Ce orase din Romania ar fi atacat SUA in cazul unui razboi nuclear - documente desecretizate

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 16:56
20916 citiri
Ce orase din Romania ar fi atacat SUA in cazul unui razboi nuclear - documente desecretizate
Foto: Arhiva Hepta.ro

Arhiva Nationala de Securitate a SUA a declasificat, in urma cu cateva zile, 800 de pagini de documente care arata care erau tintele armatei americane in cazul izbucnirii unui razboi nuclear in perioada Razboiului Rece.

Potrivit Fox News, noile documente releva ca armata americana era pregatita sa atace mii de orase din regiunile unde comunismul era la putere, respectiv din Asia si Europa, inclusiv din Romania.

Cele 800 de pagini de documente, care fac parte dintr-un plan intocmit in 1956 si denumit "Studiu privind necesarul de arme nucleare", au fost publicate pe site-ul Arhivei Nationale de Securitate a SUA pe data de 22 decembrie, sub numele "Listele cu tintele nucleare ale armatei americane in timpul Razboiului Rece, declasificate pentru prima data".

"Din informatiile pe care le detinem, niciun alt document de o asemenea insemnatate referitor la perioada Razboiului Rece nu a mai fost desecretizat vreodata", se arata pe site-ul nsarchive.gwu.edu, care descrie documentul ca fiind unul "terifiant", tinand cont de faptul ca existau planuri pentru a fi atacate orase intregi din diverse colturi ale lumii.

Documentele cuprind informatii despre 1.100 baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind doua aerodromuri din Belarus unde se aflau in acea perioada bombardiere cu raza medie de actiune, principala amenintare la adresa statelor din Europa de Vest.

Pe liste apar insa peste 1.200 de localitati si puncte strategice din tarile comuniste, in primul rand Moscova si Leningrad (acum Sankt Petersburg), dar si din alte tari comuniste, din Germania de Est pana in China.

Din Romania, pe liste apar orasele Alba Iulia, Moinesti, Pascani, Sfintul Gheorghe, Ciceu si Vulcan.

In documente se mentioneaza faptul ca tintele din estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mica, pentru a face o diferentiere clara fata de URSS. Toate aceste tinte ar fi urmat sa fie atacate atat cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cat si cu rachete balistice intercontinentale in cazul unui razboi nuclear.

Arhiva Nationala de Securitate a SUA releva, de asemenea, ca spre deosebire de prezent, cand Statele Unite si Rusia negociaza reducerea arsenalului nuclear, in acea perioada a Razboiului Rece, Statele Unite si-au marit numarul armelor nucleare de la 12.000 in 1955 la 22.000 in 1961, in punctul culminant al acelei perioade.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#bomba nucleara razboi SUA Romania, #orase Romania tinte bomba atomica SUA , #razboi