Amenintare nucleara la marginea Europei. Tara sustinuta de Rusia si Iran care ar putea fabrica bomba

Duminica, 08 Mai 2016, ora 14:14
15368 citiri
Amenintare nucleara la marginea Europei. Tara sustinuta de Rusia si Iran care ar putea fabrica bomba
Foto: Pixabay

Dupa cel de-al patrulea summit pentru Securitate Nucleara gazduit recent la Washington de presedintele Obama, noi ostilitati au izbucnit intre Azerbaidjan, tara ale carei bune relatii cu SUA au fost evidente, si Armenia, sustinuta de Moscova.

Cele doua tari sunt intr-un razboi nedeclarat de la inceputul anilor '90, dupa ce, pe fondul unui conflict mai vechi, regiunea Nagorno-Karabakh, aflata in Azerbaidjan, la granita dintre cele doua tari, si locuita de o majoritate armeana, s-a autoproclamat republica.

A reizbucnit un vechi conflict de la marginea Europei: Peste 100 de victime intr-o zi

Azerbaidjanul anunta incetarea unilaterala a focului in Nagorno-Karabah

Motivele de ingrijorare privind Armenia nu se opresc aici. Saptamana trecuta autoritatile georgiene au anuntat arestarea mai multor armeni si a unui georgian, suspectati ca incercau sa faca contrabanda cu materiale nucleare extrem de periculoase in valoare de 200 de milioane de dolari, relateaza Washington Times.

Azerbaidjan, urmatoarea tinta a lui Putin? Daca SUA nu iau pozitie... pazeste-te, Polonia!

Georgia si Azerbaidjan se plang constant ca teritoriile lor separatiste - Abhazia si Osetia de Sud, respectiv Nagorno-Karabakh - sunt folosite pentru contrabanda cu materiale nucleare, arme si droguri.

Azerbaidjanul protesteaza fata de vanzarile de arme rusesti catre Armenia

Regiunea Nagorno-Karabakh si celelalte teritorii ale Azerbaidjanului ocupate de Armenia au si granita cu Iranul, nesupusa vreunui control. Nu este astfel de mirare ca sunt sesizate frecvent transporturi cu camioane din Iran in aceste zone, care au loc in timpul noptii si pe care autoritatile de combaterea terorismului le suspecteaza de furnizarea unor arme ilegale din si catre Iran, cel de-al doilea principal aliat al Armeniei dupa Rusia.

Rusia a imprumutat Armenia cu 200 de milioane de dolari ca sa se inarmeze

Amenintarea care pare sa vina dinspre Armenia este alimentata si de prezenta in aceasta tara a unui reactor nuclear de tipul celor de la Cernobil care opereaza in continuare dupa ce si-a depasit durata de viata.

Cinci dezastre nucleare pe cale sa se intample

Problema reactorului depasit a fost de altfel discutata chiar la summit-ul pentru Securitate Nucleara, unde, in prezenta lui Obama si a altor lideri mondiali, presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, si cel al Turciei, Recep Erdogan, si-au exprimat temerile, pe care presedintele armean Serj Sarkissian s-a grabit sa le desfiinteze.

Daca insa reactorul din Armenia nu reprezinta numai o problema de siguranta a functionarii, ci si o potentiala sursa de material radioactiv pentru o "bomba murdara" (ce contine explozibili conventionali inveliti in materii radioactive, n.red.), amenintarea nu se mai limiteaza la regiunea Caucazului.

La ce a renunțat Armenia pentru a facilita pacea cu Azerbaidjanul. „Eveniment istoric îndelung aşteptat” FOTO
La ce a renunțat Armenia pentru a facilita pacea cu Azerbaidjanul. „Eveniment istoric îndelung aşteptat” FOTO
Purtătorul de cuvânt al MAE azer a anunțat vineri, 19 aprilie, pe platforma X, că Armenia a acceptat să restituie Azerbaidjanului 4 sate situate la frontiera lor comună, potrivit Reuters....
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Armenia amenintare nucleara, #Armenia Azerbaidjan conflict , #razboi