Ce au devenit tiranii "primaverii arabe" (Galerie foto)

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 22:02
4054 citiri
Ce au devenit tiranii "primaverii arabe" (Galerie foto)
Foto: L\'Express

Revolutiile arabe au fost evenimente majore ale anului trecut. Dar revolutiile arabe reunite sub numele comun de "primavara araba", sunt departe de final.

Ben Ali (presedintele Tunisiei), Mubarak si Gaddafi sunt de domeniul trecutului, dar tensiunile raman la cote maxime in Siria, in Yemen si nu doar aici, scrie L'express.

Dupa o luna de revolte, in 14 ianuarie 2011, Ben Ali, presedintele Tunisiei, s-a refugiat in Arabia Saudita. La repetatele cereri de extradare formulate de Tunisia, Arabia Saudita ramane surda. Revolutia Iasomiei, asa cum a fost numita actiunea de protest din Tunisia, a dechis seria actiunilor din lumea araba.

In 11 februarie, presedintele Mubarak isi anunta demisia, dupa 30 de ani de dictatura. Egiptenii incepeau atunci un lung proces de democratizare, care se dovedeste acum, la aproape un an, extrem de dificil. In prezent, in Egipt puterea este in mainile armatei, iar revoltele continua.

Sfarsitul lui Gadaffi, contestat inca din februarie anul trecut, s-a produs in 20 octombrie, dupa 42 de ani de domnie. Circumstantele in care acesta a fost prins si ucis sunt neclare, dar foarte putini sunt cei care mai sunt interesati de aceasta.

Dupa caderea celor trei dictatori, toata lumea s-a intrebat cine urmeaza. Locul patru este inca disputat intre presedintele Assad al Siriei si presedintele Saleh din Yemen. Bashar al-Assad incearca, inca, sa calmeze revoltele. Din ce in ce mai izolat pe plan international, acesta refuza sa predea puterea in ciuda violentelor. Conform ONU, in Siria au murit cel putin 3.500 de oameni.

Presedintele Yemenului a incercat sa se mentina la putere lansand tot felul de promisiuni de democratizare a tarii. In final, acesta a semnat un acord cu Opozitia, pentru un transfer pasnic al puterii, retragandu-se din "motive medicale" in Arabia Saudita, fara a preda puterea.

Algeria. Seful statului, Abdelaziz Bouteflika, a promis, inca din luna aprilie a anului trecut, reforme politice, ca sa previna izbucnirile in tara sa. Numit in functie de militari, care detin in realitate puterea, acesta a declarat ca o parte din veniturile realizate din petrol vor fi redirectionate catre populatie, ca o formula de compromis care sa garanteze pacea sociala. Izbucnirile nemultumirilor din Algeria au plecat de la preturile exagerate ale produselor de baza.

In Bahrain, protestele au izbucnit in 14 februarie. Demonstrantii nu au cerut plecarea Regelui Hamad bin Isa Al Khalifa, dar au cerut o monarhie constitutionala. Demonstratiile au fost brutal reprimate, iar cei care au cerut o comisie de ancheta cu privire la incidente, denuntand "riposta exagerata a autoritatilor", nu au fost luati in seama.

Ultima tara atinsa de sindromul "primaverii arabe" a fost Iordania. Oponentii Regelui Abdullah al II-lea au o relativa libertate de expresie. In fata valului de proteste, guvernul a fost schimbat, in Guvern au fost adusi lideri ai pozitiei, iar un pachet de reforme sociale si politice urmeaza sa fie pus in aplicare.

Tragand linie si adunand, "primavara araba" a insemnat eliminarea a trei dintre dicatatori, neutralizarea altor doi, prin plecarea lor in exil si promisiuni, prea putin onorate, de schimbari sociale si politice.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#primavara araba, #dictatori primavara araba , #razboi