Arme interzise: Teribilul gaz sarin, ucigasul fara gust, fara miros

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 23:03
23460 citiri
Arme interzise: Teribilul gaz sarin, ucigasul fara gust, fara miros
Foto: Economica

Sarinul este o substanta volatila fara culoare si miros. Inhalat, conduce la orbire si paralizarea cailor respiratorii. Acest gaz toxic a fost descoperit de germani inca din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Astazi se vorbeste din nou despre el, din cauza evenimentelor care se petrec in Siria.

La mijlocul lunii iunie, SUA si partenerii sai europeni au ajuns la concluzia ca regimul sirian al lui Bashar al-Assad a folosit arme chimice impotriva rebelilor. In laboratoare speciale din Franta si Marea Britanie au fost testate probe prelevate de la cadavre ale victimelor regimului sirian, descoperindu-se urme de gaz sarin, noteaza Deutsche Welle.

De 5 ori mai otravitor decat tabunul

Sarinul este un gaz fara miros si gust. Numele sau stiintific est Methylfluor-phosphon-saureisopropylester. Compusul toxic, odata inhalat, conduce la paralizia cailor respiratorii.

Substanta se numara printre cele asa-numite neuroparalizatoare, fiind sintetizata pentru prima oara in 1936. Chimistul german Gerhard Schrader a descoperit-o in timpul cercetarilor legaturilor atomice ale fosforului, dorind sa obtina substante insecticide.

In timpul experimentelor sale, Schrader se "impiedica" de un gaz otravitor care a fost cat pe ce sa-l coste viata.

Instantaneu Wehrmachtul isi arata curiozitatea fata de gazul otravitor, descoperind in el o arma de noua generatie - gazul paralizant neuronal. Substanta a fost numita tabun, (tabu - interzis). Insa Schrader nu se opreste aici, la sfarsitul lui 1938 el descoperind o noua substanta, de cinci ori mai toxica decat tabunul. Wehrmachtul pune imediat mana si pe noua substanta - sarinul.

Interzis in 1993

Din fericire, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial nu se ajunge pana la folosirea tabunului si nici a gazului sarin. Armatele aliate au avertizat Germania ca vor lansa un atac chimic fara precedent daca Wehrmachtul va apela la arme de acest fel.

Acest lucru este cunoscut din manualele de istorie. Este putin cunoscut insa ca, in 1943, formula sarinului a fost predata rusilor, nu se stie de catre cine.

Chimisti din Kazan, condusi de Alexander Arbuzov, sintetizeaza substanta toxica, iar medicii si biologii studiaza actiunea sa.

Spre deosebire de americani si britanici, Armata Rosie stia foarte multe despre armele chimice ale Germaniei naziste. Sarin, soman, tabun - acestea sunt gazele chimice cu aceeasi actiune: ataca sistemul nervos si conduc la paralizie si moarte.

Rezolutia ONU nr 687, din 1991, declara sarinul ca arma de distrugere in masa, iar fabricarea lui este interzisa. In anul 1988, Saddam Hussein a utilizat gazul sarin contra kurzilor din satul Dorf Birjinni, Irak, iar in 1988 a fost utilizat in razboiul contra Iranului. In 1995, gazul a fost folosit intr-o actiune terorista, in metroul din Tokio.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#gaz sarin arme chimice, #tabun arme chimice, #Siria arme chimice, #gaz sarin nazisti rusia , #razboi