choules a lasat in urma sa trei copii si 11 nepoti.

Tanarul Choules si-a dorit cu ardoare sa urmeze cariera militara a fratilor sai mai mari, incercand pentru prima oara, fara succes, sa se inroleze in martie 1901.

I s-a spus ca nu indeplineste conditiile de varsta, asa ca, pentru a-si urma totusi visul, a mintit in legatura cu varsta sa si la 17 ani a reusit sa fie primit in randul fortelor Marinei Regale.

A fost martor la capitularea flotei germane, in noiembrie 1918, in Firth of Forth.

Dupa ce a servit in randul fortelor de mentinere a pacii din Marea Neagra, in 1926 a fost detasat ca instructor in Australia, langa Melbourne. Acolo si-a cunoscut viitoarea sotie.

S-a transferat definitiv la Marina Regala Australiana, iar in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost insarcinat cu distrugerea instalatiilor militare strategice in cazul unei invazii.

S-a pensionat din marina in 1956, dupa 40 de ani de cariera.

Claude Choules vorbea despre Primul Razboi Mondial ca despre o perioada grea, marcata de momente de pericol extrem. In ciuda pasiunii sale pentru viata de militar, Choules a devenit spre sfarsitul vietii un adevarat pacifist, refuzand, printre altele, sa participe la paradele comemorative.

Ultimii trei combatanti britanici ramasi in viata au decedat in 2009. Cel mai longeviv participant la Primul Razboi Mondial este Florence Green, care a fost ospatarita in randul Fortelor Aeriene Regale Britanice. Ea a implinit 110 ani in luna februarie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Claude Choules, #supravietuitor Primul Razboi Mondial, #combatant Primul Razboi Mondial , #razboi