Coduri secrete din Al Doilea Razboi Mondial, descifrate dupa 70 de ani

Joi, 02 Mai 2013, ora 15:26
7275 citiri
Coduri secrete din Al Doilea Razboi Mondial, descifrate dupa 70 de ani
Foto: Daily Mail

Scrisorile unui ofiter britanic, care a fost capturat de nemti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial si trimis intr-un lagar de concentrare, contineau mesaje codificate pentru a ajuta aliatii. Codurile secrete au fost descifrate abia acum, dupa 70 de ani.

Sublocotenentul britanic John Pryor a fost prins de germani la Dunkerque in anul 1940, potrivit Daily Mail.

Depesele trimise acasa de John Pryor din lagarul de concentrare german pareau destul de nevinovate. Dar scrisorile britanicului din timpul razboiului contineau de fapt mesaje ascunse, care au fost descifrate abia acum de catre specialisti.

El isi incepea scrisorile cu "draga mea mama", iar in interiorul acestora el a folosit cuvinte codificate intre al patrulea si al cincilea cuvant, dar si cifre-cheie.

Continutul scrisorilor facea referire la harti, pasapoarte si curs valutar, precum si la informatii de razboi.

Este pentru prima data cand familia militarului capturat a fost in masura sa inteleaga mesajele secrete. Ofiterul a fost tinut prizonier timp de cinci ani, dar ca o recompensa pentru purtarea sa i s-a permis sa trimita scrisori acasa la parintii sai din Saltash, Cornwall.

Intr-o scrisoare, el a ascuns informatii despre scufundarea unui submarin britanic, scriind de fapt despre gradina de legume din lagar. Acum, descifrarea mesajului codat a insemnat: "Submarinul HMS Undine a fost atacat. El a fost scufundat la o adancime de 21 de metri".

John Pryor s-a nascut in anul 1919 si a murit in 2010, la varsta de 91 de ani. A fost ofiter de marina si a participat la debarcarea de pe plajele de la Dunkerque din 1940, cand a fost capturat de nazisti.

Si-a petrecut restul razboiului inchis in lagarele de la Marlag si Milag Nord, din nord-vestul Germaniei, de unde a scris 20 de scrisori acasa, continand coduri secrete. Dupa razboi, el s-a intors acasa si si-a continuat serviciul in Marina britanica pana la pensionare.

Codurile secrete au fost descifrate dupa ce fiul sau, Stephen Pryor, a aratat scrisorile sale unui doctorand. O echipa de matematicieni, istorici si experti in geografie a spart codurile, dupa 70 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coduri secrete Razboi Mondial, #coduri secrete scrisori britanic, #scrisori codate ofiter britanic , #razboi